World War Z (2013) ★★★★

original

Zombielokuvat jakautuvat normaalisti kahteen ryhmään; hieman camp-henkisiin tekeleihin missä saa irvistelyn lisäksi nauraa, sekä selviytymistaisteluihin jotka nostattavat katsojan pulssin korkealle. World War Z osoittaa ensimmäisillä metreillään kuuluvansa vauhdikkaaseen, paniikkia lietsovaan ryhmään. Sen tahti, vaikkakin toisinaan hyvin maltillinen, kiihdyttää koko ajan, kompastumatta kuitenkaan jalkoihinsa. Tarina pysyy hienosti kasassa, eikä se valtavista zombilaumoistaan ja säntäilystä huolimatta ole sekuntiakaan sekava. Se on taitava, vaikuttava ja parhaimmillaan katsojan selkärangan penkkiin liimaava elokuva. World War Z on parasta zombiemenoa sitten 28 päivää myöhemmin -elokuvan.

Brad Pitt, jonka yhtiö Plan B on myös tuottanut elokuvan, istuu hyvin maltilliseen rooliinsa entisenä YK:n ongelmanratkaisijana Gerry Lanena. Mies törmää virukseen kirjaimellisesti tämän matkatessa vaimonsa Karinin (Mirelle Einos, The Killing) ja kahden tyttärensä kanssa autossa pitkin katua. Kaaos on välitön. Ihmisestä toiseen nopeasti etenevä sairaus saa ihmislaumat muuttumaan saalistajiksi, kaupunki ajautuu anarkiaan ja toiminta iskee valkokankaalta lekan lailla. Perheen onneksi Gerry on entisessä ammatissaan hyvä, ja perhe saa turvapaikan merellä seilaavalta tukialukselta kun mies lähtee selvittämään viruksen alkuperää.

worldwarz
Näissä tilanteissa kirves on takuuvarma väline.

Kuten katastrofielokuvissa yleensä, koko maapallo on vaarassa. Laskuri laskee kuolleita ja tartunnan saaneita tappavalla vauhdilla isolla screenillä. Aika loppuu ihmiskunnalta kesken. Paljon lepääkin Gerryn neuvokkuuden varassa -se on tarinan sisukas sydän. Neuvokas ja maltillinen sankari luovii keskellä kaaosta, tuoden hirvittävään paniikkiin pienen annoksen rauhallisuutta. Siinä missä toimintaelokuvat niin usein luottavat nykyaikana erikoistehosteisiin, loputtomiin toimintakohtauksiin ja räjähdyksiin, World War Z luo kaaoksesta kauniin. Toisinaan se pysähtyy syrjäiseen Etelä-Korealaiseen vankiselliin, kuvaten vain hitaasti leijuvaa pölyä. Sen valtavat zombilaumat ovat hirvittävää katseltavaa näiden kohotessa muurien ylitse korkeuksiin, peittäen kaiken alleen. Pakokohtauksissa kamera on läsnä, ihmisten iholla, tartunnan saaneiden viuhahdellessa sen ohi kosketusetäisyydeltä. Savi pöllyää, ase pamahtaa kipeästi korvaan, metrin päässä seisoo verenhimoinen olento – ja matkaa on jatkettava siitä huolimatta, malttinsa säilyttäen. Elokuvan toiminta jyskyttää korvissa, puristaa  vatsanpohjaa molemmin käsin. Ja siitä huolimatta se osaa myös pysähtyä.

worldwarz2
Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin.

World War Z kirjoitettiin uudestaan ja uudestaan, sen loppu kuvattiin useampaan kertaan erilaisilla lopuilla. Sen lähtökohtana on Max Brooksin Sukupolvi Z-kirja, jota tarina mukailee hyvin löyhästi. Vaikka tarinan pohja on sama, on elokuva oikeutetusti nostanut tahdin adrenaliinia pumppaavaan sykkeeseen, ja jättänyt analyyttisemmän tyylisen kerronnan kirjaan. Se on karsinut kiemuroita rankalla kädellä, keskittyen enemmän kertomaan yhtä tarinaa kuin kuvaamalla katkelmia monista eri taistelukohtauksista. Tulos on onnistunut. Hirvittävästä sykkeestä on hankala päästää irti, ja elokuvan loppu onkin yllättävän rauhallinen laboratorioissa hiiviskelyä myöten. Edes hidas tahti ei kuitenkaan laske katsojan pulssia, sillä jännitys pysyy yllä olipa kyseessä pakeneminen tuhansien laumoilta tai yhden zombin kohtaaminen tyhjässä käytävässä.

Most people don’t believe something can happen until it already has. That’s not stupidity or weakness, that’s just human nature

Suuren budjetin katastrofielokuvia on hankala tehdä. Niitä on vielä hankalampi saada onnistumaan, sillä ne tuntuvat tyhjiltä ja toiminnastaan huolimatta eivät saa edes kämmenpohjia hikoamaan. Zombielokuvien suurena ystävänä onkin ilahduttavaa nähdä taidokas ja varpaita kipristävä elokuva, jonka pääosassa on toimintarooliin hienosti sopiva Pitt. Mies paranee vanhetessaan, Pittin charmi kantaa hyvin rauhallisen, vastentahtoisen sankarin viitan, ilman ylinäyttelemistä. Wolrd War Z on parhaita aiheesta tehtyjä elokuvia ikinä, viime vuosien suuren luokan katastrofielokuvista puhumattakaan. Oli sen tenho sitten alati vyöryvissä laumoissa tai Pittissa, elokuva osoittaa että aina suurella rahalla tehdyt elokuvat eivät ole ihan tyhjiä. Zombielokuvien pienet budjetit synnyttävät kekseliäisyyttä ja vähäeleisyyttä  jota monet arvostavat. Kerrankin saa arvostaa täysin siemauksin joka ikistä dollaria joka kankaalle on heitetty.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Elokuvan nimi  

  • Ohjaus: Marc Foster
  • Käsikirjoitus: Matthew Michael Carrahan. Perusuu Max Brooksin romaaniin  World War Z: An Oral History of the Zombie War
  • Pääosissa: Brad Pitt, Mireille Enos
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Kauhu / Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit