Varjojen kaupungit: Luukaupunki (2013)★★★

luukaupunki

Nuorten fantasianälkään iskee  Cassandra Claren vuonna 2007 julkaistu kirja Luukaupunki, joka on Varjojen kaupungit-sarjan ensimmäinen osa. Vertaukset Twilightiin voi unohtaa ainakin näyttelemisen ja kerronnan osalta, Luukaupunki on synkkä ja kaunis, sekä täynnä ketterää toimintaa. Elokuva on selkeästi suunnattu kirjasarjan lukeneille, sillä se kärsii oikaisuista eikä turhia selittele. Se voi tuntua tarinaa tuntemattomien silmissä sekavalta, ja jopa kaaottiselta. Kirjan fanit saavat mitä tilaavat; kauniita nuoria, mystisiä tapahtumia – tällainen nuorisofantasian pitää olla.

luukaupunki2

Clary Fray (Lily Collins, Kerro, kerro kuvastin) elää normaalia teinitytön elämää. Paras ystävä Simon (Robert Sheehan,  Misfits) luo tasapainottavan elementin yllättävän rohkealle Clarylle; Simon on harkitseva ja hillitty, eikä säntää seikkailuihin sokeana. Claryn elämä muuttuu kauniin Jace Waylandin (Jamie Campbell Bower) myötä – pojan jota muut eivät tunnu näkevän. Clarylle avautuu varjometsästäjien maailma, maailma jossa demonit, vampyyrit ja ihmissudet mellastavat valtoimenaan. Jace sekä Alec ja Isabelle Lightwood (Kevin Zegers ja Jemima West) elävät elämää joka ei tunnu todelliselta. Sumuverho alamaailman ja normaalin elämän välillä paljastuu Clarylle, joka ei ole itsekään täysin normaali tyttö.

Claryn oma perhehistoria nivoutuu yhteen varjometsästäjien kanssa. Taustalla häilyy suurempi uhka kuin yksittäinen demoni. Valentine (maaninen Jonathan Rhys Meyers), entinen varjometsästäjä, haluaa vaatimattomasti hallita kaikkia. Päämääränsä saavuttaakseen mies on valmis tekemään murhia, etsiessään esinettä joka tämän mahdollistaisi. Valentinessa ei naurata kuin tukka; asia joka kiinnittää tuskallisen paljon huomiota palavasilmäisen hahmon riehuessa. Kiehtovan maailman ylle heitetään synkkyyden viitta, joka onkin elokuvan vetoavin elementti. Se sisältää sopivasti romantiikkaa saadakseen naiskatsojien sydämet tykyttämään kiivaammin. Hienosti teinilemmen vastapainoksi heitetään todella toimivia toimintakohtauksia, joista moni toimintaelokuvakin voisi ottaa mallia.

Juoni ja hahmot juoksutetaan katsojan eteen vauhdilla, joka kirjasarjaa lukemattomilta voi tuntua kaaosmaiselta. Samalla se esittelee kuitenkin hienon naishahmon, joka ei jää sormi suussa seisomaan sivuun kun äijät tappelevat. Clary ei ole sinisilmäinen teinityttö, joka haluaa vain rakastua unelmiensa mieheen vaan tekijä, aktiivinen toimija ja tarinan kauniisti kantava keskipiste. Koska näyttelijäkaarti koostuu kauniista nuorista, on hienoa että näitä on tasapainotettu tarinan maailman synkkyydellä, ja toisinaan elokuva onnistuu jopa säikäyttämään pahaa-aavistamattoman katsojan. Kyllä, kyseessä on fantasiatarina ja melkeinpä toivoton romanssi, mutta kerronta on sujuvaa, hahmot kiehtovia ja kuvaus kaunista. Kökköys ja jäykistely ovat tästä elokuvasta kaukana.

luukaupunki3

Collin on suloinen pääosan esittäjä, eikä Campbell Bower jää jälkeen lumoavuudessaan pätkääkään. Tarina joutuu oikaisemaan kulmia mahduttaakseen juonen edes jotenkuten yhteen elokuvaan, joten kiehtovan velhon Magnus Banen (Godrey Gao) läsnäolo on toistaiseksi vain häivähdys – asia jonka toivotaan korjaantuvan jatko-osassa Tuhkakaupunki. Elokuva kärsii tapahtumien tungoksesta, juonen pomppimisesta ja epäloogisuudesta. Samalla se onnistuu olemaan kaunis ja kiehtova elokuva, joka palvelee kirjan ystäviä – he eivät tule pettymään. Kun näyttelijätyö on laadukasta kautta linjan, varsinkin verrattuna viimeaikaisiin nuorisofantasioihin, muodostuu Luukaupungista nautinnollinen katsomiskokemus jonka haluaa nähdä pian uudestaan.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Mortal Instruments: City of Bones  

  • Ohjaus: Harald Zwart
  • Käsikirjoitus:Jessica Pestigo. Perusuu Cassandra Claren romaaniin  The Mortal Instruments: City of Bones.
  • Pääosissa: Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Kevin Zegers, Robert Sheehan
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Fantasia / Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit