Argo

Argon lähtökohta on mielenkiintoinen. Se on elokuva elokuvan teosta, ja tarina siitä kuinka joukko suurlähetystön henkilökuntaa yritetään saada hengissä ulos Iranista – feikkielokuvan varjolla. Juoni on niin outo, että sen on pakko olla totta. Ja se onkin. Vuonna 1979 Teheranissa Yhdysvaltain suurlähetystö vallattiin vihaisten kansalaisten toimesta, ja tuloksena oli epätavallinen pelastusyritys. Siinä missä useimmat elokuvat ”perustuvat todellisiin tapahtumiin”, on Argo niin lähellä totuutta kuin Hollywoodissa voi olla. Argo on nykyelokuvaa parhaimmillaan, poliittinen trilleri hienovaraisella ohjauksella, erinomaisella näyttelijätyöllä ja huumorilla sävytettynä.

Argo elokuvan juonipaljastuksia

Suurlähetystö on vallattu, ja kadut ovat täynnä kansalais- ja poliisipartioita jotka etsivät mahdollisesti pakoon päässeitä lähetystön työntekijöitä. Kourallinen paenneita amerikkalaisia saa turvapaikan Kanadan suurlähettilään (Victor Garber)kotoa, ja näin alkaa epätoivoinen kissa ja hiiri -leikki amerikkalaisten ja iranilaisten välillä. Apuun pyydetään hankaliin pelastusoperaatioihin erikoistunut Tony Mendez (Ben Affleck), CIA:n erikoismies, jonka suunnitelma kaikessa päättömyydessään on suorastaan nerokas. 1970-luvun lopussa scifi-elokuvat ovat suurinta huutoa, ja apuun pyydetään Hollywood. Tuloksena on täysin tuulesta temmattu scifi-elokuva Argo, jonka ”filmiryhmä” haluaa kuvata eksoottisissa maisemissa – kuten Iranissa.

Uskottavuutta järjettömään operaatioon haetaan suoraan Hollywoodista. Tuottaja Lester Siegel (mainio Alan Arkin) ja maskeerausasiantuntija John Chambers (vaivattomasti roolinsa suorittava John Goodman) pyydetään liittolaisiksi suunnitelmaan. Argo päätyy elokuvalehden artikkeliin, käsikirjoitus on valmis ja Mendez matkalla Iraniin hakemaan maanmiehensä kotiin. Voiko näin järjetön suunnitelma onnistua?

Argo elokuvan tuontannosta

Ben Affleck ohjaa Argoa hienovaraisesti, ja tuloksena on suorastaan mestarillinen elokuva. Se on paljon velkaa Korppikotkan kolme päivää -elokuvalle, hiljaiset katseet ja tikittävä kello, 70-luvun hillitty charmi ja kiristyvän vaijerin tavoin tiivistyvä tunnelma – Argo on trillerinä parhaasta päästä. Ajankuvaus on kiehtovaa, se rakastaa ylisuuria silmälaseja, leveitä paidankauluksia ja ruskeita sävyjä – puhumattakaan hienoista hiustyyleistä joita kaikki näyttelijät käyttävät. Affleck nousee ohjaajana täysin uudelle tasolle, ja pitää Argon liikkeessä vaivattomasti. Ja kaikki tämä ilman suuria ammuskeluja ja hillittömiä räjähdyksiä. Goodman, Arkin ja Affleck punovat kasaan hienoa juonta.

Tunnelma pitää otteessaan alusta loppuun, ja jos malttaa katsoa lopputekstit voi nähdä kuinka yksi yhteen Affleck on halunnut kuvata tiettyjä tapahtumia. Vaikka kyseessä on periaatteessa poliittinen trilleri, sen vapauttava huumori pursuaa tasaisin väliajoin esiin – onhan kyseessä kuitenkin täysin järjetön pelastusyritys. Arkin ja Goodman hoitavat rutiinilla omat herkulliset roolinsa vanhoina Hollywood-kettuina, ja Affleck esittää näennäisen pääosansa ohjaajan tavoin; ohjaten kaikkea mutta nousematta koskaan esiin.Argon tyylisiä elokuvia saisi ilmestyä useammin. Älykkäitä, taidolla tehtyjä hyviä tarinoita on tarjolla liian vähän. Kaikessa järjettömyydessään Argo, joka on tarina feikkielokuvasta, onkin yllättäen järkevimmästä päästä.Argo 2012 ★★★★★ Ohjannut: Ben AffleckKäsikirjoittanut: Chris TerrioPääosissa: Ben Affleck, John Goodman, Bryan Cranston, Alan ArkinAlkuperämaa: USA 2012.

  • Argo ★★★★★
  • Ohjaus: Ben Affleck
  • Käsikirjoitus: Chris Terrio
  • Pääosissa: Ben Affleck, John Goodman, Bryan Cranston, Alan Arkin
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Trilleri/Draama