Viisi elokuvaa sarjamurhaajista

Mikä siinä on että sarjamurhaajista kertovat elokuvat ovat niin kiehtovia? Kyseessähän ei kuitenkaan useimmiten ole mikään hatusta tempaistu tarina vaan tositapahtumiin perustuva tai tapahtumien pohjalta saatu tarina jossa on totuuden jyvä piilotettuna karmaiseviin tapahtumiin. Kyseessä lienee sama ilmiö kuin ajaisi onnettomuuspaikan ohi; pakko tuijottaa…

Listalla ei ole mukana perinteiseksi kauhuleffa-sarjoiksi lukeutuvia elokuvia vaikka ne järjestään kaikki kertovat sarjamurhaajista kuten Saw, Halloween, Perjantai 13. etc.

Tässä listattuna viisi omaa suosikkiani tästä häiritsevästä aiheesta. Osan elokuvista olen nähnyt aikaa sitten joten anteeksi jos tekstissä on asiavirheitä; muisti voi joskus teppoilla, niin sanotusti…

1. Se7en / Seitsemän (1997)
David Mills: What’s in the box?!

David Fincherin ehdottomaan parhaimmistoon kuuluva Seven on karmiva tarina kahdesta poliisista jotka jahtaavat sarjamurhaajaa läpi rappeutuneen ja sateisen kaupungin. Kevin Spaceyn esittämä skitso ei vain saarnaa vaan toteuttaa, tappaen uhrinsa seitsemän kuolemansynnin mukaisessa hengessä. Aivan kintereillä tarpoo kyttäkaksikko jota esittää hienosti nuori Brad Pitt ja Morgan Freeman joiden välinen kemia ja persoonien erilaisuus luovat hienon jännitteen tarinaan. Mukana on yksi elokuvahistorian parhaimmista loppuratkaisuista joka saa vieläkin selkärankani värisemään.

2. American Psycho (2000)
Patrick Bateman:  I like to dissect girls. Did you know I’m utterly insane?

Christian Balen esittämä Patrick Bateman on hyytävää seuraa. Tämä 80-luvun juppikulttuurin ilmentymä istuu päivät pitkät toimistossaan suunnitelleen veritekojaan, syö hienoimmissa ravintoloissa ystävineen kilpaillen käyntikorttien hienoudesta sekä hoitaa ja treenaa kroppaansa täydellisyyteen asti, ellei ole palauttamassa videokasetteja. Vapaa-aikanaan Bateman vapauttaa pimeän puolensa ja jahtaa naisia kirves kädessä, pidettyään ensin alkupuheen Huey Lewis& the Newsin tai jonkin muun popbändin musiikin hienouksista. Bateman on kylmä ja täysin mielipuoli ja elokuva sisältää niin paljon helmiä että nousee kevyesti yhdeksi parhaimmista elokuvista ikinä, sananvaihto ja Batemanin oman pään sisäinen dialogi on herkullista, joskin sairasta.

3. Uhrilampaat (1991)
Hannibal Lecter: A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.

Mikään ei huuda sarjamurhaaja aivan samalla tavalla kuin Anthony Hopkinsin pistävä tuijotus kaltereiden läpi. Hannibal Lecter on yksi ikimuistoisimpia hahmoja ikinä ja pelästytti minulta niskavillat pystyyn Uhrilampaissa. Tämä erikoisen ruokahalun omaava psykopaatti ei ole vain raaka, pelottavaksi Lecterin tekee melkein ylivertainen älykkyys joka saa heikommat ja hitaammat lankeamaan ansaan. Uhrilampaista astetta hienomman tekee se että sarjamurhaajia on kaksi, Buffalo Bill, tuo naisia nylkevä sekopää, ei jää paljon jälkeen kammottavuudessaan. Yksi hermostuttavimpia elokuvakokemuksia ikinä on Clarice Starlingin hapuilu läpi pimeän talon, etsien murhaajaa.

4. Dahmer (2002)
Dahmer: I’m a pervert. I’m an exhibitionist. I’m a masturbator. And a killer… Like you. 
Dahmer nousee listalle ahdistavalla tunnelmallaan, realistisella otteellaan ja Jeremy Rennerin erinomaisella suorituksella. Jeffrey Dahmerin nykyisyydessä ja menneisyydessä pujotteleva elokuva näyttää kuinka tämä tunnettu sarjamurhaaja tappoi nuoria miehiä, mutta ei ennenkuin oli käsitellyt näitä brutaalisti. Tämä nuhruisen oloinen elokuva on todentuntuisimpia aiheesta tehtyjä elokuvia ja kiinnitti aikoinaan huomioni juuri Rennerin vuoksi; elokuvasta ei juuri viihteeksi ole mutta ahdistusta kestäville pakollista katsottavaa. Se ei mässäile teoilla vaan näyttää enemmän Dahmerin omaa ajatusmaailmaa ja yrittää selittää sekavan mielen liikkeitä.
5. The Cell (2000)
Catharine Deane: My world, my rules.
Vaikka The Cell ei ole hurjimpia tai ansioituneimpia el
okuvia se pääsee listalleni vaikuttavuutensa ansiosta. Ohjaaja Tarsem Singh osaa luoda kauniita ja ahdistavia maailmoja joita katsoessa ei tiedä mikä on totta ja mikä ei. Jennifer Lopez esittää kokeellisen hoidon taitavaa lääkäriä jonka avulla hän pystyy kytkeytymään potilaan mieleen. Kun seuraava potilas onkin koomaan vaipunut sarjamurhaaja (Vincent D’Onofrio) tulee matkasta murhaajan mieleen erikoinen ja ahdistava. Aika tikittää uhkaavasti loppuun sillä murhaajan viimeisin uhri on löytämättä ja on oletettavasti vielä elossa. The Cell kuvaa erikoisemmalla tavalla murhaajan kieroutunutta mieltä kuin useimmat elokuvat ja nousee siksi listalle visuaalisella kauneudellaan ja erikoisuudellaan.

Kommentit