While We’re Young – keski-ikäisyydestä hellyydellä

whilewereyoung1

Väittäisin, että jokainen yli kolmekymppinen, keski-ikää lähestyvä tuntee välillä kateutta nuorempia, energisempiä, luovempia ja mahdollisesti jopa menestyneempiä kanssasisariaan ja -veljiään kohtaan. Saattaa tulla tunne, että oma elämä alkaa olla laskusuunnassa, että tästä korkeammalle huipulle ei enää pääse, uutta ei enää jaksa tai ehdi opetella. Että tässä se nyt on. Elämä. Mitä tässä nyt tuli saavutettua?

Ja voi luoja se voi olla masentavaa!

Noah Baumbach kuvaa elokuvissaan ihmiselämän kipukohtia nerokkaan tarkkanäköisesti. Elokuvissaan hän tarttuu usein pieniin elämän yksityiskohtiin, niihin puoliin, mitä ei elokuvissa kovin usein käsitellä ja luo niistä jotain omalaatuista ja hurmaavaa. Viimeisimpänä näistä kompuroivasta sinkkunaisesta kertova Frances Ha. Baumbachin lähestymistapa on ulkopuolinen, hän ei vie katsojaa aivan iholle vaan antaa katsojansa pysytellä ulkopuolisena tarkkailijana, jolle hän kuitenkin antaa lukuisia samaistumisenkohteita.

While We’re Young tutustuttaa katsojan nelikymppiseen, lapsettomaan pariskuntaan, Naomi Wattsin esittämään Corneliaan ja Ben Stillerin Joshiin. Heidän elämänsä on urautunut ja arki puksuttaa eteenpäin päivä kerrallaan samanlaisena. Lapsettomina heillä on periaatteessa vapaus tehdä kaikkea, mutta käytännössä tästä vapaudesta on muistettu nauttia ehkä joskus kymmenen vuotta sitten.

Josh on elokuvaohjaaja, jonka dokumenttiprojekti on laahannut valmistumatta vuosia. Cornelian isä on ansioitunut dokumentaristi, mutta ylpeä vävypoika ei alennu pyytämään tältä apua.

Sitten he tapaavat Jamien (Adam Driver) ja Darbyn (Amanda Seyfried), hieman yli parikymppisen pariskunnan joka elää vinyylilevyjensä keskellä, luo uutta joka hetki, reissaa vapaana ja tekee juuri niin kuin itse haluaa. Nuorista myrskyää niin virkistävä tuulahdus, että voisi jopa puhua vanhemman pariskunnan rakastumisesta nuorempaan. Into ja energia tarttuu ja samalla nuoret tukeutuvat iäkkäämpään pariskuntaan etsiessään mahdollisuuksia omassa elämässään.

Uusi ystävyys on kuin piristysruiske kaavoihin kangistuneille keski-ikäisille. Pian ystävyys alkaa muuttaa muotoaan. Puhutaan hyväksikäytöstä, epärehellisyydestä, petoksesta. Mutta mikä onkaan todellisuutta, mikä vain oman pään sisällä kouhuvaa, katkeruudesta kumpuavaa kuvitelmaa?

Baumbach kertoo ihmisistään alleviivaamatta, antaa heidän teoilleen ja persoonallisuuksilleen tilaa olla yksinkertaisia ja erehtyväisiä, väärinymmärrettyjä ja katkeria, sekä myös täynnä hillitöntä elämäniloa. Tarinan henkilöt tuntuvat epävarmuuksineen aidoilta, keski-ikäisyyden miekanterällä nuoruuden ja vanhuuden välissä tasapainottelevat ihmiset koskettavan rehellisiä, ja heistä on helppo samaan ikäluokkaan kuuluvan katsojan löytää itsensä.

While We’re Young käsittelee nykyaikaista keski-ikäisyyttä hellyydellä, mutta ilkikurinen pilke silmäkulmassa. Paikoin Baumbachin elokuva naureskelee hyväntahtoisesti, paikoin se heittää märkää rättiä kasvoille. Baumbachille tuttuun tyyliin se on hurmaavan aito elokuva elämästä.

Me vanhenemme, sille emme mitään voi, mutta voimme kuitenkin itse määritellä sen, miten oman elämämme käytämme.

Kommentit