Willow (1988) ★★

2_midi

Taustajoukoissa itse George Lucas (jonka päästä koko idea on lähtöisin) ja ohjaajana parilla edellisellä elokuvallaan (Splash, Cocoon) ohjaajien menestyskaartiin Onnen päivät –sarjan näyttelijästä siirtynyt Ron Howard. Yhdessä pääosassa mainiot Top Secret ja Top Gun –leffat tehnyt komea Val Kilmer. Siinä Willow’n menestysresepti.

Lucasin erikoisefektifirma Industrial Light and Magic oli aikansa huippua ja tarjosikin loistavat mahdollisuudet elokuvan tekoon. Nykypäivänä ajateltuna aika huikean työn porukka teki, saatuaan uskomattoman määrän statisteja samaan paikkaan tekemään kurjissakin olosuhteissa keskiaikaiseen maailmaan sijoittuvaa fantasiaelokuvaa.

Willow’n juoni on simppeli: maailmassa on kahta lajia ihmisiä, on pitkiä daikineja ja lyhyitä nelwynejä. Ilkeä kuningatar Bavmorda (Jean Marsh) on Nockmaarin johtaja, joka ennustuksen jälkeen vangitsee kaikki raskaana olevat naiset ja tuhoaa heidän synnyttämät vauvat. Yksi kuitenkin pääsee karkuun ja Bavmorda lähettää tyttärensä Sorshan (Joanna Whalley) etsimään vauvaa. Pikku käärö päätyy nelwynien maille, nuoren perheenisän Willow’n (Warwick Davis) hoteisiin.

Willow päätyy muiden nelwynien painostamana viemään vauvan takaisin daikineille. Matkalla Willow tapaa ärsyttävän Madmartiganin (Kilmer), joka killuu vangittuna ja hylättynä häkissä. Willow päästää Madmartiganin vapaaksi, kun tämä lupaa pitää huolen pikkuvauvasta. Asiat eivät tietenkään mene niin kuin Willow toivoi ja vastuuntuntoisena hän päättää huolehtia vauvan hyvinvoinnista vielä hänestä luovuttuaankin.

Seuraa uskomattomia maisemia ja tapahtumia, ennen kuin hyvä ja paha ottavat yhteen lopullisen kerran. Willow’n tarina on hyväntahtoinen, mutta samalla auttamatta liian lepsu ja se sisältää monta aukkoa ja on toisinaan jopa hölmö. Lisäksi elokuva on myös liian hidastempoinen, ainakin alussa, kun tapahtumia pohjustetaan ja valmistaudutaan kohti taistelukohtauksia.

Blu-rayn lisämateriaali on erinomaista katsottavaa. On lukuisia poistettuja kohtauksia ja making of –dokkari, molempia isännöi Ron Howard. Erikoisefekteistä on oma dokumentinpätkänsä ja elokuvan päätähti Warwick Davis oli pääosassa myös elokuvan teosta kertovassa videopäiväkirjassa, jollaisia ei vielä 80-luvulla usein tehty. Lisäksi on vielä maalauksia sisältävä galleria.

Willow – Suuri seikkailu
Ohjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: Bob Dolman
Pääosissa: Warwick Davis, Val Kilmer, Joanna Whalley, Jean Marsh
Alkuperämaa: Yhdysvallat / Iso-Britannia 1987
Genre: Fantasia
IMDb

Kommentit