Luihin ja ytimiin

Ranskalainen Jacques Audiard kuvaa elokuvissaan elämän nurjempaa puolta. Vuonna 2009 ilmestynyt Profeetta kertoi nuoresta arabista, josta ranskalaisessa vankilassa kasvaa mafiapomo. Elokuva voitti Cannesissa Grand Prixin ja sai myös parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden.

Luihin ja ytimiin kertoo elämän hauraudesta

Luihin ja ytimiin siirtyy vankilan muurien ulkopuolen karuuteen. Se on rakkaustarina ja kasvutarina, joka ei lässytä, ei alleviivaa, eikä vaadi katsojaltaan väkinäisiä tunteita. Aihe on rankka, mutta elokuva ei pyri shokeeraamaan. Nämä tuntemukset jätetään kokonaan katsojan oman mielikuvituksen varaan, elokuvan varsinaisen kuvaston ulkopuolelle. Audiard kertoo rehellisen raadollisesti ihmiselämän hauraudesta, välillä mielipuolisesta tavastamme lakaista tunteemme ja ongelmamme maton alle, mutta myös siitä voimasta, joka rakkauden ja menetyksen kautta muistuttaa elämän rajallisuudesta ja herättää ihmisen eloon aivan uudenlaisella tavalla.

Ali (belgialainen Matthias Schoenaerts) on nuoren pojan isä, jonka elämä on rempallaan. Hän muuttaa poikansa kanssa asumaan sisarensa luo ja hankkii töitä ovimiehenä ja vartiointiliikkeen työntekijänä. Eräänä iltana hän törmää Stéphanieen (meikkaamattomanakin tyrmäävä Marion Cotillard), jonka hän pelastaa mukiloijien kynsistä.

Luihin ja ytimiin herättää elämänhalun henkiin

Stéphanie on miekkavalaiden kouluttaja, joka joutuu työssään vakavaan onnettomuuteen. Elämänjanonsa menettäneenä hän päätyy ottamaan yhteyttä Aliin, hyvin erilaiseen ja erilaisista lähtökohdista ponnistavaan ihmiseen, joka on omalla tahollaan sulkenut inhimilliset tunteensa piiloon karulta maailmalta. Jostain syystä näiden kahden erilaisen, mutta tietyllä tavalla samanlaisen ihmisen välille ehti lyhyen tapaamisen aikana syntyä henkinen side.

Yhdessä he tukevat toisiaan: Ali on Stéphanien tukena tämän suunnatessa onnettomuuden jälkeen takaisin elävien kirjoihin, Stéphanie puolestaan huolehtii hieman yksinkertaisesta Alista tämän hankkiessa lisätienestejä laittomista nyrkkitappeluista. Kaikki heidän välillään on suorasukaisen yksinkertaista eikä romantiikalla tai turhilla tunteilla kuorrutettua. Sisimmässä kuitenkin kuohuu, mikä näkyy Stéphanien kärsivistä silmistä. Cotillard tekee loistokasta työtä rikki revittynä, itsensä ja haaveensa uudelleen kasaavana naisena, jonka henkinen vahvuus on paljon suurempi kuin monien ihmisten fyysinen vahvuus.

Audiard onnistuu välttämään kaikki perinteisen rakkaustarinan siirappiset karikot. Tuloksena on pienimuotoinen ja toiveikas draama, joka pakottaa niin hahmonsa kuin katsojansakin kurkistamaan omaan sisimpäänsä. Ympärille rakennettujen henkisten muurien takaa löytyvät vastaukset ovat lopulta yllättävänkin helppoja.

Dvdllä ei ole mukana lainkaan ekstraa.

  • Luihin ja ytimiin, 4 tähteä
  • Ohjaus: Jacques Audiard
  • Käsikirjoitus: Jacques Audiard, Thomas Bidegain
  • Näyttelijät: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts
  • Alkuperämaa: Ranska / Belgia
  • Genre: Draama