Vuosikymmen televisiota

Mennyt vuosikymmen on ollut tv-sarjojen ystäville yhtä juhlaa. Tv-sarjat ovat nousseet laadultaan köykäisempien elokuvien tasolle ja menneet ohi mitä tulee juoneen, näyttelijöihin, toteutukseen ja suosioon.
Sarjat ovat saaneet kahmittua suurelta kankaalta tukun huippunäyttelijöitä ja osa sarjoista on luonut itsestään suorastaan ilmiöitä.

Listaan tässä omat suosikkini taakse jäävältä vuosikymmeneltä joten anteeksi jo etukäteen kaikilta jotka odottavat näkevänsä Sopranosit ;O) Sarjat eivät ole missään nimessä järjestyksessä, näin hienoja sarjoja on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen.

Mad Men
Mad Men loi kokonaisen tyylisuunnan ja täytti muotilehdet 50-luvun asuilla, viskin juominen työpaikalla tuntui hyvältä idealta ja tupakointi näytti elegantimmalta kuin koskaan. Sarja nosti näyttelijänsä superjulkkiksiksi ja January Jones, Jon Hamm ja Christina Hendricks ovat vakiokasvoja lehtien kansissa. Hurray for style!

 

Lost
Mennyt vuosikymmen oli erityisen palkitseva scifin ja mitvit-fiiliksen metsästäjille. Eniten pään pyörälle pisti lentokoneturmasta alkunsa saanut Lost joka oli oma ilmiönsä ja sai miljoonia faneja ympäri maailmaa. Ne jotka jättivät sarjan kesken menettivät paljon sillä yhden kehnomman välikauden jälkeen Lost tarjoili mahtavaa menoa upeasti tehdyssä paketissa aina hämmentävään loppuunsa saakka.

 

Battlestar Galactica
Kuten sanottua, scifi-faneja hemmoteltiin. Yksi parhaista sarjoista ikinä, minun kirjoissani, on uusi Galactica joka veti mukanaan ekasta jaksosta lähtien. Paitsi että opin uuden kirosanan frak, Battlestar Galacticssa oli eräitä mielenkiintoisimpia hahmoja tv-historiassa, aiheutti paranoiaa jota harvoin olen kokenut ja se sai scifiä karttavatkin ihmiset liimaantumaan dvd-boksien ääreen uskollisesti usean vuoden ajan. Samaan hengenvetoon voidaan todeta scifin tenho, Doctor Who on rankattu kaikkien aikojen parhaaksi scifi-sarjaksi usein ja ainoa syy miksi se ei ole tällä listalla on että vaikkakin parhaat kaudet on tehty menneellä vuosikymmenellä niin sarjahan on alkanut jo vuosikymmeniä sitten.

 

West Wing
Vuonna 1999 alkanut mutta meillä siis loppuvan vuosikymmenen aikana näytetty West Wing todisti että oikealla käsikirjoitus-tiimillä ja huippunäyttelijöillä voidaan saada niinkin kuivakasta aiheesta kuin politiikka aikaan mehevää, kiinnostavaa ja koukuttavaa sarjaa. Mitä, eikö Martin Sheen olekaan Yhdysvaltojen presidentti? Ehkä hänen pitäisi…

 

Supernatural
Winchesterin veljekset jatkoivat siitä mihin Buffy jäi. Demonien metsästys, huulenheitto ja näppärät viittaukset pop-kulttuuriin ovat kantaneet hedelmää ja viimeisellä kaudellaan Supernatural on viimeinkin ruvennut saamaan sitä kunniaa kriitikoilta mikä sille on aina kuulunut. Tv:n nokkelinta läppää, komeimmat miehet ja jännittävimmät käänteet sitten Galactican omaava sarja on jäänyt Suomessa täysin paitsioon mutta omaa maailmalla melkoisen fanikunnan, hyvässä ja pahassa.

