Viiden päivän sota (2011) ★★★

viidenpaivansota_featured

On mielenkiintoista, että nykyisin tehdään sotaelokuvia myös muiden kuin sotilaiden näkökulmasta. Renny Harlinin ohjaama Viiden päivän sota ottaa keskiöönsä sotareportterin, samaan tyyliin kuin parin vuoden takainen Colin Farrellin tähdittämä Triage. Sodan melskeissä toimivat toimittajat ja kuvaajat kun tekevät tärkeää työtä henkensä menettämisen uhalla taltioidessaan totuutta.

Kaapelikanavien sotareportterina toimiva Thomas Anders (Rupert Friend) on menettänyt ystävänsä Irakissa, eikä enää paljosta hätkähdä. Siksipä hän suuntaakin kuvaajakollegansa Sebastian Ganzin (Richard Coyle) kanssa Georgiaan, missä uhkana on sodan syttyminen Venäjän kanssa.

Miesten päästyä maahan poliittinen juonittelu yltyy yli äyräidensä ja tykit alkavat jyskää. Alkaa lyhyt, mutta raaka sota, jossa viiden päivän aikana tapetaan siviileitä läjäpäin ja josta muu maailma ei halua edes kuulla. Koko tämän ajan Anders ja Ganz keräävät sotatantereelta järkyttävää materiaalia samalla kun pyrkivät pitämään itsensä ja georgialaiset ystävänsä elävien kirjoissa.

Georgian presidenttinä nähdään Andy Garcia, Andersin ja Ganzin reportterikontakti Dutchmanina pöhötymään päässyt Val Kilmer ja tatuoituna venäläisraakalaisena suomalainen Mikko Nousiainen.

Harlin on aina osannut tehdä toimintaelokuvista toimivia. Niin myös Viiden päivän sota on täynnä näyttäviä, Georgian entisillä sotakentillä kuvattuja toimintajaksoja, joissa luoti laulaa ja tykit puhuvat.

Viiden päivän sodan kompastuskivi on kuitenkin sen hienoinen epätasaisuus. Elokuva pyrkii kattamaan sodan koko kaaren siellä työskentelevien siviilireporttereiden, toisaalta tykkien jyskeen alle hukkuvien tavallisten kansalaisten ja vielä poliitikkojenkin näkökulmasta, mutta tarinan kerrontaan kuuluva punainen lanka hukkuu usein sodan melskeeseen. Elokuva on kuvattu komeasti ja tuotettu laadukkaasti, mutta palasten yhdistäminen on pirstaleista.

Tarinan vaikuttavuutta on pyritty kasvattamaan nostamalla etualalle päähenkilöiden henkilökohtaisia suhteita. Ikävä kyllä melodraamallisia sävyjä saavat kohtaukset eivät lisää elokuvan liikuttavuutta vaan pikemminkin ärsyttävät alleviivaavuudellaan. Sota siviilien keskellä kun on jo itsessäänkin rankkaa seurattavaa.

Elokuvan puolueellisuudesta on esiintynyt monenlaista kantaa, sillä se on kuvattu Georgiassa ja Georgian valtion tuella.

Jos kuitenkin jätetään laskuista pois mahdollinen poliittinen propaganda ja tarkastellaan Viiden päivän sotaa elokuvallisten ansioidensa kautta, on tarjolla toiminnaltaan komeita kohtauksia sisältävä sotadraama, jossa päästään näkemään pilkahdus sodan keskellä työskentelevien toimittajien elämään. Kokonaisuutena hieman epätasainen käsikirjoitus paikoin alleviivaa tapahtumia, paikoin jättää palasia pois, mikä näkyy siinä, että tarinan suurta kaarta on haastavaa erottaa ruudintuoksun keskeltä.

Blu-rayllä ei ole mukana lainkaan lisämateriaalia, mikä on harmillista, sillä mielellään olisi kuullut enemmän elokuvan taustoista ja sen kuvaamisesta entisillä sotatantereilla.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] 5 Days of War Ohjaus: Renny Harlin Käsikirjoitus: Mikko Alanne, perustuu David Battlen alkuperäiskäsikirjoitukseen Pääosissa: Rupert Friend, Val Kilmer, Andy Garcia, Richard Coyle Genre: sota Valmistusmaa: USA 2011 IMDb[/box]

Kommentit