Warrior (2011) ★★★★

warrior_featured_958x339

Mistä on hyvät urheiluelokuvat tehty? Hiestä, nyrkeistä ja angstista. Verestä ja hampaidenkiristyksestä. Voitontahdosta ja ystävyydestä. Moni hyvä urheiluelokuva kertoo nyrkkeilystä. Niin myös Gavin O’Connorin (Lars ja se ainoa oikea) ohjaama ja yhdessä Anthony Tambakisin ja Cliff Dorfmanin käsikirjoittama Warrior.

Warrior on tarina toisistaan vieraantuneista veljeksistä ja heidän anteeksiantoa kaipaavasta isästään. Nukkavieru Tommy (Tom Hardy) ilmestyy isänsä Paddyn (Nick Nolte) ovelle yllättäen yli kymmenen vuoden jälkeen. Isän ja pojan välillä on kitkaa, se näkyy heti, mutta syitä tähän heitellään sivulauseissa.

Toisaalla fysiikan opettaja Brendan (Joel Edgerton) tuskailee pankkilainansa kanssa, sillä pankki uhkaa viedä perheeltä talon alta. Rahapulassaan hän päätyy osallistumaan kyseenalaiseen nyrkkeilyotteluun, ja saa tämän takia kenkää koulusta.

Brendan on entinen nyrkkeilijä, tai oikeammin hänen harrastamansa laji on MMA:ta (Mixed Martials Arts), vapaapainia, missä yhdistellään tekniikoita erilaisista taistelulajeista. Jouduttuaan vapaalle hän päättää palata kehään, sillä kaupunkiin on tulossa kansainvälinen ottelu Sparta, jossa palkintona on viisi miljoonaa dollaria. Sillä summalla hän saisi velkansa maksettua.

Samaan kisaan treenaa isän avustuksella myös elämälle vihainen Tommy. Hän lyö edestään syrjään kaiken mitä nyrkeillä vaan voi. Ihan kaikkea ei kuitenkaan voi hävittää nyrkein, sillä Tommyn menneisyys ei jätä häntä rauhaan.

Jossain vaiheessa sisimpänsä möröt on nimittäin kohdattava.

Warriorissa toiminta sekoittuu siististi ja luontevasti draamaan. Vapaapainin ansiosta kehässä on mukana hieman enemmän toimintaa kuin perinteisissä nyrkkeilyelokuvissa ja erittäin fyysiset Hardy ja Edgerton toimivat rooleissaan komeasti. Brendan on vanhempi ja hintelämpi, opettajamaisempi, kun taas Tommy on räjähtävän väkivaltainen, lihaksikas ja tatuoitu kaappi.

Kuten hyvään draamaelokuvaan kuuluu, Warrior ei ole urheiluteemastaan huolimatta pelkkää nyrkkeilyä. Sen sisimmässä sykkii vaikuttava perhedraama, jonka osaset loksahtelevat pikkuhiljaa omille paikoilleen. Roolistaan entisenä alkoholisti-isänä Oscar-ehdokkuuden napannut Nolte on sydäntäsärkevä hyväksyntää kerjäävänä vanhuksena.

Vaikka Warrior on tarinaltaan ennalta-arvattava ja paikoin kliseinenkin, sen vahvasti kirjoitetut hahmot nostavat elokuvan urheiluelokuvien joukossa helposti keskiverron paremmalle puolelle. Se ei ole Rocky tai Million Dollar Baby, mutta kiehtova ja jännittävä tutkielma perheen sisäisestä kemiasta se on. Veren maku suussa ja hiellä höystettynä.

Warrior blu-ray:llä ei ole mukana lainkaan lisämateriaalia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Warrior Ohjaus: Gavin O’Connor Käsikirjoitus: Gavin O’Connor, Anthony Tambakis, Cliff Dorfman Pääosissa: Tom Hardy, Joel Edgerton, Nick Nolte Genre: draama / urheilu Valmistusmaa: USA 2011 IMDb[/box]

Kommentit