Warm Bodies (2013) ★★★★

warmbodies1

Maailmassa jossa rakkautta on vaikea löytää, ei liene ihme että siihen voi törmätä mitä epätodennäköisimmissä paikoissa. Warm Bodies kertoo herkän rakkaustarinan höystettynä zombeilla, ajatus joka starttiviivalta lähtiessään etoo, mutta muuttuu matkalla ikimuistoiseksi, herkäksi ja hauskaksi tarinaksi nuoresta rakkaudesta. Siinä on hipaus zombiekomiikan kuningaselokuvaa Shaun of the Deadia, mutta seisoo omilla huojuvilla jaloillaan hienosti. Elokuva on raikas, nokkela ja sen pääpari kaikessa outoudessaan erittäin tervetullut.

Tarinaa kertoo poika nimeltä R. Nimen lyhyys on selitettävissä sillä, että R (Nicholas Hoult) ei muista oikeaa nimeään. Tähän taas syynä on se, että R on zombie, mumiseva, huojuen kävelevä, lievästi harmaa viruksen runtelema zombie. Nämä epäonniset entiset ihmiset viettävät aikaansa maailmanlopun jälkeisissä tunnelmissa lönköttäen paikasta toiseen, tuijottaen toisiaan ja etsien syötävää. Sekä väistellen sata kertaa pelottavampia luurankomaisia, jo viimeisetkin ihmisyyden rippeet menettäneitä otuksia. R on erilainen. Sarkastinen ja synkän huumorin sävyttämä kerronta säestää R:n elämää, tämän tehdessä teräviä huomioita zombien elämästä.

Ihmiset eivät ole kadonneet kokonaan, vaan ihmiskunta on linnoittautunut muurien sisälle taistellen olemassa olostaan. Lääkkeiden haku-kierroksella R ja nuori Julie (Teresa Palmer) törmäävät, ja Julie joutuu puolivahingossa R:n matkaan. Kyseessä on klassinen Romeo ja Julia -tarina, oudolla verivisvaisella sydämellä säestettynä. Siinä on ripaus Kaunotarta ja hirviötä ja teiniromantiikkaa. Erilaiseksi sen tekee ilmiselvän zombieongelman lisäksi hiilenmustan huumorin mukaantuonti. Meno on aidosti ihastuttavaa, katsoja on hymy huulilla koko elokuvan ajan, huolimatta valkokankaalla välillä näkyvistä laahustajista.

Elokuvasta olisi voinut muodostua imelä ja alleviivaava teinikomedia, tai jonkinlainen Twilight-jäljitelmä. Sen sijaan ihastuttavaa nuorta paria säestävät erinomaisesti roolinsa vetävät Rod Corddry R:n zombiekaverina, sekä John Malkovich tarinan pakollisena ilkeänä ihmisenä. Tarina on sympaattinen ja nokkela, ja se onkin paljon velkaa Isaac Marionin samannimiselle romaanille. Ohjaaja Jonathan Levinella on kyky tehdä kuluneesta aiheesta omanlaisensa raikas kokonaisuus; miehen All the Boys Love Mandy Lane on viime vuosien herkullisimpia teinikauhuelokuvia ja 50/50 on komediaksi hyvinkin koskettava.

Nicholas Houltin jäänsiniset silmät syöpyvät valkokankaalta aivojen sopukoihin, ja on vaikea ymmärtää kuinka kukaan voisi olla rakastumatta tähän outoon olioon joka kuuntelee vinyylilevyjä. Onneksi edes elokuvan maailmassa kaikki on mahdollista, ja tuloksena on hauska ja herkullinen rakkaustarina jossa ei loppujen lopuksi olekaan niin tärkeää onko zombie vai ei.

© Ursula Borg

Warm Bodies
Ohjaus: Jonathan Levin
Käsikirjoitus: Jonathan Levin, perustuu Isaac Marionin romaaniin
Pääosissa: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Rod Corddry, John Malkovich
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Komedia / Romantiikka
IMDb

Kommentit