You’ll never grow old, and you’ll never die!

vampires_featured

Vampyyreitä pursuaa populaarikulttuurissa nykyisin joka suunnalta. Mutta mihin perustuu vampyyritarinoiden viehätys ja suunnaton suosio nykypäivänä?

Vaikka poikkeuksiakin on, lähes kaikille nykypäivän vampyyreille yhteistä tuntuu olevan ylimaallinen komeus ja seksuaalisuuden korostuminen. Bram Stokerin vuonna 1897 kirjoittama Dracula ei ehkä vielä ollut samanlainen seksisymboli kuin tämän päivän vampyyrit, mutta jo klassisessa romaanissa on selkeästi viitteitä kuolemattoman hirviön aiheuttamasta kummallisen seksuaalisesta latauksesta.

Anne Ricen vuonna 1976 kirjoittamassa Interview with a Vampire vampyyreiden seksuaalinen vetovoima alkoi kuitenkin olla korostetumpaa ja tästä lähtien sekä kirjallisuuden että elokuvien verenimijät ovat olleet kiehtovia, seksuaalisuudella leikitteleviä hahmoja.

Nuoruuden ihannointi ei varmaan koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa ole ollut yhtä korostettua kuin nykyisin. Ikuisen nuoruuden lääkettä ei ole vielä keksitty, mutta ikääntymistä pyritään viivästyttämään kaikin mahdollisin keinoin. Kosmetiikkateollisuus takoo huikeaa tulosta, eikä plastiikkakirurgin veitsi ole enää rikkaiden etuoikeus. Vaateteollisuus kehittää meille jatkuvasti kohottavia ja hoikentavia vaatteita, jotta voisimme ulospäin näyttää nuoremmilta ja viehättävämmiltä.

Aika on siis enemmän kuin otollinen tarinoille, joissa henkilöt pysyvät ikuisesti nuoruuden kukoistuksessaan. Vaikka ikuinen nuoruus tarkoittaa henkilön muuttumista verellä eläväksi hirviöksi, synnyttää tämä ristiriita herkullisen jännitteen vampyyritarinoiden keskiöön.

Usein tarinoiden päähenkilönä nähdään tavallinen nuori tyttö, joka ihastuu komeaan nuoreen mieheen, joka paljastuukin vampyyriksi. Tätä samaa kaavaa noudattavat niin 90-luvun Buffy, vampyyrintappaja, Stephenie Meyerin luoma Twilight-sarja, Charlaine Harrisin kirjoittamaan kirjasarjaan perustuva True Blood kuin L.J. Smithin kirjoihin pohjautuva Vampire Diaries. Mukana on seksuaalista jännitettä alusta lähtien ja taustalla häärii usein myös sen komean ja täydellisen vampyyrimiehen lisäksi paha poika, joka vetää sankaritarta puoleensa.

Vampyyritarinoiden viehätys ja suosio perustuukin suurelta osin nuoruuden palvomisen lisäksi romantiikan ja seksuaalisen jännitteen korostamiseen. Tv-sarjojen luojat pyrkivätkin pitämään yllä jännitettä viimeiseen asti. Katsojat vaativat suudelmaa tai kosketusta merkitsevien katseiden lisäksi, mutta mitä tapahtuu, kun tämä vihdoin annetaan? Jännite saattaa kadota.

Romantiikan ja seksuaalisuuden kietominen yliluonnollisten asioiden yhteyteen luo illuusion satumaisesta todellisuudesta, johon on nautinnollista uppoutua. Tavalliseen tyttöön on helppo samaistua ja täydellisestä miehestä haaveilee varmasti jokainen heteronainen. Nuorille, seksuaalisen heräämisen kynnyksellä taiteileville katsojille seksiä tihkuva ja ikuista nuoruutta palvova tarina on täydellinen pakotie teini-iän epävarmuudesta, päiväuni, josta ei tee mieli herätä kylmään todellisuuteen.

Ja meille vanhemmille katsojille se on mahdollisuus matkata mielikuvituksessaan takaisin nuoruuteen.

Kommentit