Nälkäpeli

Nälkäpeli-elokuva, eli ehkä kuitenkin tutummin The Hunger Games, onnistuu siinä missä useimmat muut eivät. Nimittäin muuntamaan erinomaisen kirjan toimivaksi elokuvaksi, joka on uskollinen kirjalle, ei petä fanejaan ja saa odottamaan lisää. Se on koskettava, sydänalassa jyskyttävä ja välillä ihon kananlihalle nostattava elokuva jonka päätähtenä loistaa mainio Jennifer Lawrence. Pitkään aikaan ei valkokankailla ole nähty yhtä tasapainoista, selväjärkistä ja inspiroivaa nuorta naishahmoa jota olisi ilo katsoa. Nälkäpeli on tunteikas tarina, mutta ilman melodramatiikan ja siirapin häivääkään.

Nälkäpeli elokuvan juoni

Pääkaupunki Capitol on aikoinaan musertanut 12:n alueen kapinan lujalla kädellä. Tästä kapinasta ja sodasta muistutuksena järjestetään joka vuosi urheilullinen kisailu nimeltään Nälkäpeli. Jokaiselta 12:lta alueelta lähetetään tyttö ja poika osallistumaan kisoihin, kilpailijoita tuunataan televisioruutuun sopiviksi, esitellään sponsoreille kuin palkintohevosia, ja lähetetään sitten teuraaksi. Vain yksi näistä 24:stä kilpailijasta astuu areenalta hengissä, viimeinen eloonjäänyt on voittaja.

Katniss Everdeen asuu aluuella 12, metsästää tuodakseen perheelleen ruokaa sillä 12 alue on köyhimmistä köyhin, hiiltä tuottava alue. Katniss ottaa pikkusiskonsa paikan Nälkäpelissä, ja saa aisaparikseen leipurin pojan Peetan (Josh Hutcherson). Iso, kirkas ja räikeä Capitol ottaa uhrinsa vastaan ilomielin, luvassa on 2 viikkoa televisohupia ruudun täydeltä. Pelinrakentaja Seneca Crane (Wes Bentley) on rakentanut alueen jolta ei ole tarkoituskaan selvitä hengissä. Televisiojuontajana hääräilee erinomaisesti lipevää narsistia esittävä Stanley Tucci, jonka työ on vain lypsää nuorista tarpeeksi puhetta yksityiskohtia janoaville katsojille. Koko idea ja sen kaupallistaminen ja viihteellistäminen on täysin absurdia, julmaa viihdettä voittajakansan hyväksi. Nuoret yrittävät parhaansa, saadakseen tarvittavia sponsoreita jotta olosta taisteluareenalla ei tulisi kovin raskasta. Tosiasia kuitenkin on että kuolema korjaa univelat.

Nälkäpeli elokuvan toteutus

Elokuva on rytmitetty hienosti. Alue 12:lla elävä Katniss on metsissä kotonaan oleva perheestään huolehtiva tyttö, joka viettää aikaansa parhaan ystävänsä Galen kanssa. Capitolissa suuri maailma valoineen ja koreilevine ihmisineen on suoranainen shokki. Äänekäs shokki. Alue 12 näyttää lama-ajan kaupungilta, mutta Capitolia katsoessa tajuaakin että elämme kaukana tulevaisuudessa, ajassa jolloin poliisit saapuvat paikalle väkijoukkoja hillitsemään taivaasta leijuvilla aluksilla.

Taisteluareenalla meno on julmaa. Satunnaisesti arvalla valittujen kilpailijoiden joukossa kun on myös urakilpailijoita, varakkailta alueilta olevia lihaskimppuja, joiden ainoa tarkoitus elämässä on voittaa tämä peli. Ja yleensä he voittavatkin. Kirjat lukenut katsoja jännittää siinä missä muutkin, sydän takoo ja olkapäät nousevat kohti korvia. Väkivalta on läsnä mutta sillä ei mässäillä. Kilpailun alkumetrit ovat yhtä eloonjäämiskamppailua ja teurastusta, kun samaan riviin asetetut kilpailijat yrittävät päästä mahdollisimman kauaksi muista, tai eroon muista kilpailijoista. Taustalla, nuorten apuna, häärii valmentaja Haymitch (Woody Harrelson); juoppo, entinen selviytyjä, jonka varassa on paljon.

Nälkäpeli lunastaa kaikki sille ladatut odotukset. Se on laadukkaasti tehty nuortenkirjaan perustuva elokuva, joka kelpaa viihteeksi kenelle vain. Viimeistään nyt vertailut Battle Royaliin voidaan jättää menneisyyteen, Nälkäpeli antaa hahmojensa kasvaa rauhassa, tuska ja ahdistus näkyy silmistä, eikä verellä mässäillä. Päällimmäisenä tehokeinona on tekemisen laatu, erinomaiset näyttelijät ja hieno ja koukuttava tarina joka saa odottamaan lisää.

  • NÄLKÄPELI ★★★★
  • Ohjaus: Gary Ross
  • Käsikirjoitus: Gary Ross, Suzanne Collins
  • Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutchersson, Stanley Tucci, Liam Hemsworth
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: toiminta / draama