Escape Plan

Hassua, miten jo menneen talven lumina pidetyt kasariäksönäijät Sylvester Stallone ja Arnold Schwarzenegger voivat vielä vaari-iässä tehdä näin laadukkaita toimintaelokuvia. Syltyn pitkään huilissa ollut ura otti uuden nousun, kun kaksi hänen menestyshahmoaan tekivät paluun: ensin Rocky Balboa palasi onnistuneesti kehään nimeään kantaneessa, sarjan kuudennessa osassa ja sitten antoi konekiväärinsä laulaa John Rambo.

Escape Plan vilisee toimintasankareita

Sen jälkeen Stallone iskikin todelliseen menestyssuoneen saatuaan ohjaamaansa ja käsikirjoittamaansa toimintaelokuvaan mukaan vinon pinon menneitä toimintasuuruuksia (mm. Dolph Lundgren, Arska ja Bruce Willis) sekä tuoreempia kasvoja (mm. Jason Statham). Kyseessä oli tietenkin The Expendables, josta tuli niin suosittu, että sille on jo toinen jatko-osa tekeillä ja kakkososassa nähtiin jo mm. Chuck Norris ja Jean-Claude Van Damme.

Escape Plan on perinteinen toiminta- ja vankilapakoleffa. Hyvän ja miellyttävän silmälle siitä tekee Brendan Galvinin kuvaus, Elliot Greenbergin leikkaus ja tietenkin Mikael Håfströmin (mm. The Rite ja Shanghai) ohjaus. Käsikirjoittajat Miles Chapman ja Jason Keller (nimellä Arnell Jesko) ovat pitäneet naaman peruslukemilla ja keskittyneet yksinkertaisiin perusasioihin synnyttäen toimivan ja mukaansatempaavan toimintajännärin. Pitää kehua myös lavastuksesta vastanneita henkilöitä, heidän luotuaan hienon miljöön tapahtumille.

Escape Plan on actionia alusta loppuun

Elokuvan alussa katsoja pääsee näkemään, miten Stallonen esittämä Ray Breslin viruu vankilassa, mutta hänellä on selkeästi jotain mielessään. Pian vankilan ulkopuolella alkaa tapahtua ja Breslin on tipotiessään. Seuraavaksi mestaripakenija Breslinille tarjotaan miljoonadiiliä, jos hän pystyy testaamaan CIA:n hallinnoimaa salaista, terroristien ym. piilottamiseen tarkoitettua vankilaa. Keikka menee heti alussa pieleen, Breslin joutuu koville ja työkaverit ovat pinteessä etsiessään maan päältä kadonnutta ystäväänsä. Breslin on viety mielettömään vankilakompleksiin, jossa ainoa ystävä tuntuu olevan samanikäinen Rottmayer (Schwarzenegger). Kaksikko alkaa selvittämään pakomahdollisuuksiaan käyttäen hyväkseen kaikki – välillä yllättävän helpotkin – mahdollisuudet.

Syltyn ja Arskan lisäksi leffan nimekkäitä näyttelijöitä ovat Sam Neill (Jurassic Park) vankilan lääkärinä, Jim Caviezel (Passion of the Christ) klassikkopahiksena eli ilkeänä vankilanjohtajana sekä ex-futaaja Vinnie Jones (Snatch) toisena klassikkopahiksena, ilkeimpänä vanginvartijana. Lisäksi näyttelijäkaartiin kuuluvat räppäri Curtis ”50 Cent” Jackson (jälleen kerran aivan tyhjänpäiväisessä roolissa) ja Kova laki: Rikollinen mieli –sarjasta tuttu Vincent D’Onofrio. Tuntemattomampia näyttelijöitä ovat Amy Ryan, joka näyttelee Syltyn työkaveria sekä Faran Tahir (Iron Man), jonka rooli on vankilaan suljettu Al Qaidan terroristi. Heistä Ryan on tullut tutuksi tv-sarjoista Langalla, Terapiassa ja Konttori.

Blu-raylla ei ekstraa.

  • Escape Plan, 4 tähteä
  • Ohjaus: Mikael Håfström
  • Käsikirjoitus: Miles Chapman, Jason Keller
  • Näyttelijät: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger
  • Alkuperämaa: Yhdysvallat
  • Genre: Toiminta / Trilleri