Viisi legendaa (2012) ★★★

Viisi legendaa

Jokainen meistä on ainakin joskus uskonut joulupukkiin, hammaskeijuun, nukkumattiin tai ehkäpä jopa pääsiäispupuun. Mörköön sängyn alla nyt ainakin. Viisi legendaa kokoaa joukon vanhojen satujen ja tarinoiden hahmoista ja sitoo heidät yhteen perinteiseen seikkailuun hyvän ja pahan voimien välillä, tarinaan lapsen viattomasta uskosta, joka voi pelastaa koko maailman.

Niin, kukas onkaan se viides sankarilegenda? Tässä animaatiossa se on pakkasukko, hahmo, jota kukaan ei tunne ainakaan samaan tapaan kuin vaikkapa joulupukkia.

Dreamworksin animaatiossa synkkä mörkö eli Pitch (äänenä Joonas Saartamo / Jude Law) uhkaa viedä lapsilta heidän viattomuutensa. Pitchin tarkoituksena on hallita lapsia ja sitä kautta koko maailmaa pelolla ja synkkyydellä. Lapsia kuitenkin suojelee neljä sankarilegendaa: Joulupukki (äänenä Markus Bäckman / Alec Baldwin), Hammaskeiju (äänenä Saara Aalto / Isla Fisher), Pääsiäispupu (äänenä Tuukka Leppänen / Hugh Jackman) sekä äänetön Nukkumatti. Pitchin uhkan vahvistuessa sankarilegendoja valvova kuu-ukko päättää nimittää viidennen suojelijan, yksin toimivan ja usein myös vastuuta pakenevan Pakkasukon (äänenä Jon-Jon Geitel / Chris Pine).

Yhdessä nämä viisi erilaista sankarihahmoa käyvät taisteluun pimeyttä ja pelkoa vastaan, mutta Pakkasukon menneisyydessä on salaisuus, joka hänen täytyy selvittää ensiksi itselleen, jotta voi kunnolla toimia lasten suojelijana.

Animaation lähtökohta on hauska, sillä legendojen hahmoista on luotu ihastuttavan omaperäisiä. Vaikka Joulupukin venäläisyys suomalaista katsojaa helposti häiritseekin, tämän käsivarsiin tatuoidut ”Naughty” ja ”Nice” (Tuhma ja Kiltti) saavat antamaan anteeksi. Kengurumainen Pääsiäispupu on australialainen, Hammaskeijun värikäs maailma puolestaan muistuttaa itämaista, intialaista kulttuuria. Pantomiimilla kommunikoiva Nukkumatti on selkeämmin satuhahmo, Pakkasukko taas enemmän periamerikkalainen/eurooppalainen poika.

Elokuvan vahvuus on sen mielikuvituksellisessa, pikselintarkassa kuvastossa, josta on pakko nostaa animaattoreille hattua. Satumaailma näyttää juuri sellaiselta miltä sen pitääkin näyttää -satumaiselta. Jokaisen hahmon maailma ja persoona on rakennettu oivaltavasti ja käyttäen hyväksi tähän hahmoon liitettyjä ominaisuuksia. Tätä on sitten maustettu nykyaikaisuudella ja eritoten huumorilla. Ääninäyttelijät, niin alkuperäiset kuin suomalaisetkin versiot, toimivat loistavasti ja tuovat hahmoihinsa eloa ja aitoutta.

Viisi legendaa avautuu kauniina ja hauskana satuna perheen pienille katsojille, vaikka sen käsikirjoitus ei kestäkään kovin läheistä kyynisen aikuisen tarkastelua. Lapsen uskolla ryyditetystä tarinasta katoaa loppua kohden puhti ja vahvuus, mutta tätä paikkaa animaation upea visuaalisuus.

Kuten usein lapsille suunnatuissa animaatioissa on tapana, mukana on muutama viehättävä komedialisäys sivuhahmojen muodossa. Tässä elokuvassa tuota huumoria tuovat kuvioon Joulupukin apulaiset: tontut ja lumimiehet, joiden muutamat ilmeet ja eleet luovat elokuvaan korvaamattoman hauskoja kohtauksia.

Lisämateriaalina on puolituntinen kooste elokuvan teosta, jossa kerrotaan mm. elokuvan visuaalisen tyylin luomisesta ja tarinan hahmojen syntymisestä monien eri kulttuureissa olevien satuhahmojen pohjalta. Tämän lisäksi mukana on ohjaajan kommenttiraita sekä kaksi lyhyempää, alle 10-minuuttista koostetta, joista toisessa tarinan legendoista kertoo elokuvan tuottajana toimiva, alkuperäisen romaanin kirjoittanut William Joyce ja toisessa alkuperäiset ääninäyttelijät (mm. Chris Pine ja Hugh Jackman) kertovat hahmoistaan.

Blu-rayn omina ekstroina on kaksi peliä: Kivi, paperi, sakset Nukkumatin kanssa sekä Pakkasukon lumipallotaistelu.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Rise of the Guardians
Ohjaus: Peter Ramsey
Käsikirjoitus: David Lindsay-Abaire, perustuu William Joycen romaaniin
Englanninkielisissä ääniosissa: Chris Pine, Alec Baldwin, Jude Law, Isla Fisher, Hugh Jackman
Suomenkielisissä ääniosissa: Jon-Jon Geitel, Markus Bäckman, Joonas Saartamo, Saara Aalto, Tuukka Leppänen
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Animaatio / lasten
IMDb

Kommentit