Siirry suoraan sisältöön

Frankenweenie

Vuonna 1984 Tim Burton ideoi ja ohjasi lyhytelokuvan Frankensteinin hirviön hengessä. Näytellyssä lyhärissä nuori poika herättää henkiin kuolleen koiransa, mutta lähiympäristön on hieman vaikea sulattaa sitä, että kokoon parsittu Sparky olisi yhtä kiltti koira kuin eläessään.

Frankenweenie – Tim Burtonin kauhuanimaatio koirasta

Viime vuonna Burton käänsi alkuperäisen lyhärinsä pitkän animaation muotoon. Stop motion -tekniikalla kuvattu animaatio elää vahvasti Corpse Briden ja Painajainen ennen joulua -elokuvan hengessä: visuaaliselta ilmeeltään mustavalkoisessa Frankenweeniessä on tyylillisesti paljon samaa kuin Burtonin edellisissäkin animaatioissa.

Victor Frankenstein (äänenä Charlie Tahan) on nuori luonnontieteistä innostunut koulupoika. Hän viihtyy itsekseen ja kuvaa omia elokuvia, joissa pääosassa on hänen koiransa Sparky. Victorin isä (äänenä Martin Short) huolestuu siitä, että poika ei harrasta muiden poikien tapaan urheilua ja pakottaa tämän baseball-kentälle. Mutta siellä Sparky juoksee pallon perässä tielle ja jää auton alle.

Frankenweenie elokuvan juonesta

Surun murtama Victor saa uutta toivoa, kun uusi luonnontieteiden opettaja kertoo oppilaille hermostosta ja sähkön vaikutuksesta jo kuolleeseenkin kudokseen. Poika kaivaa koiransa haudan auki ja tekee pienen kokeen kotitalon ullakolla ukkosenilman aikaan. Pian hänellä on ystävänään taas häntää heiluttava Sparky, vaikkakin hieman paikatumpana versiona kuin aikaisemmin.

Vaikka poika yrittää pitää kuolleista herätetyn koiransa piilossa, pian lähipiiri saa tietää siitä, eikä kovinkaan moni suhtaudu suopeasti elämän ja kuoleman rajan kanssa leikittelyyn. Lisäksi Victorin koulukaverit haluavat myös osansa tästä tiedosta: muillakin kun lemmikkien hautausmaalla lepää edesmenneitä ystäviä.

Frankenweenie on hellyttävä ja sympaattinen animaatiosatu Burtonin hengessä. Se kumartaa syvään klassisten hirviöelokuvien suuntaan ja kameransa kanssa leikittelevästä Victorista tulee heti mieleen ohjaajan itsensä alter ego. Klassikkohirviöt Frankensteinista Godzillaan toimivat tarinassa kuitenkin vain miellyttävänä mausteena. Elokuvan keskiössä on Burtonin alkuperäisen lyhytelokuvan tapaan lapsen ja lemmikin välinen rikkomaton ystävyys ja ikuinen rakkaus. Tästä Burton vääntää omantyylisensä version kierolla huumorintajullaan, mutta vilpittömästi, lapsen ennakkoluulottomin silmin.

Tyylillisesti Frankenweenie on erittäin kaunista katseltavaa. Burton todella taitaa synkkäsävyisten mutta tätä kautta omaperäisen kauniiden animaatioiden teon. Persoonalliset nuket näyttävät eläviltä ja animaatiota katsellessa usein unohtaa kuvaustilanteessa käytetyn tekniikan: stop motion -tekniikassahan jokainen ruutu on kuvattu erikseen, hahmojen jokainen liike koostuu pienenpienistä muutoksista fyysisessä nukessa ja näistä muutoksista otettujen kuvien yhteensovittamisesta.

Sivurooleissa nähdään herkullisia hahmoja. Luonnontieteiden opettaja (äänenä Martin Landau) on samalla kertaa pelottava ja tieteiden saloihin inspiroiva, samoin Victorin koulukavereissa on koko joukko outoa sakkia, Harry Potterin Luna Lovegoodia muistuttava haahuileva tyttö (äänenä Catherine O’Hara) ennustavan kissansa kanssa heistä kiehtovimpia.

Frankenweenien ikäraja on 7, mutta perinteisitä kauhuelokuvista tutun kuvastonsa ohella se käsittelee aiheita, joita perheen pienimpien saattaa olla hankala ymmärtää. Siksi itse en suosittelisi sitä alle kouluikäisille. Elokuvassa ei myöskään ole mukana suomenkielistä ääniraitaa, mikä myös tukee ajatusta siitä, että aivan pienimmille Frankenweenie ei välttämättä sovellu.

Lisämateriaaleina mukana on ilahduttavasti Burtonin alkuperäinen lyhytelokuva Frankenweenie vuodelta 1984. Onkin hauska katsoa nämä kaksi putkeen ja huomata, miten yksi yhteen näytelty lyhytelokuva ja pitkä animaatio menevätkään kuvastoltaan. Pitkään elokuvaan toki on tarinaa jouduttu rikastamaan sivuhahmoilla ja sivujuonteilla, mutta se mikä nähdään lyhärissä, nähdään yleensä aivan samoina kuvina myös uudessa animaatiossa. Lisäksi mukana on ”Victorin kuvaama”, symppis lyhytelokuva ”Captain Sparky vs. The Flying Saucers”, sekä tietenkin tekniikasta kiinnostuneille vajaan puolen tunnin mittainen kooste animaation teosta. Yksityiskohtien säätämisen määrä stop motion -tekniikalla kuvatuissa animaatiossa jaksaa hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Kun animaattorit kertovat, että yhdessä päivässä voidaan saada kuvattua kaksi sekuntia elokuvaa, tavallisen ihmisen kärsivällisyys huokaa kunnioituksesta näitä tekijöitä kohtaan.

  • Frankenweenie ★★★★
  • Ohjaus: Tim Burton
  • Käsikirjoitus: John August, Tim Burton, Leonard Ripps
  • Ääniosissa: Charlie Tahan, Catherine O’Hara, Martin Short, Martin Landau
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: animaatio