War of the Dead: Stone’s War (2012) ★★

stonefeat

Suomalainen kauhutoiminta War of the Dead on omituinen sekoitus jo tutuksi tulleita natsizombeja, sotaa, toimintaa ja tahatonta, tai tahallista, komiikkaa. Se voisi olla hauska kuriositeetti, tai suosiota saavuttava pienisuuri-leffa, mutta sen potentiaali hukkuu järjettömään juoneen ja kamalaan dialogiin. Se säntäilee eestaas tavalla, joka naurattaa tiettyyn pisteeseen mutta epäonnistuu tekemään hölmöstä hyvää.

Tarinassa suomalaiset sotilaat on heitetty keskelle metsää, etsimään bunkkeria jostain syystä. Samalla tässä metsässä asuu mies, jonka pöydät ovat täynnä kultaisia kiekkoja. Yhden kiekoista nappaa mukaansa suomalainen sotilas, ja kenties tästä syystä tai sitten ei, metsä on yht’äkkiä täynnä zombeja. Niitä tulee sotilaiden kimppuun jopa puista, nämä nopeat apinanatsizombiet ovatkin jotain erityistä. Mutta ei sillä väliä, sillä kiekkoja tai zombeja ei sen kummemmin selitellä. Niitä nyt on metsät vääränään muutenkin.

Sotilaiden joukkoa johtaa amerikkalainen kapteeni Stone (Andrew Tiernan), ja hulvattomissa poseerausrooleissa (katsoo pitkään tyhjyyteen, nyt!) loistaa mm. Mikko Leppilampi. Leppilammelle sopii kieltämättä multa ja rasva naamaan, mies näyttää suorastaan, noh, miehekkäältä. Samuel ”Samuli” Vauramoedustaa toista kauniskasvoista sotilasta, tosin venäläistä. Venäläinen Kolja saapuu eksyksissä ja pulassa olevien sotilaiden avuksi, johtamaan nämä, juuri niin, siihen bunkkeriin.

Samuel Vauramo zombiepiirityksessä

Kaiken kruunaa pahiksen rooliin hyvin istuva Jouko Ahola, jonka rinnalla Schwarzeneggerkin kalpenee totisuudessa ja ralli-englannissa. Näytteleminen on patsastelua ja kamalien vuorosanojen lausumista. Se että puhutaan englantia ei menoa haittaa, Vauramo ja Leppilampi ovat mainioita valintoja ja tekevät ehdottomasti parhaansa. Elokuva on kuin jakomielitautisen tuotos, sen käsikirjoitus on täynnä aukkoja ja logiikan järkeä saa hakea kaukaa. Dialogi ontuu. Ja yht’äkkiä kuvaruutuun ilmestyy niin kaunista kuvausta että mieli herkistyy; punainen mekko siivilöityy kauniisti pölyn läpi Koljan pidellessä rakastaan. Yllättävät kauniit kuvat ovat kuin toisesta elokuvasta, pimeä metsä sumuineen kuin tarumaa, jonka tylsä juoni runnoo jalkoihinsa.

Kaikki kunnia tekijöille, elokuvaa tehdessä on ollut superhauskaa. Tämän teki hyvin selväksi ohjaaja Marko Mäkilaakso Night Visions-festareilla. Hauskaa saa olla, ja elokuva onnistui kirvoittamaan tahattomia röhähdyksiä runsaasti. On kiva mennä kieli poskessa, mutta jos tarinassa ei ole päätä eikä varsinkaan sitä häntää, tahatonkin komiikka menettää hohtonsa.

[box type=”info”] War of the Dead: Stone’s War . Ohjannut: Marko Mäkilaakso. Käsikirjoittanut: Marko Mäkilaakso, Barr B. Potter. Pääosissa: Andrew Tiernan, Mikko Leppilampi, Jouko Ahola, Samuel Vauramo. Genre: Toiminta/Kauhu. Alkuperämaa: Suomi 2012. IMDb[/box]

Kommentit