Bergenin susi on palannut

vargveum

Gunnar Staalesenin kirjoihin perustuva Varg Veum –elokuvasarja on edennyt jo kymmenen paremmalle puolen. Bergeniläinen yksityisetsivä Varg Veum (Trond Espen Seim) päätyy elokuvassa Sudet ovat hämärässä yhtä harmaita selvittämään Afganistanin sodasta kotimaahan palanneen ystävänsä Evenin kuolemaa. Ystävää epäillään pommimieheksi ja terroristiksi, mutta Varg ei usko moiseen vaan päättää selvittää asian. Tutkimukset vievät Vargin aina Budapestiin saakka. Tällä kertaa meininki on kuin Bourne-elokuvissa, konetuliaseet laulavat ja takaa-ajoja riittää. Tutut kaverit ovat mukana: Vargin tyttöystävä Karin (Aqua-yhtyeestä tuttu Lene Nystrøm) ja tietenkin poliisi Hamre (Bjørn Floberg), jonka kohtaukset ovat mainioita ja tuovat sopivan huumoriosuuden muuten niin vakavaan aiheeseen.

Toisessa Varg-elokuvassa Kuolleilla on kaikki hyvin Varg Veum päätyy selvittämään nuorten laittomien maahanmuuttajien tapauksia, kun yksi Karinin töissä tapaama tyttö löytyy kuolleena Bergenin keskustasta. Samalla nuori poika palkkaa Vargin selvittämään kerhotalonsa vandalisointia ja tärkeiden esineiden varkautta. Tapauksilla tuntuu olevan kytkös ja pian Varg sekä Karin huomaavat olevansa keskellä armotonta peliä ihmisten hengillä. Onneksi Vargilla on jälleen apunaan ymmärtäväinen Hamre, jonka pitkä pinna kestää Vargin itsepäisyyden ja sooloilun.

Varg Veum –elokuvat ovat hyviä jännäreitä ja norja on hauskan kuuloista kieltä. Maisemat ovat Bergenissä upeita – eikä Budapestissakaan ole valittamista. Molemmissa elokuvissa juoni käsittelee tärkeää aihetta, mutta viihde edellä kuitenkin mennään. Lisämateriaalina toisella dvd:llä Kulissien takaa –dokkari ja Veum-traileripaketti, toisella dvd:llä pelkästään trailerit.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

VARG VEUM – I MØRKET ER ALLE ULVER GRÅ  Ohjaus: Alexander Eik
Käsikirjoitus: Trygve Allister Diesen, Alexander Eik
Pääosissa: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Lene Nystrøm
Alkuperämaa: Norja 2011
Genre: Toiminta / Trilleri
IMDb

VARG VEUM – DE DØDE HAR DET GODT Ohjaus: Eric Richter Strand
Käsikirjoitus: Lya Guerra, Eric Richter Strand
Pääosissa: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Lene Nystrøm
Alkuperämaa: Norja 2012
Genre: Toiminta / Trilleri
IMDb

Kommentit