Don Jon

Näyttelijänä tähän saakka tunnetun Joseph Gordon-Levittin ensimmäinen pitkä käsikirjoitus- ja ohjaustyö on rohkea katsaus itsekeskeisen seksiaddiktin, ”säälittävän runkkarin” elämään. Määritelmä kuulostaa jokseenkin samalta kuin mitä nähtiin Steve McQueenin vuonna 2011 ohjaamassa elokuvassa Shame (arvostelu >>), mutta siinä missä Shame tarjoaa katsojalle henkisesti vaativaa kuvastoa ja raakaa, haastavaa draamaa, on Don Jon kepeä, hauska ja loppujen lopuksi yllättävänkin kiltti elokuva.

Don Jon on yllättävä rakkaustarina

Jon (Gordon-Levitt) on nuori aikuinen, jolla lihasten kasvattaminen on korvannut älykkyyden kehittämisen. Hän bilettää, harrastaa yhden illan suhteita ja arvottaa naiset kavereidensa kanssa pelkiksi numeroiksi. Tavallinen naisten kanssa harrastettu seksi ei miehelle kuitenkaan riitä, sillä se ei koskaan vastaa hänen kuvitelmaansa täydellisestä seksistä – siitä, mitä hän näkee internetissä ja minkä tahtiin masturboimalla hän saa suurimmat fiilikset.

Jonilla ei ole aivan terävin kynä penaalissa ja niinpä hän uskoo nollaavansa epämääräiset elämäntapansa käymällä säännöllisesti kirkossa ripittäytymässä ja hokemalla ave marioita pumpatessaan hauista salilla.

Don Jon näyttää rakkauden kauneuden ja voiman

Sitten hän tapaa täyden kympin naisen, Scarlett Johanssonin esittämän Barbaran, ja päättää muuttaa elämänsä suuntaa. Mutta täydelliseen suunnan muutokseen tarvitaan muutakin kuin pelkkää naiskauneutta. Muutos pitää lähteä miehestä itsestään.

Don Jon on erinomainen esikoisohjaus ja Gordon-Levitt laittaa itsensä toden teolla likoon niljaisessa pääosassa läppäreineen ja roskakorin täyttävine paperitolloineen. Elokuvan puolivälissä käsikirjoitus alkaa hieman toistaa itseään ja tapahtuu selkeä laadullinen notkahdus, joka saa katsojan väsähtämään. Mutta tästä notkahduksesta päästään uuteen nousuun ja loppuratkaisu on rohkeudessaan erittäin hieno ja samalla lempeä.

Huolimatta seksin täytteisestä aiheestaan, Don Jon on kuvastollisesti erittäin kiltti elokuva. Seksiä nähdään pääosin vain Jonin katsomissa videoissa ja muuten päähenkilöt pitävät vaatteet päällään. Maailman seksikkäimmäksi naiseksi äänestetyn Johanssonin paljasta pintaa näkevänsä toivovat joutuvat ikävä kyllä pettymään. Don Jonia ei kannata lähteä katsomaan pelkästään nähdäkseen seksiä, vaan sitä kannattaa etsiä muualta.

Kaikesta koomisuudestaan huolimatta Don Jon on nuoren miehen kasvutarina pelkillä lihaksillaan ajattelevasta runkkarista aidosti tuntevaksi ihmiseksi. Draama kasvaa tarinan taustalla ja elokuvan itseironinen sävy näkyy vahvana sen mustassa huumorissa. Se on myös nuoren ja lahjakkaan näyttelijän erinomainen siirtymä kameran toiselle puolelle ja ansioituneen rohkea käsikirjoitus, joka uskaltaa antaa perinteiselle aiheelle uudenlaista tarttumapintaa.

  • Don Jon, 4 tähteä
  • Ohjaus: Joseph Gordon-Levitt
  • Käsikirjoittaja: Joseph Gordon-Levitt
  • Pääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Komedia / draama / romantiikka