Viisi elokuvaa huumeista

viisielokuvaahuumeista

Katossa kiipeileviä vauvoja, rupisia arpia, autovarkauksia, lakanat kastelevia vieroitusoireita ja hallusinaatioita. Huumeista kertovat elokuvat ovat yleensä masentavimpia kokemuksia ikinä, ne ahdistavat, pistävät säälimään tai kauhistelemaan mutta kun aiheesta tehty elokuva on hyvä niin silloin se on todella hyvä.

Listaan tässä viisi omaa suosikkiani joiden pääteema pyörii huumeiden ympärillä. Ne eivät ehkä ole viisi kaikkien aikojen vaikuttavinta aihetta sivuavaa teosta mutta minulle juuri ne jotka muistan.

Unelmien sielunmessu / Requiem for a Dream (2000)

Sara Goldfarb: I’m thinking thin

Ohjaaja Darren Aronofskyn luoma elokuva on yksi kauneimmista elokuvista joita tiedän. Se on huumaava, koskettava, dramaattinen ja äärimmäisen vaikuttava ja vie katsojan surrealistiselle matkalle painajaisiin. Se kuvaa ihmisten elämää pillereiden ja huumeiden keskellä tavalla joka on ainutlaatuinen ja ahdistuipa elokuvasta paljon tai pitipä sitä mestariteoksena niin kukaan ei voi kiistää että kyseessä on hieno elokuva. Jared Leto, Jennifer Connelly ja Ellen Burstyn tekevät hienot roolit joita katsoessa meinaa oma pääkin seota lopullisesti.

Jennifer Connolly ja Jared Leto tripillä elokuvassa Unelmien sielunmessu

Trainspotting (1996)

RENTON: I chose not to choose life: I chose something else. And the reasons? There are no reasons. Who need reasons when you’ve got heroin?

Danny Boylen Trainspotting on klassikkoainesta ja yksi kaikkien aikojen suosikkielokuvistani. Huumeiden käytön ruma puoli näyttäytyy hyvin realistisena Edinburghin maisemissa. Tämä elokuva nosti Ewan McGregorin kaikkien tietoisuuteen ja näytti miten oksettavia asioita nistit tekevät, puhumattakaan epätoivoisista vieroitusyrityksistään. Katossa kävelevä vauva lienee aiheuttanut yhdelle jos toisellekin traumoja ja kukapa ei muistaisi miltä yleinen vessa voi pahimmillaan näyttää? Elokuva on täynnä ikimuistoisia hahmoja Sick Boystä Spudiin ja trippailua siivittää loistava soundtrack. Boyle on monesti ilmaissut halunsa tehdä elokuvalle jatko-osa, perustuen saman kirjailijan teokseen Porno.

Ewan McGregor ottaa happea

Pineapple Express / Kevyttä yläpilveä (2008)

Robert: Are you high?
Dale: What? NO!
Shannon: You are high as a fucking kite!

Kuka sanoi että tämän piti olla vakava lista? Seth Rogenin ja Evan Goldbergin kynäilemä sekopäinen komedia marin polttelusta ja siitä mihin se johtaa on hulvaton. On ihan ookoo välillä nauraa huumeille, onhan? James Francon hyväntahtoinen ja täysin pihalla oleva diileri sekä Rogenin esittämä haastemies joutuvat keskelle murhatapausta ja tästä alkaa käsittämätön ”pakomatka” jossa kaikki menee pieleen. Elokuva on kepeä, se naurattaa ihan sikana ja keventää mukavasti tunnelmaa tällä listalla. Henkilögalleria on niin hulvaton että elokuva kestää kevyesti useamman katselukerran.

Kevyessä pilvessä kaikki tuntuu ilmeisesti paremmalta..

Drugstore Cowboy (1989)

Bob:Most people don’t know how they’re gonna feel from one moment to the next. But a dope fiend has a pretty good idea. All you gotta do is look at the labels on the little bottles.
80-luvulla Matt Dillon oli hottentotti listan kärjessä ja niinpä Drugstore Cowboy ansaitsee päästä listalleni. Gus Van Santin ohjaama elokuva kertoo tiiviistä ryhmästä joka on koko ajan tien päällä. Ryhmä rahoittaa addiktiotaan ryöstelemällä apteekkeja ja sairaaloita. Dillonin esittämä Bob haluaa eroon elämäntavastaan ja huumeista mutta kuten usein näissä tarinoissa, helpommin sanottu kuin tehty. Drugstore Cowboy on ehtaa kasaria, vaatteita ja hiuksia myöten joten se kelpaa myös hienoksi nostalgiatripiksi, kirjaimellisesti, niille jotka eivät ole elokuvaa nähneet.
Drugstore Cowboy

Keskiyön pikajuna/Midnight Express (1978)

Jimmy: This ain’t the good ol’ USA! This is Turkey, man! It’s a fuckin’ accident here if you’re innocent! There ain’t nobody here is innocent!

Suurimman vaikutuksen tekevät yleensä elokuvat jotka näkee hyvin nuorena. Tv:stä joskus 80-luvun lopussa näkemäni Midnight Express iski jumalan pelon teini-ikäiseen bloggariin kuvaamalla tosielämän tarinan Billy Hayesistä; nuoresta amerikkalaisesta joka jäi kiinni turkkilaisella lentokentällä yrittäessään salakuljettaa hashista ulos maasta. Alan Parkerin ohjaama elokuva on karu, rankka ja koskettava ja täynnä epätoivoa, kenelläkään ei liene ruusuisia mielikuvia turkkilaisista vankiloista… Saman teeman toinen elokuva josta pidän paljon on 1999 tehty Särkynyt palatsi, pääosissa nuoret Claire Danes ja Kate Beckinsale. Brokendown Palace ei ole millään tasolla yhtä koskettava tai rankka mutta katsomisen arvoinen elokuva sekin.
Midnight Express

Kommentit