Orange Is the New Black

oitnb_feat

Naisten vankilaan sijoittuva humoristinen tarina pohjautuu Piper Kermanin samannimiseen romaaniin. Piperin omat kokemukset naisvankilassa ovat muokkautuneet televisiosarjamuotoon hienosti, ja sarja onkin kiinnittänyt paljon huomiota maailmalla.

15 kuukauden vankilatuomiota nuoruuden tyhmyyksistä kärsivä Piper  Kerman (Taylor Schilling) on keskiluokkaisen valkoisen naisen perikuva. Saippuoita valmistava firma kaverin kanssa on juuri saanut tuulta alleen, ja poikaystävä yrittää kiivetä huteria toimittajaportaita New Yorkin kivenkovassa maailmassa. Ennen poikaystäväänsä Larrya (Jason Biggs) Piper vietti aikansa hieman toisin. Entinen tyttöystävä Alex (Laura Prepon) toimi huumekuriirina, vetäen nuoren Piperin kuljettamaan huumerahoja – ja näin saattaen naisen myöhemmällä iällä suoraan naisvankilaan.

Vankilan väestö muodostuu melkein kliseisistä hahmoista. Mutta kliseet ovat olemassa syystä. Rotujako on selvä, mutta sarjassa naisten välinen ystävyys, avunanto ja ymmärrys näyttävät ylittävän pinnallisimmat rajat. Kaikki ovat samassa pinteessä, tilanteessa jossa sooloilu ei auta. Sarja käyttää takaumia näyttämään eri hahmojen menneisyyttä. Keitä he olivat ennen joutumistaan beigenhaaleisiin haalareihin? Kuinka he joutuivat vankilaan, ja olivatko olosuhteet todellakin oikeudenmukaiset. Sarja ei saarnaa, eikä moralisoi kumpaankaan suuntaan. Tuntuu kuitenkin siltä, kuten yleinen käsitys myös joskus tuntuu olevan, että naiset joutuvat usein vankilaan miesten tekemisten takia. Rakastunut nainen on hölmö. Rakkaus on tie onnettomuuksiin.

orange-is-the-new-black-natasha-lyonne-laura-prepon

Vankilan elämää rytmittävät rutiinit, mutta sarja osaa ottaa ideoita ympäristöstään niin ettei tarina jää junnaamaan paikalleen. Piperin oma sarkastinen suhtautuminen uuteen tilanteeseensa luo koomisia hetkiä, mutta sarja ei ainoastaan naurata. Se myöskään ei  ole täynnä lesboseksiä, jos sitä joku hakee sarjan katsomiseltaan. Kyllä, sarja ammentaa aiheesta sekä huumoria että draamaa, näyttää alastomia naisia, mutta aiheella leikittely ei tunnu sensaationhakuiselta. Sarjaa ei myydä seksillä ja alastomuudella – tämä ei ole seksikkäiden naisvankien paljastelutarina.

Vaikka hahmogalleriaa tuntuu riittävän loputtomiin, on kysyttävä jaksaako sarja jatkaa toisella kaudella kiinnostaa. Samaan hengenvetoon on todettava,  että Kylmä rinki-sarjaa tehtiin kuusi kautta – mutta tapahtumien laajuus tuntui laajemmalta kuin hieman suppeammassa mittakaavassa pyörivä Orange Is the New Black. On virkistävää nähdä sarja, jossa päähahmot ovat naisia, heitä ei ole meikattu päästä varpaisiin, ja paljastelukin tapahtuu tilanteeseen liittyen. Kevyt kerrontatyyli, humoristiset tapahtumat ja arkielämäänkin rinnastettavat ongelmat tekevät sarjasta katsomisen arvoisen.

Sarja on nähtävissä Netflixissä.

Kommentit

Tags from the story