Nörttirooleista isoksi Tähdeksi – Ryan Gosling

gosling_600

Kanadassa marraskuun 12. päivä 1980 syntynyt Ryan Thomas Gosling oli vielä vähän aikaa sitten jokseenkin hassuissa rooleissa nähty hieman nörttimäinen tyyppi sekä vakavien draamaroolien näyttelijä. Nyt hän on Tähti isolla T:llä. Näyttelijä, jonka lahjakkuus täyttää valkokankaan roolissa kuin roolissa.Oscar-ehdolle tämä kanadalainen pääsi vuonna 2007 pääosaroolista Ryan Fleckin ohjaamassa draamassa Half Nelson, joka kertoo huumeisiin menevästä opettajasta ja hänen ystävystymisestään nuoren oppilaansa kanssa. Sitä ennen hänet nähtiin mm. romantisoimassa Nick Cassavetesin The Notebookissa.

Allekirjoittaneelle Gosling on kuitenkin parhaiten jäänyt mieleen Craig Gillespien ohjaamasta draamakomediasta Lars ja se ainoa oikea (Lars and the Real Girl), missä hän näyttelee yksinkertaista Larsia, jonka tyttöystävän virkaa toimittaa nukke.

Larsin jälkeen Goslingin filmografiassa on parin vuoden tauko, mutta näennäisen tauon aikana mies on tahkonnut töitä ihan tosissaan. Suomessa teatterikierroksen väliin jättänyt, visuaalisesti komea rakkaustarina Blue Valentine julkaistiin meillä kotiteatteriversiona viime keväänä. Tätä Goslingin ja Michelle Williamsin tähdittämää draamaa olisi toki mielellään katsonut valkokankaaltakin.

Tänä syksynä ensi-iltaan tulee tai on jo tullut peräti kolme Ryan Gosling -elokuvaa. Glenn Ficarran ja John Requan ohjaamassa ihastuttavassa romanttisessa komediassa Hölmö hullu rakkaus (Crazy, Stupid, Love) Gosling esittää naisia kaatavaa komistusta. Tällä komistuksella on kuitenkin sydän paikallaan ja hän ojentaa auttavan kätensä avioerosta toipuvalle vanhemmalle miehelle, jota esittää koomikko Steve Carell.

Yksi syksyn odotetuimpia elokuvia puolestaan on tänään ensi-iltansa saava, tanskalaisen Nicolas Winding Refnin ohjaama rikostrilleri Drive, joka voitti ohjauspalkinnon keväällä Cannesissa. Drivessa Gosling näyttelee lahjakasta stuntajajaa, joka öisin toimii rikollisten pakoauton kuskina.

George Clooneyn ohjaama The Ides of March saapuu teattereihin lokakuun 18. päivä. Siinä Gosling esittää nuorta lehdistöpäällikköä, joka joutuu sekaantumaan likaiseen politiikkaan työskentellessään kuvernööri Morrisin (Clooney) presidenttikampanjassa.

Kommentit

Tags from the story