Aladdin

Disneyn klassikkoelokuvat menestykseen palauttanut Aladdin on julkaistu myös Blu-ray-muodossa. Nerokas ja hauska koko perheen animaatio on edelleen erittäin hyvä elokuva. Tosin nyt kun sen katsoi ensimmäistä kertaa – hieman riskillä tietenkin – alle ikärajasuosituksen olevien pikkunatiaisten kanssa, huomasi, miten jännästä leffasta on kyse. Omissa muistikuvissa Aladdin on pelkkää hauskanpitoa, lampun hengen vitsien riemukulkua ja hyviä kappaleita. Ei niitä pelottavia kohtauksia muistanut kautta pitänyt yhtään niin hurjina aiemmilla katselukerroilla. Lapset eivät asiasta kyllä maininneet, eli ehkä se tuntui aikuisista nyt hurjemmalta kuin olikaan.

Aladdin arvostelu

Aladdinin parasta antia ovat sujuva tarina, hyvät laulut ja Vesa-Matti Loirin verbaaliakrobatia lampun hengen roolissa. Englanninkielisessä versiossa lampun henkenä briljeeraa Robin Williams.

Blu-raylta löytyy hyvät lisukkeet. Varsinkin yhdestä leffan tunnetuimmista lauluista on tarjolla peräti kaksi videota: ensimmäisessä kappaleen alkuperäisesittäjät Beabo Bryson ja Regina Belle nähdään ajankuvaansa sopivassa videossa – joka näin 20 vuotta myöhemmin näyttää suhteellisen kammottavalta, ja samalla jokseenkin hellyttävältä. Toisessa versiossa vuorossa ovat 10 vuoden takaiset tositv-julkkikset Jessica Simpson ja silloinen siippansa Nick Lachey laulamassa studiossa ja katselemassa toisiaan imelästi.

Jatka lukemista elokuvasta Aladdin

American Idol –ohjelmasta tuttu Clay Aiken esitti vuonna 2004 leffasta poisleikatun kappaleen Proud of Your Boy, josta on nähtävillä musiikkivideo. Ihan kiva laulu, video on peruskamaa (Aiken laulaa ensin tyhjässä studiossa, johon tulee myöhemmin kokonainen orkesteri jne). Poistettuja lauluja on muitakin ja on myös mahdollisuus laulaa elokuvan laulujen mukana. Tekijöiden kommenttiraita on myös mukana. Yksi dokumenttipätkäkin löytyy, perinteinen Näin tehtiin –lyhäri.

  • Elokuva: Aladdin, 4 tähteä
  • Ohjaus: Ron Clements & John Musker
  • Käsikirjoitus: Clements, Musker, Ted Elliott & Terry Rossio
  • Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Sami Aarva, Ulla Hakola
  • Alkuperämaa: Yhdysvallat 1992
  • Genre: Animaatio