Hannibal

Thomas Harrisin luoma sarjamurhaaja, Hannibal Lecter, on hahmo joka jaksaa kiehtoa. Psykiatri, joka vapaa-aikanaan rakastaa ruuanlaittoa mitä erikoisimmista raaka-aineista, on terävä, vaarallinen ja täysin tyhjä samanaikaisesti. NBC:llä aiemmin tänä vuonna näytetty sarja on yksi vuoden parhaimpia sarjauutuuksia.

Hannibal sarja upottaa hampaat syvälle lihaan

Will Graham (hurmaava Hugh Dancy) on mies, joka horjuu henkisen hyvinvoinnin rajamailla. FBI:tä työkseen auttava mies elää erakoituneena keskellä metsää ränsistyneessä talossa koiralauman kanssa, ja käy raadollisilla murhapaikoilla tunnustelemassa tapahtumia. Tämä spekuloinnin ja todellisuuden välimaastossa uiva profiloija pystyy näkemään version tapahtuneesta- ainakin jossain muodossa. Ikävä kyllä Grahamin pääkoppa ei kestä murhaajan nahkoihin uimista kolhuitta – Graham on herkkä, hauras mies jonka ihmissuhteet murenevat käsiin.

Apuun pyydetään tunnettu psykiatri Hannibal Lecter (viileän ilmeetön Mads Mikkelsen), jonka kiinnostus Grahamia kohtaan on muutakin kuin ammatillinen. Miesten välille kehittyy oudon kiehtova suhde, jossa hiiri jahtaa kissaa ja toisin päin. Hannibal ohjailee, soittaa poliisia kuin viulua ja on samanaikaisesti itse täysin Grahamin lumoissa. Tuloksena on käsinkosketeltavan herkkä tilanne, joka voi hetkenä minä hyvänsä räjähtää käsiin. Lecterin sulavan karisman ja viileän ulkokuoren rinnalla Graham on vapiseva kasa hermoja, ja miehet luovat yhdessä tarinan ytimen. Laurence Fishburne esittää FBI:n yksikön päällikköä Crawfordia jämäkällä otteella, ja tuntuu varsinaiselta järjen ääneltä kahden miehen välillä jotka vastaavat täyslaidallista luotisadetta hulluutta. Ilahduttavassa sivuosassa nähdään entistä hienompia roolisuorituksia tekevä Gillian Andersson Lecterin omana psykiatrina.

Hannibal – Visuaalisti arvaamaton ja sielua hivelevä sarja

Sarjan huumaavin anti on visuaalisuus, joka tunkee katsojan ihohuokosten läpi. Sen kuvasto on häiritsevää, osittain jopa pelottavaa mutta kaunista. Hannibal ei ole täysin normaali poliisisarja, ja on turha odottaa tapaus kerrallaan etenevää kliinistä rikostutkinta-draamaa. Hannibal on jotain muuta. Se tuudittaa katsojan eteeriseen tilaan vyöryttäen värejä ja usvaisia tunnelmia verkkokalvoille, juuri ennen painajaismaista uhrin asettelua joka vie herkimmiltä yöunet. Ensimmäinen kausi rakentaa suhteen Lecterin ja Grahamin välille, tuoden mukanaan rikossarjan jonka ratkaisemista Grahamin pää ei tunnu kestävän. Hannibalia ei ole tarkoitettu kaikille. Turvallista ja totuttua rikosdraamaa haluavat voivat suosiolla siirtää katseensa muualle – Hannibal vaatii katsojaltaan paljon. Paitsi vahvaa vatsaa, myös taitoa ottaa hienosti rakennettu kerronta ja kuvasto vastaan elämyksenä. Joitakin katsojia se tympii, joitakin se kiehtoo. Hannibalissa ei ole mitään tavallista.

  • Hannibal
  • Ohjaus: Michael Rymer, Guillermo Navarro, Vincenzo Natali, David Slade, Tim Hunter
  • Käsikirjoitus: Bryan Fuller, Thomas Harris, Steve Lightfoot
  • Pääosissa: Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Caroline Dhavernas, Laurence Fishburne
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: psykologinen trilleri, draama, kauhu