Hobo With a Shotgun

Hobo With a Shotgun on viimeisimpiä viritelmiä Grindhouse -tuotannoiksi luonnehdittavista elokuvista; trailerista lähtenyt elokuva seuraa Macheten jalanjälkiä, mutta siinä missä Machete nauratti, tämä tekele vain inhottaa ja ärsyttää.

Hobo With a Shotgun luottaa konkarinäyttelijöihin

Pääosassa on menneiden vuosien toimintastara Rutger Hauer joka saapuu Hope Towniin (tai Scum Towniin kuten joku graffititaiteilija on nerokkaasti kynäillyt kaupungin kylttiin). Tämä koditon vaeltaja haaveilee oman yrityksen perustamisesta mutta kaupunkipahasessa ei saa ostaa edes ruohonleikkuria rauhassa, ensimmäisellä minuutilla käy selväksi että kaupunkia hallitsee vastenmielinen The Drake (Brian Downey) ja tämän kaksi Vanilla Icea muistuttavaa poikaa.

Kadut ovat kaaoksessa, ihmisiä murhataan oikealla ja vasemmalla, kidnapataan, raiskataan ja kidutetaan. Hobo ei tätä jaksa kauaa katsella, varsinkin kun unelma ruohonleikkurista lipsuu käsistä, varatuilla rahoilla ostetaankin haulikko ja loppu on elokuvahistoriaa, tosin huonoa sellaista. Eräänlaista pehmyyttä elokuvaan tuo Abby (Molly Dunsworth), prostituoitu joka bondaa Hobon kanssa nousten lopulta vastarintaan järjettömiä sortajia vastaan.

Hobo With a Shotgun on täyttä toimintaa

Tarinassa ei ole järjen hiventäkään mutta ei sitä tällaisissa tekeleissä edes odota löytävänsä; väkivalta on suihkuavaa, verta on joka puolella ja luita ja suolia on riittämiin. Tarina ei kerro kuinka The Drake on päässyt valtaan ja miksi tämä järjestää sadistisia näytöksiään ihmisille, poliisit ovat korruptoituneita ja kaikessa on messevä veren maku. Tämä kaikki menisi vielä huumorilla jos näytteleminen ei olisi niin tuskallisen tahallisesti huonoa. Varsinkin kun Machete on jo tehnyt mainion version miehestä kostoretkellä, ei Hobo With a Shotgun onnistu kuin ärsyttämään huonoudellaan.

Elokuvan voi ottaa jonkinlaisena aivottomana viihteenä jos verikaaret kiinnostavat mutta jopa tällaiselle splatterin ystävälle tämä oli lähinnä haukotuttava kokemus. Myönnettäköön että Hauer on oiva valinta Hobon rooliin ja toivoisi että mies saisikin jotain kunnon osia vanhoilla päivillään. Halvan ei tarvitse tarkoittaa huonoa ja siksi on sääli että herkullisista lähtökohdista tuloksena on verinen mössö joka ei edes naurattanut kertaakaan, kuten olisin odottanut tämän genren elokuvissa. Elokuvasta joko tykkää tai ei, minusta elokuva oli luvattoman huono tekele ja sen saamat ylistykset muistuttavat lähinnä siitä kuinka taide-elokuvat saavat aina tietyiltä piireiltä hypetystä vaikka kädet ovat sontaa täynnä. Onko ”teokselle” sitten tulossa jatkoa, sitä en tiedä. Abbyn muuntautuminen elokuvasta poistetussa kohtauksessa The Plaguen toiseksi osapuoleksi jättää kysymyksen ilmaan…

  • Hobo with a Shotgun, 1 tähti
  • Ohjaus: Jason Eisener
  • Käsikirjoitus: John Davies, Jason Eisener
  • Pääosissa: Rutger Hauer
  • Alkuperämaa: Kanada
  • Genre: Toiminta/Trilleri