Magic Mike

”It’s raining men, hallelujah!” Näissä tunnetun biisin sanoissa on elokuva pähkinänkuoressa. Ohjaaja Steven Soderbergh osaa tarttua myös outoihin aiheisiin. Elokuva miesstrippareista on niin täynnä silmäkarkkia ettei katsoja tiedä minne silmänsä kohdistaisi. Magic Mike on kerännyt yhteen Hollywoodin kuumimmat miesnäyttelijät, ja saanut nämä jättämään estonsa ja egonsa takaovelle. Tuloksena on hymyilyttävä ja toimiva elokuva, jossa vartaloöljy kiiltää ja pakarat heiluvat.

Magic Mike antaa miehille vuoron

Kukaan ei kohottaisi kulmakarvojaan jos tarina kertoisi joukosta naisstrippareita. Mutta se tarina on nähty, kaluttu luuhun saakka ja osoitettu että tuloksena on useimmiten surullinen ja melodramaattinen, tai yksinkertaisesti surkea tekele (Showgirls anyone?). Mutta kun miehet vetävät tangat jalkaansa ja astelevat lavalle kirkuvan naislauman eteen on – varsinkin miespuolisilla elokuvissakävijöillä – paljonkin sanottavaa. Siitä huolimatta elokuva sopii erinomaisesti myös miehille. Siinä missä naisnäyttelijöiden kauneus on peruskauraa elokuvissa, tarjoillaan mieskomeutta harvoin näin sujuvasti valkokankaan täydeltä.

Tarina perustuu hyvin löyhästi elokuvan toisen tuottajan, pääosaa esittävän, Channing Tatumin omaan lyhyeen uraan miesstripparina. Tatum onkin roolissaan loistava; montaa bisnestä pyörittävä yritteliäs nuori mies haaveilee omasta huonekalu-firmasta ja kerää rahaa sillä minkä osaa toiseksi parhaiten – naisia hurmaamalla. Rakennustyömaalla Tatumin hahmo Maaginen Mike tutustuu Alex Pettyferin esittämään nuoreen ja näennäisen viattomaan Adamiin. Adamin kautta katsojille avautuu Xquisite-klubin maailma; lauma miehiä kliseisissä asuissa (palomies, sotilas, Tarzan..) lavalla tanssimassa, samalla kun naiset kirkuvat dollareita heiluttaen katsomossa. Touhua vetää suvereenisti paikan omistaja Dallas, joka stetson päässään on shown MC, kertoen naisille shown säännöt ja ohjaten ”poikiaan” lavan takana parempiin suorituksiin. Dallas on Matthew McConaugheyn tähtihetki, harvoin on tämä usein paidatta esiintyvä mies ollut sopivammassa roolissa; hahmo huojuu isämäisen huolehtijan ja rahanahneen limanuljaskan välimaastossa.

Magic Mike tuo valkokankaalle taidokasta tanssimista

Elokuvan parasta antia ovat ehdottomasti tanssikohtaukset. nuori Pettyfer, lihaksikas Joe Manganiello (True Blood), sulava Adam Rodriquez (CSI:Miami), kuvankaunis Matt Bomer (White Collar) ja jopa nallekarhumainen Kevin Nash tekevät hyvää työtä kuvioidensa kanssa, ja ajatukset siitä miltä pyllistäminen paljaaltaan näyttää naislauman edessä ei näytä vaivaavan näyttelijöitä. Tähtenä tanssilattialla loistaa kuitenkin täysin ymmärrettävästi Tatum itse, onhan mies ansainnut elantonsa ammattitanssijana nuorempana. Tatumin uran aloitti aikoinaan mm. Step Up -tanssielokuva joka osoittaa että Tatumilla on liikkeet hallussa. Vaikka miehet eivät varsinaisesti pyörähtele stripparitangon ympärillä taidokkaita kuvioita tehden on kohtauksia selvästi harjoiteltu; tanssia katsoo hymyssä suin.

Magic Mike on keveä, mutta ei hattaraa. Se näyttää myös melkein pakollisen pimeän puolen alasta jossa rahaa riittää ja naisia on tarjolla joka sormelle. Se tarjoilee rakkaustarinan kun Mike pyristelee rahakkaan ammatin ja Adamin siskon tarjoamien elämänvalintojen välimaastossa. Paljastavinta elokuvassa eivät ole tanssikohtaukset, vaan lavan takana showhun valmistautuvien miesten rutiinit. ”Kauniita miehiä kyllä, mutta myös ihmisiä” -elokuva yrittää sanoa. Samanaikaisesti McConaughey häpeämättömästi vääntelee lantiotaan tanssistudion peilin edessä niin että katsojaa punastuttaa. Miehillä pokka pitää, eikä homma mene missään vaiheessa campin puolelle. Elokuva kompastuu ainoastaan yrittäessään moralisoida elämäntyyliä ja urautuessaan lievään Hollywoodmaiseen opetus-moodiin; pieni synkkä alavire meinaa lipsua kliseisen moralisoinnin puolelle. Samalla se epäonnistuu pääsemään lopullisesti miesten ihon alle, ja nuoren Adamin matka turmion tiellä on turhaan tuomitseva – nuori mies tuntuu hahmolta joka olisi löytänyt nämä huvit ilman strippaustakin. Tässä elokuvassa rehellisen angstin voisi unohtaa, kiinnitetään katseemme mieluummin tanssilavalle.

  • Magic Mike, 4 tähteä
  • Ohjannut: Steven Soderbergh
  • Käsikirjoittanut: Reid Carolin
  • Pääosissa: Channing Tatum, Matthew McConaughey, Alex Pettyfer
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Komedia