Yksi rakastetuimmista elokuvakriitikoista, Roger Ebert, on poissa

ebert

Elokuvakriitikot ovat siitä omituista sakkia, että heidän mielipiteidensä kanssa on yleensä suuri yleisö napit vastakkain. Chicago Sun-Timesin kriitikko Ebert on kuitenkin äärettömän pidetty mies, joka tarkkanäköisillä kirjoituksillaan ja omalaatuisella tyylillään on onnistunut hurmaamaan monta lukijaansa.
Ebert  tarkasteli elokuvia noin 46:n vuoden ajan, saaden kirjoituksilleen ennenkuulumattoman suuren yleisön. Miehellä on jopa oma tähti Hollywoodin Walk of Famella ja on ensimmäinen Pulitzer-palkinnon voittaja, joka on saanut pystin arvosteluja kirjoittamalla.

70-vuotias Ebert sairasti syöpää, mutta ei suostunut lopettamaan työtään – haaveillen viettävänsä aikaa katsoen vain elokuvia joita haluaa. Ebertin arvioiden ydin on katsastella elokuvia kuten niitä pitäisikin, kohdeyleisö mielessään. Tämä on asia jonka moni korkealentoisempaa tekstiä kirjoittaja unohtaa, tai ei edes halua tunnistaa. Henkilökohtainen ja intohimoinen ote elokuviin välittyy hienosti kirjoituksista, ja tyyli puree suureen yleisöön. Miehellä oli kyky yrittää löytää jokaisesta elokuvasta jotain positiivista, vaikkakaan hän ei säästellyt rumiakaan sanankäänteitä ja haukkuja, jos elokuva niitä ansaitsi.

Ebertin omat valinnat top 10-elokuviksi olivat: Aguirre, Wrath of God, Apocalypse Now, Citizen Kane, Tree of Life, La Dolce Vita, The General, Raging Bull, 2001: A Space Odyssey, Tokyo Story ja Vertigo. Roger Ebert on niitä harvoja kriitikoita joita seurasi mielellään, jonka kirjoituksia oli hauska lukea ja jonka kanssa oli yllättävän usein samaa mieltä. Snobismi ja ylenkatse kassamagneetteja kohtaan puuttuivat Ebertin luonteesta, tehden miehestä helposti lähestyttävän kirjoittajan joka ymmärsi elokuvia, ja vielä tärkeämmin, kohdeyleisöä.

Lähde The Guardian 

 

Kommentit