Iron Man

Jon Favreaun vuonna 2008 ohjaama Iron Man polkaisi supersankarielokuvat uuteen käyntiin ennennäkemättömällä voimalla. Iron Man on täynnä räiskyvää toimintaa ja näyttäviä räjähdyksiä, mutta kokonaisuutta ei viedä eteenpäin pelkästään toiminnan avulla. Toimivan tarinan, mielenkiintoisten hahmojen ja suorastaan kihelmöivän henkilöiden välisen kemian avulla Iron Manista kasvaa supersankarielokuvien uusi supersankari: hauska, näyttävä ja erittäin toimiva elokuva.

Iron Man arvostelu

Iron Man kertoo nimihahmon syntyyn johtaneista tapahtumista, siitä kuinka Tony Starkista tuli Iron Man. Stark (Robert Downey Jr.) on rahakkaan teollisuusimperiumin perijä, itsekeskeinen playboy ja tiedenero, joka rakentaa parhaita mahdollisia aseita kotimaansa puolustukseen. Aseet eivät kuitenkaan aina pysy siellä, mihin ne on alun perin tarkoitettu eli puolustuksessa. Niiden käyttämiseen on nimittäin tietyillä tahoilla suuren suuri houkutus.

Tämän Stark joutuu kokemaan kantapään kautta, kun terroristit sieppaavat hänet esittelymatkalla Afganistanissa. Vankeudessa vakavasti haavoittunut Stark alkaa rakentaa alkeellisista materiaaleista haarniskaa muistuttavaa pukua. Samalla tämän rahassa ja maineessa ikänsä rypeneen miehen omatunto alkaa heräillä horroksesta.

Iron Man – Toimintaa koko perheelle

Haarniskan avulla Stark pakenee sieppaajiltaan ja kotiin kunnollisen teknologian pariin palattuaan hän alkaa parannella pukuaan. Supersankari nimeltä Iron Man on syntynyt.

Starkiin onnettomasti rakastuneena ja hänestä aina huolehtivana assistenttina, Pepper Pottsina, nähdään suloinen Gwyneth Paltrow. Luotettavana ja hieman vakavamielisenä ystävänä nähdään Terrence Howard ja Starkin yhtiökumppanina kieroilee puolestaan Jeff Bridges.

Ohjaaja Favreau on tehnyt oikean ratkaisun antaessaan päänäyttelijälleen vapauksia genren perinteisistä kahleista. Keski-ikäinen, karismaattinen ja näyttelijäntaidoiltaan lahjakas Downey Jr. on nappivalinta älykkään ja kiinnostavalla tavalla hauskan Starkin rooliin. Dialogi lipuu vaivatta, oli se sitten tieteellistä tai taloudellista jargonia, ja jokapäiväisessäkin toiminnassa Stark lohkaisee oikeat sanat oikealla hetkellä – ja aina pokerinaamalla.

Supersankarina Iron Man on mielenkiintoinen siinä mielessä, että hän ei ole syntynyt sankariksi eikä häntä ole purrut radioaktiivinen hämähäkki. Iron Man kasvaa Downey Jr:n suorituksen kautta uskottavasti sankariksi koettelemusten kautta, sillä vasta Starkin kaappaus avaa hänen sydämensä (kirjaimellisesti) maailman pahuudelle. Iron Man rakentuu fyysisesti tämän henkisesti kasvaneen sankarin ympärille.

Iron Man on loistava viihde-elokuva: se on täydellisellä soundtrackillä junan lailla eteenpäin rytistävää toimintaa, joka ei kuitenkaan unohda sitä oleellisinta eli tarinaa. Kiusoittelevat ihmissuhteet ja loistava dialogi jatkavat kutkutteluaan ja hahmot syvenevät loppuun asti.

  • Iron Man ★★★★
  • Ohjaus: Jon Favreau
  • Käsikirjoitus: Marc Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway
  • Pääosissa: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges
  • Alkuperämaa: USA 2008
  • Genre: Toiminta