Vallan kääntöpuoli – The Ides of March (2011) ★★★★

arvostelu_idesofmarch_featured

George Clooney saattoi pari vuosikymmentä sitten olla pelkkä Teho-osaston komea lääkäri. Tänä päivänä hän on kuitenkin yksi maailman arvostetuimpia näyttelijä-ohjaajia.

Vuonna 2002 esikoisohjauksellaan Confessions of a Dangerous Mind huomiota herättänyt Clooney todisti viimeistään pari vuotta myöhemmin olevansa vakavastiotettava tekijä myös ohjaajana. Mustavalkoinen Good night, and Good Luck pääsi peräti kuuden Oscarin ehdolle samalla kun Clooney itse voitti uransa ensimmäisen kultapatsaan, tosin eri elokuvasta (miessivuosa, Syriana).

Tänä vuonna Clooney repäisee taas. Vallan kääntöpuoli – Ides of March oli neljän Golden Globen ehdokkaana ja tuskinpa se jää täysin ilman Oscar-kahinoissakaan. Clooneylle tilanne on samantyyppinen kuin vuonna 2005, sillä hänen tähdittämänsä The Descendants on myös vahvoilla vuoden palkintoja jaettaessa. Kultaisen maapallon kyseisen elokuvan pääosastahan hän jo sai.

Ides of March
Ryan Gosling nuorena ja naivina lehdistöpäällikkönä

Vallan kääntöpuoli kertoo kuvernööri Morrisin (Clooney) presidentinvaalikampanjan aikaisesta poliittisesta kähminnästä. Morris on liberaali ja hyvin Obaman tyylinen ehdokas, kun taas hänen vastaparinsa on huomattavasti vanhoillisempi. Morrisin taustalla häärii PR-päällikkö Stephen (mahtavassa urakiidossa oleva Ryan Gosling), joka luottaa ehdokkaaseensa kuin kallioon.

Naiivius ei kuitenkaan poliittisessa pelissä kannata ja sen saa kokea myös Stephen, kun hän joutuu vaalien pelinappulaksi vastassaan Phillip Seymour Hoffmanin ja Paul Giamattin esittämät kampanjapäälliköt sekä Marisa Tomein häikäilemätön toimittaja.

Vallan kääntöpuoli esittelee katsojalle vaalien ympärillä pelattavan pelin kaikessa karkeudessaan, missä rehellinen ihminen ei voi voittaa. Se kietoo mielenkiintoisella tavalla tarinansa yhden viattoman tapaamisen ympärille sekä toisaalla nuoren ja viattoman harjoittelijatytön (Evan Rachel Wood) ympärille. Kaikki tuntuvat pelaavan omaan pussiinsa, ja täydellistä lojaalisuutta vaativilta ei aina riitä samaa muiden suuntaan.

Clooneyn ohjaksissa Vallan kääntöpuoli raottaa politiikan salamyhkäisen häikäilemättömyyden porttia juuri sopivan verran ja antaa draamalle loppua kohden trillerimäisiä piirteitä. Gosling on täydellinen roolissaan karismaattisena pr-hahmona. Nuoruuden rehellinen viattomuus karisee hänen päältään hienovaraisen komeasti ja lopussa jäljellä on karuun todellisuuteen kasvanut politiikan ammattilainen.

[box type=”info”] The Ides of March Ohjaus: George Clooney Käsikirjoitus: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon, perustuu Willimonin näytelmään Pääosissa: Ryan Gosling, George Clooney, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood Genre: Draama Valmistusmaa: USA 2011 IMDb[/box]

Kommentit