Under The Dome

Paljon elokuvia ja televisiosarjoja katsovana aivoni toisinaan kieltäytyvät vastaanottamasta yhtään visuaalista ärsykettä. Tämä johtaa täydelliseen torppaamiseen kaiken viihteen osalta, keskittymiskyky ei kestä kymmentä minuuttia kauempaa ja parhaatkin tv-sarjat tuottavat ainoastaan haukotuksia. Sanonta “keskittymiskykyni on kärpäsen luokkaa” leimaa hienosti tätä ohimenevää vaihetta elämässäni; epäonni niille tv-sarjoille joita yritän juuri tuohon aikaan ryhtyä seuraamaan.

Under the Dome – metaforia kuvun sisällä

Under The Dome onnistui kuitenkin syystä tai toisesta rikkomaan kuormittuneen kuoreni ja istuttamaan minut sohvalleni kauden loppuun saakka. Se miksi näin kävi, on minulle melkeinpä mysteeri, sillä tarina itsessään on scifi-sarjoille ominaisen outo mutta ei tarjoa mitään aivoja nyrjäyttävää elämystä. Stephen Kingin romaaniin perustuva sarja rysähtää kirjaimellisesti käyntiin pienen Chester’s Millsin kaupungin ylle laskeutuvan läpinäkyvän kuvun avustuksella. Mieleen tulee lähinnä lapsuuden Leijonaa mä metsästän -laulu, sillä voimakenttä on ja pysyy. Sitä ei voi alittaa eikä kiertää mutta läpikään ei näytä meno onnistuvan. Perheet ja ystävät jakautuvat kentän sisäpuolelle vangiksi jääneisiin ja näiden ulkopuolella oleviin hahmoihin – vaikkakin tarina kiertää ymmärrettävästi rajoitettua kehää kaupungin sisällä.

Juoni seurailee uskollisesti maagisia, yliluonnollisia sekä toimintasarjoille tyypillisiä kuvioita, mutta kuvun salaisuus ei tunnu aukeavan. Siinä missä tarinan keskeisimmät hahmot luottavat uskoon ja yliluonnollisen selityksen löytyvän ajan kanssa, tuo armeija paikalle kalustoa rankemmalla kädellä. Sarjasta koostuukiin scifi-sarjoja seuraavan katsojan näytös siitä kuinka usein televisioruudulle voi huutaa ja kommentoida itsestään selvyyksiä. Jokainen kun tietää että pommit eivät näissä tapauksissa yleensä tehoa, ja syyttömiä ja salaisuuksia hautovat hahmot eivät ole koskaan sitä miltä näyttävät. Metaforien määrä on naurettava.

Under The Dome – sarja sattumuksia kuvun alla

Pääosaa, kaupunkiin näennäisesti sattumalta päätynyt armeijan veteraani Dale “Barbie” Barbaraa näyttelee Mike Vogel – mies joka täyttää ulkoisesti kaikki asetetut kriteerit miellyttääkseen katsojia. Uusia hahmoja ponnahtaa mystisesti esiin kuvun vangitseman kaupungin sisältä tuon tuosta. Sen mysteeritunnelma saa lisäpontta tutkimalla kuinka suljetun tilan käsitteen ihmiset ottavat vastaan tilanteiden muuttuessa kireäksi; ihmisluonto haluaa sotia, suojella omaa nahkaansa ja selviytymistaistelu tuntuu olevan vääjäämättä edessä.

Oikeastaan millään tällä ei ole merkitystä koska ratkaisua halajavat aivot vain odottavat mitä kuvulle tapahtuu. Kaikessa outoudessaan sarjan katsominen kiteytyy läpinäkyvän kuvun tuijottamiseen, ja ilmeisesti toisinaan se riittää sillä sarja jaksaa kiinnostaa ensimmäisen kauden viimeiseen jaksoon saakka.

  • Under the Dome
  • Ohjaus: Jack Bender, Peter Leto, David Barrett
  • Käsikirjoitus: Stephen King, Brian K. Vaughan
  • Näyttelijät: Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Colin Ford, Mackenzie Lintz, Dean Norris
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: sci-fi