The Artist

Tämän vuoden suurin Oscar-voittaja, viiden Oscarin (paras elokuva, ohjaus, miespääosa, musiikki ja puvustus) The Artist on kunnianosoitus elokuvan alkuajoille. Mustavalkoinen mykkäelokuva kumartaa suurta draamaa ja romantiikkaa tihkuville entisajan elokuville, mutta muistaa napata mukaan ripauksen nykyaikaa ja vivahduksen tulevaa. Tämä piristysruiske onkin ainoa, mikä äkkiseltään katsottuna erottaa ranskalaisen Michel Hazanaviciusin ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan vanhan ajan mykistä klassikoista.

The Artist tihkuu suurta romantiikkaa

The Artist on sekoitus komediaa ja suurta romantiikkaa sekä myös draamaa. Äänielokuvan synnyn kynnykselle 1920-luvulle sijoittuva tarina vie katsojan elokuvan kulta-ajan kulissien taakse.

Mykkäelokuvien suuri tähti George Valentin (Jean Dujardin) joutuu kohtaamaan suuren kriisin, kun äänielokuvat alkavat syrjäyttää dialogittomia mykkäelokuvia. Tähden elämään tottunut Valentin kun pitää kynsin hampain kiinni omasta unelmastaan luoda äänettömiä elokuvia. Vain uskollinen koiransa seuranaan mies ahdistuu ja lopulta menettää elämänilonsa kokonaan.

The Artist kertoo kohtalosta

Toisaalla kaunis ja terhakka Peppy Miller (Bérénice Bejo) nousee kuin taikaiskusta elokuvamaailman uudeksi kuumaksi nimeksi ja äänielokuvien puolestapuhujaksi. Näiden kahden kohtalot on kuitenkin määrätty kohtaamaan.

The Artist on ihastuttava kokonaisuus mukaansatempaavaa tanssia ja elämää suurempaa tarinaa. Sen keskiössä on maailman muuttuminen ja sen vaikutus yhteen pieneen ihmiseen. Tarina on paikoin traaginen, mutta pääpaino on kuitenkin lempeässä ja sympaattisessa otteessa, joka pitää katsojansa kasvoilla hymyn kareen koko elokuvan keston ajan.

The Artist on kuitenkin selkeästi hetken huuma. Se on tällä vauhdikkaalla 3D-aikakaudella piristävän omaperäinen ja ilahduttava poikkeus, elokuvana sympaattinen ja suloinen, mutta ei kuitenkaan maailmaa mullistava kokemus. Se on kaunis ja laadultaan moitteeton kumarrus menneisyydelle ja yleensäkin elokuvalle.

Koiraihmisille mainittakoon vielä elokuvan sympaattisimman roolisuorituksen tekevä Uggie-koira.

  • The Artist ★★★★
  • Ohjaus: Michel Hazanavicius
  • Käsikirjoitus: Michel Hazanavicius
  • Pääosissa: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell
  • Alkuperämaa: Ranska/Belgia
  • Genre: komedia/romantiikka/draama