Antiviral

Niin raa’alta kuin se saattaakin kuulostaa, Brandon Cronenbergin esikoispitkä tuskin olisi herättänyt samanlaista kiinnostusta, mikäli ohjaajan isä olisi ollut jokin tavallinen ihminen eikä legendaarinen David Cronenberg. Mutta olipa alkuperäinen syy mikä tahansa, Antiviral on tutustumisen arvoinen tapaus ja on ehdottoman hyvä asia, että nuorempi Cronenberg on saanut herätettyä elokuvamaailman kiinnostuksen. Hänellä nimittäin on varmasti vielä paljon annettavaa, niin vahva suoritus hänen esikoisensa on.

Antiviral sijoittuu lähitulevaisuuteen

Elokuva sijoittuu lähitulevaisuuteen, missä kuuluisuuksien palvonta on kasvanut käsittämättömiin mittasuhteisiin. Ihmiset mm. syövät heidän soluistaan kasvatettua ruokaa – eli pääsevät kokemaan syövänsä idoliaan. Samoin heidän sairastamillaan taudeilla tehdään kauppaa: kuuluisuuden flunssabakteereja kasvatetaan erityisissä laitoksissa ja ihmiset maksavat suuria summia päästessään sairastamaan samaa flunssaa kuin idolinsa, tämän verestä erotetusta eli idolin sisällä olleesta bakteerista.

Syd March (Caleb Landry Jones) työskentelee yhdessä tällaisessa lääkefirmassa ja myy ihmisille flunssaa, huuliherpestä ja kaikkea siltä väliltä. Tautibisnes on niin kilpailtua, että Syd on alkanut tehtailla omia bisneksiään työnantajansa nenän alla. Homma kuitenkin uhkaa räjähtää käsiin Sydin tartuttaessa itseensä salaperäisen taudin, joka tappaa sitä sairastaneen tähden, Hannah Geistin (Sarah Gadon). Syd ei halua kuolla ja lähtee tutkimaan Hannahin tappanutta sairautta, mutta samalla hänen niskaansa hengittävät suuret lääkefirmat, jotka epäilevät (ihan aiheesta) epärehellisyyttä riveissään.

Antiviral on tehty ammattimaisella tekijäjoukolla

Antiviralista näkee, että Cronenberg on kasvanut elokuvien ja niiden tekemisen parissa. Elokuvassa käytetty tyylitaju on vahva ja itseensä luottava, ja siitä huokuu osaaminen ja oivaltaminen.

Visuaaliselta ilmeeltään äärimmäisen niukka ja hillitty elokuva on tyylikäs tieteisjännäri, jonka kuvasto häiriinnyttää samalla tyylillä kuin Cronenberg seniorin uran alkupuolen elokuvat. Lavastus on harkitun yksinkertaista ja valkoista, mikä korostaa tapahtumien karuutta ja myös niiden absurdiutta.

Tarinaltaan Antiviral on kieroutunut, mutta säkenöivän omaperäinen. Se on yhtä aikaa kuuluisuuksia jumaloivan yhteiskunnan satiiria ja pienieleisen tiukkaa tieteiskauhua. Kalpea, pisamainen ja androgyyninen Jones sopii rooliinsa erinomaisesti juuri ulkoisen olemuksensa vuoksi. Hän aivan kuin pomppaa silmille elokuvan valkoisesta minimalismista.

Antiviral ei ole suurten massojen elokuva, mutta David Cronenbergin elokuvien ystävät varmasti viehättyvät myös Cronenberg Jr:n omaperäisestä kädenjäljestä. Näin hienon ja vakuuttavan esikoisohjauksen jälkeen onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia elokuvia Cronenbergilta tulee tulevaisuudessa.

Blu-rayn lisämateriaaleina on puolituntinen making of -kooste nimeltä Anatomy of a Virus. Lisäksi mukana on muutamia lyhyitä koosteita kulissien takaa ja ohjaaja Cronenberg kertoo ensikertalaisuudestaan ja ideastaan elokuvaan. Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi.

  • Antiviral, 3 tähteä
  • Ohjaus: Brandon Cronenberg
  • Käsikirjoitus: Brandon Cronenberg
  • Pääosissa: Caleb Landry Jones, Sarah Gadon, Malcolm McDowell
  • Alkuperämaa: Kanada
  • Genre: Scifi / kauhu / trilleri