Viisi tatuointia

tattoosfeature

Tatuoinnit elokuvissa ja televisiossa kertoivat ennen hahmon pahuudesta, tai leimasivat nämä automaattisesti ”cooleiksi” tyypeiksi. Ajat ovat muuttuneet, eivätkä tatuoinnit kerro ihmisen hyvyydestä sen enempää kuin uusi kampauskaan – ellei tatuoinnin aiheena ole jokin arveluttava teema.

Vaikka fiktio on mainioita tatuointeja pullollaan, keräsi Filmitähti viisi ikimuistoista tatuointia muistinvirkistykseksi. Järjestykseen näitä ei voi laittaa, toinen tykkää isosta lohikäärmeestä ja toinen pienestä Tipi-linnusta.

Punainen lohikäärme (Red Dragon 2002) paljasti meille muutakin kuin kuinka hyytävä Ralph Fiennes osaakaan sarjamurhaajana olla. Selkää koristava lohikäärme on taidokas ja iso, syöden kantajansa ollen oiva metafora sairaan mielen otteesta hahmoon.

Pako (Prison Break) tarjoili jännityksen lisäksi silmänruokaa ainakin naisille, sekä huonoja tatuointi-ideoita miehille. Michael Scofieldin koko yläkropan peittävä pakosuunnitelma on varsinainen taidonnäyte monimerkityksellisestä tatuoinnista. Wentworth Miller tuskin tulee koskaan näyttämään paremmalta, kuin pranssatessaan paidatta vankilan käytäviä pitkin. Bonuspisteitä ropisee tatuoinnissa siitä, että se oli oikeasti hyödyksi eikä vain pelkkä koristus.

Naiskauneutta listalla edustaa, kukas muu, kuin Angelina Jolie. Tilanne on sinänsä epäreilu, koska nainen itse omistaa suurimman osan Wanted (2008)-elokuvassa näkyvistä tatuoinneista aidosti. Mutta kylpykohtauksessa paljastuvat hienot selän koristeet yhdistettynä tatuoituihin käsivarsiin ovat tatuointien hienommasta päästä, joten Jolie ansaitsee päästä listalle. Tässä kalpenee Lisbeth Salanderkin.

Ei tatuointilistaa ilman George Clooneyn Seth Gekkoa. Vaikka miehen tatuointia elokuvassa Hämärästä aamunkoittoon (From Dusk till Dawn, 1996) ei nähdä läheskään tarpeeksi, on se silti aina listallamme. Se ei ole maailman kaunein, eikä isoin, ja tribaaliteema on hyvin 90-lukua, mutta sopii roolihahmolle Geckolle kuin nyrkki silmään, tai vaarna vampyyrin sydämeen. Kaulaan asti kiemurteleva kuvio saa yleensä niin charmantin Clooneyn näyttämään jopa kapinalliselta..

Matthew McConaughey kaljupäisenä, tatuoituna ja lihaksikkaana lohikäärmeen kaatajana? Uskokaa tai älkää, mutta Tulen valtakunta (Reign of Fire, 2002) toimii. Denton Van Zan on kova äijä joka tappelee lohikäärmeitä vastaan sikari suussa, tästä eivät kliseet parane. Tatuoinnit ovat kovia tribaaleja, jotka sopivat hahmolleen mainiosti. Tatuointien teema? No lohikäärmeet tietysti.

Muita erinomaisia leffatatuointeja: Memento (2000), Eastern Promises (2007), Warrior (2011), The Girl With the Dragon Tattoo (2011).

 

 

Kommentit