Viisi syytä kaivaa Buffy vampyyrintappaja naftaliinista

Buffy the vampire slayer cast

Pari viikkoa sitten kirjoittelin nuoruutta ihannoivaan aikaamme vahvasti sidoksissa olevasta vampyyrien vetovoimasta. Nykyisin tarjolla on vampyyritarinaa moneen makuun: on hirviömäisiä vampyyreitä, klassisia arkuissaan makaavia vampyyreitä, auringonvaloa kestäviä vampyyreitä ja jopa kimaltavia vampyyreitä.

1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa televisiossa pyöri ensimmäisiä varsinaisia vampyyrisarjoja, seitsemän tuotantokautta kestänyt Buffy, vampyyrintappaja. Sarja kertoi teini-ikäisestä tytöstä (Sarah Michelle Gellar), joka saa tietää kuuluvansa ikiaikaiseen vampyyrientappajien joukkoon ja kohtalonsa olevan suojella maailmaa yliluonnolliselta pahuudelta.

Buffy oli sarjana loistava ja ensimmäisen tuotantokauden halvasta ulkonäöstä toivuttuaan yksi tv-historian parhaita nuortensarjoja, joka kestää katselun yhä tänäkin päivänä. Jos sinua on alkanut ottaa päähän miehelleen elämänsä omistava Bella tai päättämätön Elena, kaiva naftaliinista Buffy ja ihastu uudestaan tuohon aktiiviseen, mielenkiintoiseen hahmoon.

Tässä viisi syytä, miksi Filmitähden toimituksen mielestä Buffy on edelleen paras:

1. Loistava naishahmo

Buffy on pienikokoinen ja söpö, välillä vähän tyhmäkin, mutta hänessä on ainesta. Hän ei ole missään nimessä täydellinen nainen, mutta ottaen huomioon kaiken sen vastuun, mitä hän joutuu harteillaan kantamaan, hän joutuu kasvamaan aikuiseksi varhain. Buffy ei kumartele ketään, eikä hän säästä itseään sille oikealle. Hän rakastuu ja rakastaa, on välillä hieman epävarma, mutta kun kohdalle tulee sopiva pahis, hän seivästää eikä jää sen enempää herkistelemään. Sarjan kuluessa Buffy kasvaa perinteisten teini-iän ongelmien kautta aikuiseksi naiseksi, joka tekee juuri niin kuin itse haluaa.

Buffy the Vampire Slayer

2. Hahmojen kehitys ja kemia

Buffyssä hahmot kehittyvät koko sarjan elinajan, eikä ketään jätetä yksiulotteiseen muottiin. Tämä antaa mielenkiintoisen aspektin tarinalle, sillä kehityksen ansiosta se ei jää polkemaan paikoilleen. Yksikään jakso ei ole samanlainen. Hahmojen kehitystä pohjustetaan äärimmäisen mielenkiintoisilla takaumilla, mikä antaa ensimerkiksi sarjan ikivanhoille vampyyrihahmoille oman historiansa.

Samoin hahmojen välille on osattu kirjoittaa kiehtovaa kemia – jo pelkästään Buffyn ja hänen kahden parhaan ystävänsä välinen kemia on säkenöivää, puhumattakaan Buffyn ja Angelin tai Buffyn ja Spiken välisestä kemiasta. Tai Faithista.

Buffy the Vampire Slayer - Buffy & Angel

3. Spike, yksi populaarikulttuurin parhaista pahiksista

Jos pahis näyttää Billy Idolilta, puhuu ärsyttävän ihanalla brittiaksentilla ja kuuntelee autossaan Sex Pistolsia, ei kyseessä voi olla huono hahmo. Spiken kiinnostavuus ei kuitenkaan rajoitu ulkokultaisiin asioihin, vaan kyseessä on yksi sarjan kompleksisimmista hahmoista. Kakkoskaudella Spike esitellään jokseenkin yksiulotteisena pahiksena, jonka elämäntarkoitus on tappaa mahdollisimman monta vampyyrintappajaa. Mutta heti esittelyn jälkeen selviää, että hahmo on kaukana yksiulotteisesta. Ajan mittaan hänelle annetaan historiaa ja mahdollisuus kasvaa hahmona pelkästä tappajasta mittasuhteisiin, joita alussa ei voinut edes kuvitella.

Buffy the Vampire Slayer - Spike

4. Uskaliaat juonenkäänteet

Buffyssa ei mikään ole mahdotonta ja tämä pitää katsojan valppaana. Sarjassa tapahtuu juonenkäänteitä, joita ei osaa odottaa. Joku tärkeä hahmo saattaa yllättäen kuolla tai ihmissuhteissa tapahtuu odottamattomia käänteitä. Buffy yllättää katsojansa kääntämällä hyviksen pahikseksi ja toisinpäin. Lisäksi se ottaa vahvasti kantaa seksuaalivähemmistöihin tekemällä yhdestä sarjan päähahmosta homoseksuaalin.

Buffy the Vampire Slayer - Tara & Willow

5. Huumori, ”whedonismit”

Buffy vampyyrintappaja sivuaa usein erittäin vakavia aihepiirejä, mutta koskaan se ei unohda huumoria. Buffyn luoja Joss Whedon viljelee omalaatuista huumoriaan kaikessa, mitä hän tekee ja hänen tyylinsä onkin saanut fanit kutsumaan sitä ”whedonismiksi”. Buffyn huumori on nörttihuumoria, joka uppoaa kohderyhmäänsä ja siinä on viittauksia moniin populaarikulttuurin muihin ilmiöihin. Whedonismi ilmenee nokkelassa dialogissa ja ennalta-arvaamattomissa kohtauksissa.

Vai eikö muka musikaalijakso Once more with a feeling ole kaikkien aikojen paras Buffy-jakso?

Buffy the Vampire Slayer - Once more with a feeling

Kommentit

Tags from the story
, ,