Vikings

vikings_featured

HBO:n Vikings vie katsojan ajanlaskumme ensimmäisten vuosisatojen aikaan, viikinkien aikakaudelle, jolloin maailma oli vielä huomattavasti nykyistä pienempi. Historiallisiin hahmoihin ja tapahtumiin pohjautuva sarja ottaa vapauksia ja nykyaikaistaa toimintaa, mutta on myös yllättävän uskollinen sille uskomukselle, mitä viikingeistä on kirjoitettu. Soturit olivat raakoja ja maanläheisiä niin suhtautumisessaan kuolemaan kuin rakkauteenkin.

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) on viikinkisoturi, joka osaa katsoa elämää laajemmalla näkökulmalla kuin muut läheisensä. Hän elää perheineen Kattegatin kaupungissa, jota johtaa Gabriel Byrnen esittämä päällikkö jaarli Haraldson. Ragnarin vaimo, Lagertha (Katheryn Winnick) on entinen kilpineito, soturi, joka osaa puolustaa itseään ja perhettään tarpeen vaatiessa. Heillä on viikinkien mittapuun mukaan aikuisuuden kynnyksellä oleva poika Björn (Nathan O’Toole) ja nuori tytär Gyda (Ruby O’Leary).

Vikings esittää viikingit ennen kaikkea raakoina ryöstelijöinä. Ragnar erottuu joukosta siinä, että hän tähtää kauemmas ja suurempiin rikkauksiin. Hän uskoo, että meren takana lännessä on maata, uudenlaisia kulttuureja ja mahtavia rikkauksia. Ragnarissa on kuitenkin myös jotain syvällisempää, sillä rikkauksien löytämisen lisäksi hänessä palaa tutkimusmatkailijan sielu.

Haraldson näkee voimakkaassa Ragnarissa vaarallisen vastustajan, eikä suostu antamaan hänelle laivoja länteen matkaamiseen. Niinpä Ragnar rakennuttaa oman laivan ystävänsä Flokin (Gustaf Skarsgård) avustuksella ja lähtee näyttämään aavistuksensa toteen. Joukkioineen hän rantautuu Englantiin ja palaa sieltä nuoren kristityn papin, Athelstanin (George Blagden) kanssa.

vikings_800

Sarjan teemoina nähdään viikinkien villiä elämää raakuuksineen ja ryöstelyineen, mutta myös heidän rooliaan ensimmäisinä tutkimusmatkailijoina. Erilaiset kulttuurit kohtaavat ja miehet oppivat toisiltaan jotain uutta. Tarinassa nähdään nuoren altavastaajan ja vanhemman auktoriteetin perinteinen vastakkainasettelu, mutta myös veljesten välinen viha-rakkaus -suhde Ragnarin ja hänen tasapainottomamman veljensä Rollon (Clive Standen) välillä sekä Ragnarin ja hänen ihastuttavan vaimonsa välinen, keskinäiseen arvostukseen perustuva rakastava suhde.

Vikings antaa mielenkiintoisen katsauksen legendaaristen viikinkisotureiden elämään ja maustaa sitä verisillä taisteluilla (HBO:n sarjat taitavat tehdä melkoisen suuren osion tekoverifirmojen liikevaihdosta). Hankalat ihmissuhteet, vastakkainasettelut ja toisaalta kulttuurien välinen tiedon ja taidon vaihto tarjoavat kiehtovia elementtejä taistelun tuoksinaan. Hahmot ovat salaperäisyydessään arvaamattomia ja selkään puukottamiselta ei vältytä. Keskushahmo Ragnar pysyy koko ensimmäisen tuotantokauden hahmona tietynlaisen muurin takana: välillä hän on helposti lähestyttävä ja maanläheinen, mutta lopulta hänestä ei kuitenkaan pysty oikein sanomaan, mitä tämä mies oikein suunnittelee tai ajattelee. Tämä moniulotteinen salaperäisyys nostaa Vikingsin kiehtovuutta entisestään.

Pääosassa nähtävä Fimmel on entinen alusvaatemalli. Vaikka hän välillä tuijotteleekin ilmeettömänä (salaperäisesti/viettelevästi) hieman liian pitkään kameraan, huokuu miehestä kuitenkin yllättävää karismaa raakalaisena Ragnarina, jonka siniset silmät hehkuvat Odinin voimaa. On hupaisaa huomata, että aivan kuin Marvel-elokuvien viikinkijumalaa Thoria näyttelevä Chris Hemsworth on Melbournen poikia, myös Fimmel on syntynyt Australiassa. Ausseista tulee näköjään vakuuttavia viikinkejä.

Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella nähdään myös suomalaisosaamista. Kolmessa jaksossa on nimittäin mukana Jouko Ahola viikinkisoturi Kaukon roolissa. Kauko kulkee Ragnarille uskollisessa joukossa ja Aholalle on annettu pieni puheroolikin.

Tekniseltä laadultaan Vikings on huippuluokkaa viimeisen päälle luotuine maailmoineen. Sarjan on luonut Michael Hirst, joka on tunnettu historiallisten draamojen käsikirjoittajana jo pitkään. Hänen käsialaansa ovat mm. elokuvat Elizabeth (1998) ja Elizabeth: The Golden Age (2002) sekä tv-sarja Tudors.

Vikings jatkuu parhaillaan 2. tuotantokaudella HBO Nordicilla.

Kommentit