Sleepy Hollow

1800-luvulla julkaistu novelli Päättömästä Ratsumiehestä (Washington Irving: ”The Legend of Sleepy Hollow”) on kiehtonut elokuvallisten tarinoiden tekijöitä aina 1920-luvulta lähtien. Tunnetuin elokuva-adaptaatio on Tim Burtonin ohjaama Sleepy Hollow vuodelta 1999, missä Ichabod Cranena nähtiin Johnny Depp.

Sleepy Hollow – koukuttava tribuutti

Tv-sarjana Sleepy Hollow uudistaa vanhan kertomuksen ja sijoittaa sen nykyaikaan -mutta ripauksella 1700-lukua. Ichabod Crane (Tom Mison) on brittiläinen upseeri, joka taistelee kenraali Washingtonin rinnalla Yhdysvaltain vapaussodassa takkinsa amerikkalaisten puolelle kääntäneenä. Taistelussa hän katkaisee salaperäisen naamioidun ratsastajan pään, mutta menettää saamiensa vammojen takia itsekin henkensä.

Yli 200 vuotta myöhemmin hän yllättäen herää haudastaan, samalla hetkellä kun Sleepy Hollown pikkukaupungissa alkaa tapahtua kauheita. Päätön ratsumies surmaa paikallisen sheriffi Corbinin (Clancy Brown) ja tämän suojatti, FBI:n joukkoihin pääsemisestä haaveileva Abbie Mills (Nicole Beharie) päättää jäädä kotiseudulle tutkimaan outoa tapausta. Tapauksen tiimoilta hän törmää kuolleista heränneeseen ja nykymaailmaa vieroksuvaan Craneen, jolla näyttää olevan yhteys päättömään ratsumieheen.

Sleepy Hollow toimii useassa eri formaatissa

Jäykähkö brittisotilas ja nuori naispoliisi muodostavat epäsuhtaisen parivaljakon, joka alkaa yhdessä tutkia käsittämättömiä tapahtumia, joista ei voi kertoa julkisesti tulematta leimatuksi mielipuoleksi. Yliluonnolliset tapahtumat seuraavat toisiaan ja nousevat raamatullisiin mittasuhteisiin. Ensimmäisen kauden päätös jättää tarinan karmaisevaan cliffhangeriin -tai oikeammin useaan erilaiseen cliffhangeriin. Mikäli sarja ei olisi saanut lupaa jatkaa kakkoskaudelle, olisi tuo lopetus ollut sarjan ystäviä kohtaan erityisen julma.

Sleepy Hollow on teknisiltä ominaisuuksiltaan erittäin laadukas sarja. 1700-luvun maailma avautuu takaumien kautta yhtä uskottavasti kuin nykymaailmakin -mikäli kyseistä termiä nyt voi fantasiatarinasta käyttää. Yliluonnollisuuksien efektit ovat pääosin tyylikästä tekoa, jos ei lukuun oteta erästä ”päänkääntämistä”. Historialliset tapahtumat sekoitetaan jännittävällä tavalla nykyfantasiaan ja ”mörkösarjasta” muodostuu sekä tarinallisesti että hahmokemialtaan kiehtova kokonaisuus. Tätä maustaa erityisesti Cranen kaksi vuosisataa yli hypänneestä hahmosta kaiveltu huumori hänen yrittäessään sopeutua nykymaailmaan. Sopeutuminen käy tosin jopa hieman liiankin helposti, mutta hupaisia yksityiskohtia siitä saadaan irti.

Sarjan toteutus on siinäkin mielessä kiehtova, että sen keskeiset hahmot eivät ole valkoihoisia amerikkalaisia vaan suurin osa näyttelijöistä on etniseltä taustaltaan jotain muuta. Edes keskeisin valkoihoinen mies ei ole amerikkalainen vaan Cranea esittävä, sanansa aristokraattisen tarkasti artikuloiva Tom Mison on rekrytoitu sarjaan Britanniasta.

Sivurooleissa nähdään Orlando Jones Cranen ja Abbien tutkimuksia tukevana poliisipäällikkönä, Lyndie Greenwood Abbien sisarena Jennynä, Katia Winter Cranen vaimona Katrinana, John Noble salaperäisenä Henry Parrishina sekä John Cho Abbien kollegana Andy Brooksina.

Sarjan luoneiden Alex Kurtzmanin ja Roberto Orcin taustalla on käsikirjoituksia mm. tv-sarjoihin Xena ja Alias. He ovat myös vastuussa sellaisten elokuvien kuin Star Trek (2009), Transformers, Mission: Impossible III ja Cowboys and Aliens käsikirjoituksesta. Sleepy Hollow’ssa Kurtzmanin ja Orcin käsikirjoitustiimissä mukana on myös Len Wiseman, joka on tunnettu Underworld-elokuvien käsikirjoittajana ja mm. neljännen Die Hard -elokuvan ohjaajana.

Dvd:n lisämateriaalina on parikymmenminuuttinen Welcome to Sleepy Hollow -kooste, jossa avataan sarjan tarinan taustoja, kerrotaan käsikirjoituksen synnystä ja roolitusten valinnoista. Samoin vajaan 20 minuutin mittainen Mysteries and Mythology: Secrets of Sleepy Hollow esittelee jakso jaksolta esiteltyjä yliluonnollisuuksia sekä taustoittaa niiden historiaa. Osa tarinasta pohjautuu nimittäin historiallisiin faktoihin.

Lisäksi mukana on pariminuuttisia katsauksia mm. sheriffi Corbinin keräämiin tiedostoihin, Cranen hupaisaan sopeutumiseen 2000-luvulla, päättömän ratsastajan luomiseen ja hevosten kanssa työskentelyyn, sekä tietenkin itse ratsumiehen irtonaisen kallon tuotantoon rekvisiitan näkökulmasta.

  • Sleepy Hollow
  • Ohjaus: Clifton Campbell
  • Käsikirjoitus: Alex Kurtzman ja Roberto Orc
  • Näyttelijät: Tom Mison, Nicole Beharie, Orlando Jones, Katia Winter, Lyndie Greenwood ja John Noble
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Kauhu/draama