Get the Gringo

Ne elokuvien ystävät jotka ovat lakaisseet Mel Gibsonin mielessään maton alle, tai pitävät miehen yksityiselämää riittävänä syynä olla kiinnittämättä näyttelijä/ohjaajaan mitään huomiota, herätys! Pitkän aikaa rutiinisuorituksia tehnyt Gibson on palannut omituisessa, virkistävässä ja ajoittain jopa ratkiriemukkaassa tarinassa aikaan, jolloin miehen suorituksia katsoi mielellään.

Get the Gringo lämpenee hitaasti, mutta kietoo katsojansa lämpimään syleilyyn

Pitkin tarinaa kuuluva lakoninen kerronta on elokuvan sydän, ja se kiteyttää nimettömän antisankarin persoonan pilkulleen. Gibsonin esittämä varas joutuu epäonnisten käänteiden kautta meksikolaiseen vankilaan, El Pueblitoon. ”Inmate with guns, that’s kinda new”, tokaisee mies-vailla-nimeä ja ryhtyy tarkkailemaan omalaatuisen vankilan – kaupunki pienoiskoossa – elämää. Gibsonin hahmon rikollinen mieli on parhaimmillaan tarkkailussa, pienissä juonissa ja rahan hankkimisessa. Vaikka taustalla on suurempi tarina, joka kietoutuu kauniisti yhteen elokuvan viimeisillä minuuteilla, on elo vankilassa kaikkine ongelmineen elokuvan keskusta, ja viehätys.

Antisankarin rooli sopii Gibsonille. Kuten Paybackissa, Gibson naljailee, vitsailee ja ennenkaikkea toimii ironisella, mustalla huumorilla säestettynä sujuvasti. Samaan tapaan kuin vankilassa toitotettava mariachi-musiikki, Gibson ui roolissaan kuin kotonaan. Kukaan mies ei ole saari, apua tulee odottamattomalta taholta kun 10-vuotias poika (Kevin Hernandez) – joka on liian vanha ikäisekseen – näyttää jenkille kuinka meksikaanivankila pyörii. Äreän ja omaan selviytymiseensä keskittyneen amerikkalaisen sekä pojan välille syntyy epätodennäköinen ystävyys. Elokuva ei kuitenkaan lipsu missään vaiheessa lällyttelyn puolelle, toimintaa on riittämiin, miehet rumia ja ilkeitä ja tapahtumat rullaavat eteenpäin ilman suurempaa moralisointia, tai syyllisen etsintää.

Get the Gringo loistaa tarinallaan

Get the Gringo on omalaatuinen sekoitus veijaritarinaa ja toimintaa, pääosassa hyvän paluun tehnyt veteraaninäyttelijä. Se on sarkastinen, kuivakkaan humoristisella kerronnalla sävytetty elokuva joka julkaistiin Yhdysvalloissa suoraan VOD (video-on-demand) -palvelulle. Teatterijulkaisun ovat saaneet paljon heikommat elokuvat, tarina miehestä joka sujuvasti huijaa itsensä hymyillen ja taiteillen läpi meksikolaisen vankilan on erinomainen tarina, otteeltaan raikas ja viihdyttävä.

  • Get the Gringo ★★★★
  • Ohjaus: Adrian Grunberg
  • Käsikirjoitus: Mel Gibson, Stacy Perskie
  • Pääosissa: Mel Gibson, Kevin Hernandez
  • Alkuperämaa: Ranska / UK / USA / Brasilia
  • Genre: draama/toiminta