House of Cards

Kevin Spaceyn tähdittämä, ekslusiivisesti Netflixille tehty ja nettiin julkaistu, House of Cards on tehnyt historiaa. Se on laatuaan ensimmäinen sarja, joka on saanut Emmy-ehdokkuuden parhaan draamasarjan kategoriassa, eikä täysin syyttä. House of Cards on nokkela, pureva ja täynnä kiemuroita ja asioiden vääntelyä – tehden politiikan takaisista kulisseista mielenkiintoista katseltavaa. Sen ehdottomana johtotähtenä hohtaa pääosaa esittävä Spacey, jonka suorat katseet kameralla puhuvat miljoonia asioita yhtä aikaa. Katsoja tuntee olevansa salaliitossa Francis J. Underwoodin kanssa, kun tämä luovii tietään Yhdysvaltain kongressin käytävillä, yrittäen maksaa kalavelat kaikille jotka ovat hänen tielleen tulleet.

House of Cards -sarjan juonipaljastuksia

Underwood muodostaa yhdessä kunnianhimoisen vaimonsa Clairen (särmäkkä Robin Wright) kanssa voimaparin. Pitkän linjan operoijoina he tietävät kuka kukin on Washington D.C. ”kukkulalla”, yksikään salaisuus tuskin on turvassa. Frank J. Underwood , Etelä-Carolinan edustaja ja piiska (whip), henkilö joka valvoo puoluekurin toteutumista, tietää kaikista kaiken. Kun Yhdysvaltain presidentti ei valitsekaan häntä ulkoministerin virkaan, puheistaan huolimatta, aloittaa Frank pitkän ja monimutkaisen prosessin maksaakseen potut pottuina. Apuna häärii suurimmaksi osaksi uskottu miesDoug Stamper (Michael Kelly), henkilöstöpäällikkö, jonka käsiin Frank uskoo synkimmät salaisuudet ja karmeimmat tehtävät.

Dialogi on purevaa. Tapahtumat etenevät niin, että suuremman kuvion ratkaisujen takana näkee vasta myöhemmin – mutta homma pysyy tiukasti Frank Underwoodin hallussa. Esteitä tielle asettavat luonnollisesti välineenä käytettävien ihmisten omat mielipiteet, luonteet sekä onnettomat tapahtumat. Aina kaikki ei voi mennä suunnitelmien mukaan, mutta Frankilla on kyky reagoida nopeasti, sekä kääntää onnettomuudet hyödykseen. Mies on selviytynyt pitkään politiikan kimurantissa maailmassa, nauttii arvostusta ja tämä käyttää sitä häikäilemättä hyväkseen. Sarja hykerryttää, naurattaa ja toisinaan se jopa pysähtyy vain nauttimaan elämästä. Underwood ei ole tehty täysin kivestä; miehen sydän sykkii fiktiiviselle opinahjolle The Sentinelille, jossa käynti näyttää miehestä täysin uuden, odottamattoman puolen.

House of Cards – juonittelua koko rahan edestä

Sarjan tuottajiin kuuluvat David Fincher (joka myös ohjasi pari jaksoa), Spacey sekä Eric Roth. Se on amerikkalaistettu versio BBC:n minisarjasta, joka perustuu Michael Dobbsin romaaniin. Fincher on kertonut haastatteluissa, että jokainen näyttelijä on ollut tuottajien ensimmäinen valinta rooleihin, ja on myönnettävä että roolitus on osunut nappiin.

Spaceyn hahmo rikkoo katsojan ja kertojan välisen rajan puhumalla suoraan katsojalle, sekä luoden tähän merkitseviä katseita kun kala käy koukkuun hänen haluamallaan tavalla. Vaikutus on erikoinen, vaikkakaan ei täysin ainutlaatuinen, ja se koukuttaa katsojan ikäänkuin salaliittolaiseksi Frank J. Underwoodin kierouksiin. Sekä Spacey että Wright ovat ehdolla parhaan pääosan esittäjän kategorioissa Emmy-gaalassa; on hankala kuvitella kuka pystyisi hakkaamaan Spaceyn tässä roolissa.

  • House of cards
  • Ohjaus: James Foley, Robin Wright, John David Coles, Alik Sakharov
  • Käsikirjoitus: Beau Willimon, Michael Dobbs, Andrew Davies
  • Näyttelijät: Robin Wright, Michael Kelly, Alireza Abbasi, Kevin Spacey
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: draama, poliittinen trilleri