Child’s Pose

Romanialaisen elokuvan voittokulku jatkuu. Espoo Cinéssä nähtiin Câlin Peter Netzerin Berliinin elokuvafestivaalien pääpalkinnon voittanut äiti-poika-tarina. Romanian korruptoitunutta yhteiskuntaa ruotiva tarina saa alkunsa, kun hyvin menestyneen Cornelian (Luminita Gheorghiu) poika aiheuttaa liikenneonnettomuudessa nuoren pojan kuoleman.

Child’s Pose näyttää kolkon ja köyhän Romanian

Netzerin kuva Romaniasta on äärimmäisen kyyninen ja kolkko. Hyvin toimeentulevat tietävät porsaanreiät ja käyttävät niitä häikäilemättä hyväkseen. Cornelian tapa pelastaa itsensä ja poikansa perustuu pelkästään rahaan ja suhteisiin. Inhimillisyydestä ei juuri ole tietoakaan, kun tapahtumia sovitellaan. Hyväosaiset joutuvat ensimmäistä kertaa kokemaan, ettei omaatuntoa voi sovittaa rahalla.

Tästä Netzer nostaakin koko elokuvan teeman. Cornelia lähipiireineen on tottunut saamaan kaiken haluamansa ja toimimaan häikäilemättömästi. Se ei ole ihme, kun miettii Romanian historiaa ja Netzerin antamaan kuvaa nykyisyydestä. Sukupolvien ero tulee siinä, ettei Cornelian poika halua toimia oman etunsa mukaisesti. Sitä mukaa kun ihmiset muuttuvat, voi maakin muuttua.

Child’s Pose tuo esiin ristiriidat perheen sisällä

Äidin ja pojan suhde onkin tämän ristiriidan mukainen. Kun äiti ei tiedä muuta tapaa osoittaa rakkauttaan kuin palvelukset ja raha, niin suhde ei ole kovin toimiva, eikä poika halua elämänsä olevan pelkästään äitinsä palvelusten mukainen. Toisaalta hän myös nauttii hemmotellusta taustastaan, kuten kohtaus poliisikuulustelussa osoittaa. Ero poikaansa surevaan perheeseen Romanian köyhällä maaseudulla tuo kontrastin tunteiden ja tekojen välille, ja myös perheiden taustojen välille varsin räikeästi.

Vaikka Netzer onkin tehnyt elokuvastaan poliittisen, niin se ei ole puhdas satiiri. Toki käsivarakuvaus tekee siitä dokumentaarisen oloisen, eikä se peittele mielipiteitään romanialaisesta yhteiskunnasta, mutta tärkeimpänä elementtinä on äidin rakkaus. Tämän elokuvan matriarkka ei vain osaa näyttää tunteitaan.

Käsivaralla kuvattu ja pitkien keskustelukohtausten siivittämä Child’s Pose tuntuu raskaalta elokuvalta, koska se on niin tunteeton ja kliininen. Sen hahmoihin ei juuri voi samaistua ja välillä pitkät kohtaukset tuntuvat junnaavan paikallaan. Sisimmältään se on kumminkin ajatuksia herättävä kommentaari yhteiskunnasta, jossa rahalla voi ostaa lähes kaiken muun paitsi inhimillisyyden. Siksi se on jälleen kerran hieno osoitus romanian uuden aallon elokuvan voittokulusta. Se uskaltaa haastaa ja lopulta se myös palkitsee, jos sille antautuu.

  • Child’s Pose ★★★★
  • Ohjaus: Calin Peter Netzer
  • Käsikirjoitus: Răzvan Rădulescu; Călin Peter Netzer
  • Näyttelijät: Luminita Gheorghiu
  • Alkuperämaa: Romania
  • Genre: Draama