Siirry suoraan sisältöön

Orange is the New Black

Nelikymppisen Piper Kermanin omiin muistelmiin pohjautuva vankiladraama Orange is the New Black sukeltaa naisvankilan tapahtumiin aidolla lämminhenkisyydellä ja rehelliseltä tuntuvalla otteella unohtamatta kuitenkaan, että sarjassa kerrotaan rikollisista. Se näyttää hahmonsa todellisina ihmisinä ja kertoo tarinoita heidän tekemistään vääristä valinnoista, suoranaisista tyhmyyksistä ja hetkellisistä mielenhäiriöistä. Jokainen tarinan keskeisimmistä naisista on omanlaisensa yksilö, joka pyrkii pärjäämään vankilan joskus karskiksikin kääntyvässä ilmapiirissä menettämättä toivoaan.

Orange is the New Black on värikäs ja koukuttava sarja

Kolmekymppinen Piper Chapman (Taylor Schilling) on ihan tavallinen nainen, joka tuomitaan reiluksi vuodeksi vankilaan kymmenen vuotta aikaisemmin tekemästään rikoksesta. Vankilan muurin toiselle puolelle jää Jason Biggsin esittämä Larry-sulhanen. He yrittävät luovia molemmat omilla tahoillaan ajatuksen kanssa, että Piper on poissa Larryn elämästä usean kuukauden ajan. Tilanne on molemmille erittäin haastava ja tämä jännite onnistutaan sarjassa luomaan erinomaisesti ja asettumatta kummankaan tahon puolelle.

Piperilla on edessään kokonaan uudenlainen maailma. Hyvissä oloissa kasvanut vaaleatukkainen ”yliopistotyttö” saa vastaansa joukon epäluuloisia ja jopa vihamielisiä ihmisiä. Omia huoneita ei ole, omat tavarat on laskettavissa yhden käden sormilla ja yksityisyyttä ei saa edes vessassa käydessä. Heti ensimmäisenä päivänä Piper mokaa ja tekee pienillä sanoilla elämästään suoranaista helvettiä.

Orange is the New Black kertoo naisvankilan arjesta

Pikkuhiljaa vankilan tavat alkavat tulla tutuiksi ja Piper saa hengenheimolaisia. Samalla kasvaa myös vihamiesten määrä, eikä näiden määrä rajoitu pelkästään vankilan muihin asukkaisiin vaan myös henkilökunnan kanssa pitää olla tarkkana.

Muissa keskeisissä rooleissa nähdään mm. Laura Prepon Piperin entisenä rakastettuna ja myös potentiaalisena syynä hänen joutumiseensa vankilaan, Kate Mulgrew tiukkana, punatukkaisena venäläisrouvana, joka hoitaa vankilan keittiötä (ja josta kasvaa kauden kiinnostavin hahmo), Michael Harney vankilan johtavana vartijana ja Pablo Schreiber niljakkaana ”pornoviiksenä”.

Orange is the New Blackin ensimmäinen tuotantokausi onnistuu luomaan toimivan tasapainon henkilöhahmojen esittelyn ja Piperin henkilökohtaisen selviytymistarinan kesken. Tarina ei keskity pelkästään Piperiin, vaan muut hahmot saavat omat tarinansa, syitä, miksi he ovat joutuneet vankilaan. Keskiöön nousevat vankilan sisäiset suhteet ja valtarakenteet niin vankien kuin vartijoidenkin kesken. Tästä rakentuu paikoin erittäin intensiivistä draamaa.

Sarjassa positiivista on varsinkin se, että draamaa ei turhaan kesytetä. Tapahtumat saavat yllättäviä käänteitä, eikä käsikirjoitus kaihda rankkojakaan aiheita. Hahmoista kukaan ei pääse helpolla. Mutta kerrontatyyli on silti kevyt ja sitä siivittää sarkastinen huumori.

Naisvankilasta kertova sarja voisi olla pelkkää mässäilyä naisten välisellä seksillä. Tokihan tätäkin mukana on, mutta lesboseksistä ei nouse esille sensaatiohakuisuus. Se esitetään luonnollisena osana vankilan elämää, koska ihmiset kaipaavat toisen ihmisen läheisyyttä kiven sisässäkin ollessaan. Myöskään yliseksikkäitä hahmoja sarjassa ei nähdä, vaan kaiken voittava beigen värinen vankilavaatetus lököttää hahmojen päällä.

Orange is the New Black on virkistävän erilainen vankiladraama. Keveydessään se on viihdyttävää katsottavaa, mutta humaanisti hahmoihinsa suhtautuva käsikirjoitus onnistuu ujuttamaan mukaan myös erittäin vakavia aiheita. Vankilan sisäpuolisen ja ulkopuolisen maailman yhdistäminen antaa lisäksi erittäin kiehtovan näkökulman asioihin. Sarja ei missään vaiheessa jää yksipuoliseksi kuvaukseksi, aivan samoin kuin kukaan sarjan hahmoista ole pelkästään hyvä taikka täysin paha. Jokaisesta löytyy uudenlaisia kulmia kauden edetessä.

Sarjasta on tehty jo toinenkin tuotantokausi ja kolmas on suunnitteilla, joten kovin paljoa ei voi spoilata, vaikka kertoisikin, että Piper ei vielä ensimmäisen kauden aikana pääse vankilasta pois. Dvd:n ekstrana on muutama vajaan 10 minuutin kooste, joissa mm. tuottaja Jenji Kohan (Weeds) ja alkuperäiskirjan kirjoittanut Piper Kerman kertovat sarjan tuotannosta. Koosteissa esitellään keskeisiä hahmoja ja heidän luomistaan, sekä tutustutaan sarjassakin nähtyihin vankilan sääntöihin, jotka ulkomaailmalle tuntuvat aluksi kummallisilta. Lisäksi mukana on pieni hupikooste.

  • Orange Is The New Black
  • Ohjaus: Jenji Kohan
  • Käsikirjoitus: Jodie Foster
  • Näyttelijät: Taylor Schilling, Laura Prepon, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Michael J. Harney, Michelle Hurst, Natasha Lyonne, Taryn Manning ja Kate Mulgrew
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Draama/Komedia