Your Highness (2011) ★★★

yourhighness_featured_958x3

Muutama vuosi sitten ilmestynyt, David Gordon Greenin ohjaama Pineapple Express oli omaperäisellä tavalla rohkean hauska pilvenpolttokomedia, joka muuttuu genreltään melkoiseksi toimintamätöksi loppua kohden. Seth Rogenin, James Francon ja Danny McBriden tähdittämästä komediasta jäi erittäin mukava jälkimaku ja kun saman ohjaajan kuuli tekevän keskiaikaista fantasiakomediaa, mielenkiinto oli heti korkealla.

Your Highness ei koskaan päässyt Suomessa elokuvateattereihin asti ja kotiteatterijulkaisun takakannessa mainitaan elokuvan olleen liian rohkea elokuvateatteriin. Tiedä nyt rohkeudesta, mutta melkoisen räävitöntä B-luokan huttua tarjolla kuitenkin on. Huttua, johon on saatu mukaan A-luokan näyttelijöitä.

Your Highness on parodia 80-luvun fantasiaseikkailuista, joissa hyvät ritarit taistelevat miekkoja kalistellen pahaa velhoa vastaan tämän pyrkiessä häpäisemään kauniin neitsyen. Prinssi Fabious (James Franco) on salskea ja hyveellinen ritari, joka puolustaa isänsä kuningaskuntaa kunniallisesti valioritarijoukkonsa kera. Hänen nuorempi veljensä, laiskanpulskea prinssi Thadeous (Danny McBride) puolestaan haluaisi veljensä sijaan kuninkaaksi, mutta jolla ei ole lainkaan kuninkaan vaatimaa arvostusta. Hän kun maanpuolustuksen sijaan mieluummin laiskottelisi kauniiden naisten ympäröimänä. (Hupaisana faktana tähän väliin todettakoon, että McBride on itse asiassa kaksi vuotta vanhempi kuin isoveljeä näyttelevä Franco).

Pelastaakseen edes rippeet kunniastaan Thadeous joutuu Fabiouksen kumppaniksi pelastamaan Fabiouksen mielitiettyä neito Belladonnaa (Zooey Dechanel) pahan velho Leezarin (Justin Theroux) kynsistä. Avukseen veljekset saavat ärhäkän ja naisenmallisen soturin Isabelin (Natalie Portman).

Laatunäyttelijät yhdistettynä käsikirjoitukseltaan totaalisen överiksi vedettyyn fantasiaseikkailuun ja nykyaikaiseen, varsin ronskiin kielenkäyttöön tekevät Your Highnessista hetkittäin erittäin hupaisan katsottavan. Harmillisesti vitsit jäävät kuitenkin kiertämään kehää ja ne nostetaan niin kokonaisvaltaisesti katsojan silmille, että niiden toimivuus alkaa syödä toinen toistaan. Tuntuu kuin tekijät olisivat halunneet mukaan kaikki mahdolliset aikuisempaan makuun suunnatut vitsit huolimatta siitä, että ne usein menevätkin hyvän maun toiselle puolelle hieman negatiivisella sävyllä. Huumorista puuttuu tietty älykkyys ja katsojan herkkyyden arvostus. Tarina tuntuu runnovan vitsinsä läpi vaikka väkisin ja tämä aiheuttaa sen, että komedian hyvät hetket hukkuvat keskinkertaisten vitsien suohon.

En ole koskaan ymmärtänyt, miksi niin suuri osa amerikkalaisista elokuvantekijöistä haluaa käyttää pilvenpolttoa yhtenä suurimpana komediaelementtinään. Pineapple Expressissä tämä toimi loistavasti, mutta Your Highnessin pilviveikkoilu tuntuu niin väkisin väännetyltä, että se laittaa totisesti ihmettelemään, eivätkö käsikirjoittajat McBride ja Ben Best mitään omaperäisempää nauratuksen aihetta ole elokuvaan keksineet.

Your Highness on hömppäparodia, eikä edes yritä olla vakavasti otettava. Näyttelijöistäkin huomaa, etteivät he ota hommaansa oikein tosissaan ja ainoa, joka jollakin tapaa saa pokkansa pidettyä on näpsäkkänä soturina vakuuttava, aina ammattimainen Portman. Mutta toisaalta, komediaa ei olekaan tehty vakuuttamaan vaan naurattamaan. Siinä Your Highness onnistuu muutamaan kertaan mallikkaasti, mutta jää ikävästi jälkeen Pineapple Expressin vedet silmiin kirvoittamasta huumorista. Kun ajattelee 80-luvun fantasiaseikkailuita, mahdollisuuksia olisi ollut vaikka miten fiksuun parodiaan, mutta harmillisesti Your Highness jää pössyttelemään pilveään pippelivitsiensä lomaan.

Dechanel ja Franco yltyvät elokuvassa ihan lauleskelemaan asti, mutta -onneksi!- sitä kuullaan vain yhden laulun verran. Toinen yhteislaulu on jätetty poistettujen kohtausten joukkoon, joita nähdään lisämateriaaleina blu-ray-levyllä muutama. Näiden kohtausten poistaminen onkin ollut ihan oikeutettua, sillä ne eivät kehitä kokonaisuutta lainkaan. Ekstrana mukana on myös mokaotoksia sekä muutaman minuutin mittainen Perverted Visions -kooste, jossa mukana Suuri ja Viisas Velho.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Your Highness Ohjaus: David Gordon Green Käsikirjoitus: Danny McBride, Ben Best Pääosissa: James Franco, Danny McBride, Natalie Portman, Zooey Dechanel Genre: komedia / seikkailu Valmistusmaa: USA 2011 IMDb[/box]

Kommentit