The Shield
Yhdysvalloissa suosituimmat sarjat ovat poliisisarjoja ja 30 minuutin sitcomeja. Poliisi/CSI/lakitoimisto-sarjojen runsaus aiheuttaa ähkyä ja laatua vaativaa katsojaa harmittaa keskinkertaisten sarjojen suosio, jatkuvan juonenkulun puuttuminen on yleensä siellä hyvä asia, näin sarjaa voi seurata milloin haluaa. Piristävän iskun takaraivoon poliisisarjoille toi The Shield joka esitti poliisin sisällä toimivan erikoisryhmän konnuuksia realistisesti ja raa’asti. Erityisesti sarjasta nousi esiin itsensä hurjaan kuntoon pumpannut Michael Chiklis joka loi niin omaperäisen kytän ettei paremmasta väliä.

 

Dexter
Lain toisella puolella, tai itseasiassa molemmilla, hyörii sympaattinen sarjamurhaaja Dexter. Tämä ilmiselvä ongelmakimppu saa katsojan sympatian puolelleen mikä on omituista sillä Dexter luultavasti samalla hetkellä pilkkoo jotakuta palasiksi. Michael C. Hallin ura jatkui Dexterissä hienosti sillä hän aloitti tv-uransa toisella hienolla viime vuosikymmenen tv-sarjalla Mullan alla.

 

24
Mitä olisi 2000-luku ilman Jack Baueria? Tämä väsymätön ihmemies ampui, juoksi, taisteli, karjui ja pelasti maailman lukemattomia kertoja, sai aikaiseksi enemmän internet-huumoria kuin kukaan muu ja nosti Kiefer Sutherlandin uranotkahduksesta taas korkeuksiin. Tätä sarjaa on varmaan ostettu dvd-bokseina eniten kaikista tv-sarjoista, kenen hermo kestää katsoa tätä televisiosta?
Minusta 2000-lukua ei ole ilman Jackia. Piste.

 

The Big Bang Theory
En voi korostaa inhoani valmiiksi naurettuja 30-minuutin jenkki-sitcomeja vastaan tarpeeksi. Ne menevät taustametelinä jos ei ole mitään muuta katsottavaa (ja aina on) mutta lähinnä ne ärsyttävät ja toistavat mitä kamalimpia stereotypioita perheistä ettei fiksumman katsojan pää kestä. Poikkeuksen tekee kuitenkin neljästä nörtistä kertova Rillit huurussa joka vie mennessään ensimmäisestä jaksosta lähtien. Dialogi on raivostuttavaa, nopeaa, välillä vaikeasti ymmärrettävää mutta niin käsittämättömän hauskaa että välilä tulee mieleen ”kuka nero näitä kirjoittaa?”. Lisäksi hahmot ovat suorastaan mahtavia ja Sheldon Cooperilla on enemmän ihailijoita kuin laki sallii..

 

Heroes
Tylyn lopun saanut Heroes kuuluu ehdottomiin suosikkeihini. Ensimmäisellä kaudellaan se tarjoili jotain tv:ssä ennen näkemätöntä ja lumosi minut omituisilla hahmoillaan, supersankari-aivoituksillaan, juonenkäänteillään ja televisiohistorian parhaalla pahiksella Sylarilla. Muuta ei tarvita.

 

True Blood
Vampyyrit ovat täällä jäädäkseen. Melko keskinkertaisista kirjoista on saatu aikaiseksi suoranainen ilmiö. Alussa turhalla seksillä pilattu True Blood on sittemmin parantanut menoaan, luonut ihanan ja erikoisen maailman juntteineen ja vampyyreineen johon suurin osa tuntemistani ihmisistä on koukuttunut vakavasti.

 

Deadwood
Tämä HBO:n länkkärisarja sisältää räävittömintä kieltä televisiossa ikinä mutta se vain naurattaa Harvoin on näin värikästä hahmogalleriaa nähty, kiroiltu näin paljon tai nähty moista juonimista ja huorien kanssa pelehtimistä.. Hommaa pyörittää hienosti Ian McShane ja Timothy Olyphant jotka tekevät sarjasta yhden vuosikymmenen hienoimpia.


Kommentit

Tags from the story
,