Hemlock Grove

Netflixin omaa tuotantoa oleva Hemlock Grove julkaistiin kokonaisena tuotantokautena yhdellä kertaa. Tämä tukee sitä kehityskulkua, että useat tv-sarjojen ystävät tykkäävät katsoa sarjansa kokonaisina, ilman viikon taukoja välissä. Aikaisemmin Netflix teki saman House of Cards -sarjan kanssa.

Hemlock Grove – Pennsylvanian yliluonnollisia tapahtumia

Hemlock Grove pohjautuu sarjan tuottajana toimivan Brian McGreevyn esikoisromaaniin. Vastaavana tuottajana on kauhuelokuvistaan tuttu Eli Roth. Sarja sijoittuu pieneen kuvitteelliseen Hemlock Groven kaupunkiin Pennsylvaniaan, missä valtaa pitää Godfreyn rikas suku, jonka pilvenpiirtäjä jättää koko muun kaupungin varjoonsa.

Sarja alkaa perinteisestä asetelmasta: nuori tyttö murhataan erittäin raa’asti ja jäljet viittaavat villieläimeen. Kun kaupunkiin muuttaa samoihin aikoihin mustalaisnainen poikineen, syyttävät katseet alkavat kääntyä näihin päin. Varsinkin, kun pörrötukkaisesta pojasta alkaa kiertää huhu, että tämä olisi ihmissusi.

Hemlock Grove on kuin Vampire Diariesin ja Twin Peaksin lapsi

Yliluonnollisista teemoista kiinnostuneelle katsojalle Hemlock Grove nousee heti pakko-tutustua -porukkaan. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi tarjoaakin genren ystäville paljon kiehtovia kiinnekohtia. Kauden puolivälissä aloin luonnehtia sarjaa Vampire Diariesin ja Twin Peaksin välimaastoksi, sillä siinä on selvästi samanlaisia yliluonnollisesta ja samalla romantiikasta pitävien päänmenoksi suunniteltuja vivahteita kuin Vampire Diariesissa, mutta myös erikoisempia mystisiä aiheita hyvin samalla tavalla toteutettuna kuin 90-luvun suosikkisarjassa Twin Peaksissa (yksi hahmoista jopa puhuu muistiinpanojaan nauhurille kuin agentti Cooper ikään).

Sarjassa on mukana nuoria ja sarjan mukana aivan varmasti nousevia tähtiä. Rikasta ja hemmoteltua poikaa Roman Godfreytä esittää Bill ”Stellanin poika ja Alexanderin pikkuveli” Skarsgård (joka välillä näyttää aivan nuorelta Steve Buscemilta), hänen kanssaan ystävystyvää söpöä mustalaispoikaa Peter Rumancekia Landon Liboiron, suurisilmäistä ja erikoista Christina Wendallia Freya Tingley ja Romanin serkkutyttöä Letha Godfreytä Penelope Mitchell. Romanin äitiä, Olivia Godfreyta, esittää näyttävä Famke Janssen ja toista keskeistä aikuisroolia, Lethan isää Norman Godfreytä Dougray Scott. Nuoret näyttelijät sopivat rooleihinsa oikein hyvin, mutta harmillisesti heidän hahmoilleen ei anneta kunnolla aikaa kasvaa.

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on hyvin epätasainen. Se koukuttaa asetelmallaan katsomaan kauden loppuun saakka, mutta yrittää tunkea mukaan vähän liikaa kaikkea. Mukana on niin verta ja suolenpätkiä kuin mystisiä elementtejä ja tiedemiestouhuilua, romantiikkaa, high school -angstia, rikas ja köyhä -asetelmaa, kompleksista äitisuhdetta, neitseellistä raskautta, sekä ihan perinteistä kauhufantasiaa ihmissusineen. Kokonaisuudesta muodostuu sillisalaatti, josta on vaikea saada kunnon otetta. Hahmoista välillä välittää, välillä heihin ei pääse muodostumaan minkäänlaista suhdetta. Jengiä lahdataan, mutta ei se paljoa asiaa hetkauta. Varsinainen draama jää puuttumaan, kun kohtauksista siirrytään heti uuteen ja mahdollisesti vielä ihmeellisempään suuntaan.

Koska sarjan asetelma koukuttaa vähänkin yliluonnollisista sarjoista pitävän katsomaan kauden loppuun vastauksia saadakseen, kauden lopetus tuntuu lähes antikliimaksiselta. Vastauksia annetaan jopa vähän liikaakin, mutta niitä ei syvennetä. Lisäksi mukaan tuodaan viittauksia yhä mystisempiin elementteihin, mikä suoraan sanottuna sai allekirjoittaneen huokaisemaan tylsyydestä. Alleviivattu ensimmäisen kauden päätös ei aiheuttanut suurta intoa odottaa uutta kautta.

  • Hemlock Grove
  • Ohjaus: David Straiton, Deran Sarafian
  • Käsikirjoitus: Brian McGreevy, Lee Shipman
  • Pääosissa: Famke Janssen, Bill Skarsgård, Landon Liboiron
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: draama, kauhu, mysteeri