Blancanieves

The Artistin menestyessä epäiltiin, että elokuvan tyyli tulisi leviämään pidemmällekin. Näin kävi, koska Cinéssä nähtiin Espanjan oma ”The Artist”.

Blancanieves tuo musta-valkofilmit valkokankaalle

Mykkäelokuvan tyyliin mustavalkoisena ja ns. full frame –kuvasuhteessa kuvattu Blancanieves on hauska tulkinta Grimmin veljesten Lumikista. Tässä versiossa Lumikkina on Carmen, joka on joutunut ilkeän äitipuolensa hoiviin, hänen äitinsä kuoltua synnytyksessä ja kuuluisan ja menestyneen isänsä halvaannuttua härkätaisteluonnettomuudessa.

Kun Carmenin isäkin kuolee, laittaa äitipuoli kätyrinsä hukuttamaan Carmenin. Tämä tietysti epäonnistuu, mutta Carmen menettää muistinsa ja ajautuu härkätaistelevien kääpiöiden leiriin. Pian paljastuu, että Carmen on luonnonlahjakkuus matadorina. Tästä eteenpäin Lumikin tarinan tietävät voivatkin arvata, miten tarina etenee.

Blancanieves korostaa synkkyyttä

Pablo Bergerin ohjauksen vahvuus onkin Grimmien tarinoissa nähtävän synkkyyden korostaminen. Vaikka yleistunnelma onkin kepeä ja välillä humoristinen, niin tarinan käänteet ovat yllättävänkin brutaaleja, eikä niitä juuri peitellä. Se on virkistävää, koska tarina on läpeensä tuttu monista muista tulkinnoista.

Se mikä tosin pistää silmään on valittu tyyli. Siinä missä The Artist oli tyylipuhdas kunnianosoitus mykkäklassikoille, ottaa Blancanieves roimasti vapauksia. Leikkaus on välillä nykypäiväisen vilkasta, käsivarakuvausta käytetään useinkin hyväksi ja äänitehosteita kuuluu tuon tuosta. Ne ovat pieniä, mutta särähtäviä tyylirikkeitä, muuten kauniisti kuvatussa elokuvassa.

Blancanievesin suurin ongelma onkin ehkä siinä, että se pyrkii tyylillä korjaamaan sisältönsä pinnallisuutta. Loppujen lopuksi kun Blancanieves on vain Grimmeille uskollinen tulkinta Lumikista, eikä mitään sen syvempää. Sellaisenaankin se oli tosin oikein hauskaa katseltavaa. Varsinkin kun visuaalinen tyyli oli kaunista ja tyyliteltyä, niistä muutamista nillitystä aiheuttavista rikkeistään huolimatta.

  • BLANCANIEVES ★★★
  • Ohjaus: Pablo Berger
  • Käsikirjoitus: Pablo Berger
  • Näyttelijä: Maribel Verdú, Macarena García
  • Alkuperämaa: Espanja / Ranska / Belgia
  • Genre: Draama / Fantasia