Vieras talossa (2013) ★★★

vierastalossa

Ranskalainen vuonna 2012 ensi-iltansa saanut elokuva Vieras talossa kertoo äidinkielen opettaja Germainista (Fabrice Luchini), jonka oppilas Claude (Ernst Umhauer) osoittautuu loistavaksi kirjoittajaksi. Germain inspiroituu ja innostuu pojan lahjakkuudesta, vaikka 16-vuotias poika kirjoittaa kaverinsa Raphan (Bastien Ughetto) perheestä intiimejä yksityiskohtia. Claudea kiinnostaa, miten tavallinen perhe toimii. Hän korostaa kirjoituksissaan juuri perheen keskiluokkaisuutta ja haluaa itse päästä siihen mukaan. Germain toisaalta haluaa pojan lopettavan esseitten kirjoittamisen, toisaalta hän taas odottaa innolla seuraavaa. Opettaja antaa myös vaimonsa Jeannen (Kristin Scott Thomas) lukea tekstejä. Kohta tarinat ja niiden seuraamukset vaikuttavat sekä Germainen, Clauden että Raphan elämiin.

Francois Ozon on tehnyt 2000-luvulla useamman mielenkiintoisen leffan: 8 naista (2002) oli koominen murhamysteeriä ja musikaalia yhdistävä elokuva, jossa loisti useampi ranskalainen tähtönen Catherine Deneuvesta Ludivine Sagnieriin. Aika lähteä (2005) oli koskettava tarina kuolemansairaasta miehestä. Potiche – Aivovaimo (2010) oli höpsö ja vähän ärsyttäväkin komedia naisesta, joka otti ohjat käsiinsä miehensä sateenvarjobisneksessä. Pääosissa Deneuven ja Gerard Depardieun kanssa nähtiin perheen isää esittävä aivan mainio Fabrice Luchini. Juuri tätä kirjoittaessa teattereihin on saapunut Ozonin uusin elokuva, ennakkoon kohuttu Isabelle: Nuori & kaunis.

Luchini esittää pääosaa myös tässä elokuvassa, jota on vaikea määritellä jonkun genren alle. Vieras talossa on toisaalta koominen draama, toisaalta taas karmiva mysteeri, vaikkei mitään todella jännittävää tai kauheaa tapahdukaan.  Välillä se tuntuu Woody Allenin ranskalaisversiolta, sillä erityisesti Germainin ja tämän vaimon kohtaukset ovat aivan kuin Allenin parisuhdekomedioissa: samalla kun tehdään jotain arkista, kuten syödään, jonotetaan elokuvateatterin lippujonossa (menevät katsomaan Allenin Match Pointia) tai laitetaan ruokaa, käydään taukoamatonta dialogia. Tai kun Germain ilmestyy keskelle Clauden kirjoittamaa kohtausta ja keskeyttää sen, koska ei pidä sitä toimivana.

Fabriche Luchini on siitä erinomainen näyttelijä, että vaikka hän näyttää harmaalta hiirulaiselta (ja välillä tuo todellakin mieleen Woody Allenin), hänestä löytyy silti hurjasti karismaa. Hiirulaiselta hän saa myös Germainin näyttämään. Mies haluaisi ehkä itse olla kirjailija, mutta ei ole siinä onnistunut. Germain tuntuu ottavan Clauden esseet hyvin henkilökohtaisesti – aivan kuin hän itse kirjoittaisi niitä. Germainin vaimoa näyttelevä brittiläinen Kristin Scott Thomas on tehnyt hienon uran ranskalaisissa elokuvissa (mm. Olen aina rakastanut sinua 2008, Partir 2009, Love Crime 2010) ja hän on parhaillaan juuri draamarooleissa. Tässä elokuvassa hän on yksi mielenkiintoisimmista hahmoista yhdessä Germainin kanssa.

Ei Ernst Umhauer tee lainkaan huonoa roolisuoritusta Claudena, päinvastoin. Pojassa on kuitenkin jotain epämiellyttävää. Hänestä tulee hieman mieleen Michael Haneken Funny Games –elokuvan kammottavista tunkeilijoista se ”fiksumpi” kaveri. Claudekin tunkeutuu toisen perheen kotiin, jossa käyttäytyy kohteliaasti, mutta samalla hän vaikuttaa perheen sisäisiin tapahtumiin ja hyväksikäyttää heitä omiin tarkoituksiinsa. Elokuvassa paljastetaan vain hyvin vähän Clauden omasta elämästä, mutta niiden vähien faktojen perusteella voi ymmärtää, miksi hän tekee niin kuin tekee.

Raphan äitiä Estheriä esittää Emmanuelle Seigner, jonka olemus tässä elokuvassa on hyvin haaveileva. Esther liikkuu kuin hidastettu elokuva ja hänen surumielisyyttään korostaa taustalla soiva melankolinen musiikki. Elämäänsä hieman ikävystynyt ja sisutuslehtiä ahmiva Esther kiinnostaa Claudea suunnattomasti. Aluksi hän katsoo naista ulkopuolisen silmin, mutta haluaa pian saada tältä hyväksyntää ja läheisyyttä.

Vieras talossa, joka muuten perustuu espanjalaisen Juan Mayorgan näytelmään El chico de la ultima fila, on alkuun todella innostava elokuva. Kuitenkin rauhallisesti etenevä ja tasapainoinen alku saa liian täyteen ahdetun ja sekavan lopetuksen. Elokuva on joka tapauksessa hyvin kuvattu, näyttelijäsuoritukset ovat onnistuneita ja tunnelma hieno. Jos vain tarina olisi ollut hieman hillitympi, olisi tämä ollut todella tyylikäs kokonaisuus.

Ekstrana dvd:llä on elokuvan traileri.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

VIERAS TALOSSA (DANS LA MAISON) Ohjaus: François Ozon
Käsikirjoitus: François Ozon, perustuu Juan Mayorgan näytelmään
Pääosissa: Fabrice Luchini, Ernst Umberger, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner
Alkuperämaa: Ranska 2012
Genre: Draama / Komedia
IMDb

Kommentit