Varasto (2011) ★★★

varasto_featured_620x350

”Aikuisen miehen rehellinen kasvutarina”

Arto Salmisen samannimiseen romaaniin perustuva Varasto on tarina suomalaisesta työväenluokan maailmasta jota leimaa köyhyys. Samalla se on keski-ikää lähestyvän, itsenäisyydestään kynsin ja hampain kiinni pitävän miehen kasvutarina aikuisuuteen.

Antero Rousku (Kari-Pekka Toivonen) työskentelee remonttitarvikkeita myyvän liikkeen varastossa. Hän ja varaston toinen ”poika” Raninen (Aku Hirviniemi) suhtautuvat työhönsä välinpitämättömästi, heittävät tikkaa ja keljuilevat myymälän päällikölle (Juha Muje). Sivussa Rousku myy tiskin alta tavaraa remonttifirmaa pyörittävälle Jylhäkorvelle (Vesa Vierikko).

Rousku kuvittelee nauttivansa elämästä ylhäisessä yksinäisyydessään ja popsii iltaisin eineksiä kylmänä suoraan paketista. Myymälän puolella työskentelevä Karita (Minttu Mustakallio) tietää kuitenkin paremmin. Vaikka naista ei muuten olekaan älyn lahjoilla siunattu, omalla tavallaan hän näkee Rouskun tasaisen pinnan alle ja ymmärtää tämän elämän kaipaavan uutta suuntaa. Vaikka sitten väkisin.Salassa muilta Rouskulla ja Karitalla on nimittäin seksisuhde, joka tarkoittaa satunnaista naimista, mutta ei yhdessä nukkumista. Siitä Rousku pitää huolen. Yllättäen Karita kuitenkin kertoo olevansa raskaana ja vaikka muutosvastarintainen Rousku kuinka yrittää vängätä vastaan, elämä alkaa sen mukana muuttua. Positiiviseen suuntaan vaikka kantapään kautta.

Taru Mäkelän ohjaama elokuva kuvaa suomalaista duunariarkea rehellisen kaunistelemattomasti. Se myös tarttuu kiinni nykypäivänä tyypilliseen individualismiin ja itsenäisyyden korostumiseen kaiken muun kustannuksella. Samalla se kertoo riviensä välissä elämän pienistä ja tärkeistä asioista, jotka uhkaavat unohtua ihmisten pyöriessä oman napansa ympärillä.Alkuperäistä teosta tuntemattomana on vaikea tehdä vertailuja tarinan suhteen. Elokuvan käsikirjoitusta on kerrottu siistityn alkuperäisestä kiroilemisen ja seksin osalta. Käsikirjoitus kieltämättä tuntuu kaipaavan terävämpää otetta, sillä elokuvan hahmoissa on runsaasti potentiaalia mustaan huumoriin. Nyt Varaston huumori on hienovaraista ja nojaa omaperäisten hahmojensa lisäksi pääosin fyysiseen komediaan.

Varaston hahmoista on vaikea pitää: naishahmot ovat stereotyyppisen bimboja ja miehet puolestaan äijämäisen seksistisiä. He ovat käytökseltään karkeita ja dialogi on paikoitellen tylyä ja jopa rumaa. Katsojaa hahmojen käytös ärsyttää. Tämä on kuitenkin elokuvan tarkoitus: näiden duunareiden elämä ei ole ruusuilla tanssimista, ja vaikka älyä Stephen Hawkingin kirjoittaman Ajan lyhyen historian ymmärtämiselle olisikin, muunlainen äly saattaa olla hukkunut jonnekin Hakaniemen torin ja Kallion kirkon välimaastoon.

Helsingin kadut näkyvät vahvasti Varaston visuaalisina elementteinä. Niiden kaunis ja tyylikäs kuvaus rytmittää tarinaa, mutta venyessään nämä kohtaukset vievät kokonaisuudelta pontta.Tänä taloudellisen taantuman aikana Varasto on ajankohtainen elokuva. Se kuvaa suomalaista arkea yksinkertaisista lähtökohdista ja muodostaa lopulta kokonaisuuden, joka kertoo huomattavasti enemmän ja syvemmin kuin miltä ensin se pintapuolisesti vilkaistuna vaikuttaa.

Pienen pienissä mutta mieleenpainuvan hupaisissa sivurooleissa nähdään Vesa-Matti Loiri ja Hannele Lauri.

Blu-rayn lisämateriaalina on muutamia poistettuja kohtauksia sekä parikymmenminuuttinen making of -kooste.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Varasto 2012
Ohjannut: Taru Mäkelä
Käsikirjoittanut: Veli-Pekka Hännninen, perustuu Arto Salmisen romaaniin
Pääosissa: Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Aku Hirviniemi, Juha Muje
Alkuperämaa: Suomi 2012
IMDb

Kommentit