Kingsman

Jos luulit, että Colin Firth elokuvan pääosassa tarkoittaa pelkkää romanttista Mr. Darcya, luulit väärin. Jos luulit, että vakavailmeinen Firth ei hallitse muuta kuin vakavasti otettavia draamarooleja, luulit väärin. Onkin äärimmäisen ilahduttavaa nähdä Firth täysin erilaisessa roolissa kuin missä hänet on totuttu näkemään. Tuore näkökulma piristää näyttelijää selvästi ja tuikkaa saman piristysruiskeen myös katsojan sisintä kutittamaan.

Kingsman – vääriä luuloja

Luuleminen väärin on muutenkin Kingsman: Salainen palvelu -elokuvan keskeinen juttu.

Nimittäin jos luulit, että kaikki tyylikkäästi pukeutuvista brittiläisistä salaisista agenteista kertovat elokuvat on tehty samalla James Bond -kaavalla, luulit väärin.

Kingsman keräsi tekijöikseen nimekkään joukon

Matthew Vaughn on ohjaajana tunnettu mm. Neil Gaimanin fantasiasatuun pohjautuvasta Stardustista, hillittömästä Kick-Assista sekä X-Men: First Class -filmatisoinnista. Hänellä on omaperäinen taito hyppysissään luoda tuttuun tarinateemaan kokonaan uutta näkövinkkeliä, joka jää elämään katsojien mieleen pitkäksi aikaa.

Kingsman: Salainen palvelu kertoo nuoresta ja levottomasta Eggsystä (Taron Egerton), joka päätyy seuraamaan isänsä jalanjälkiä salaistakin salaisempaan, räätäliliikkeen takahuoneessa toimivaan agenttijärjestöön. Eggsyä opastaa Colin Firthin esittämä Harry Hart, jota ei sateenvarjonsa kanssa ihan heti uskoisi agentiksi.

Tiedäthän ne elokuvat, jotka alkavat yhdenlaisena ja PAM! yllättäen vaihtavatkin toisenlaiseen tyyliin? Sellaiset kuin vaikkapa Hämärästä aamunkoittoon? Kingsman: Salainen palvelu on tällainen elokuva. Väkivaltainen? Kyllä, erittäin. Räävitön? Sitäkin jonkin verran. Hauska? Hillittömän hauska.

Kingsman: Salainen palvelu saa katsojansa hihittämään. Mutta ainoastaan silloin, jos katsoja sattuu pitämään ei-niin-vakavasta elokuvasta. Jos Kick-Ass sai sinut kiemurtelemaan penkissäsi vaivaantuneena, tämäkään elokuva ei ole tarkoitettu sinulle. Mutta jos nautit hirtehisen mustasta huumorista sekoitettuna aivottomaan väkivaltaan ja harkitulla brittiaksentilla puhuvista miehistä mittatilauspuvuissaan, saat varmasti virkistävän elokuvanautinnon.

Sivurooleissa nähdään Bond-tyyliin näyttävänä pahiksena Samuel L. Jackson, pitkästä aikaa valkokankaalla esiintyvä Mark Hamill, Michael Caine ja Mark Strong.

  • Kingsman, 4 tähteä
  • Ohjaus: Matthew Vaughn
  • Käsikirjoitus: Jane Goldman, Matthew Vaughn
  • Näyttelijät: Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Taron Egerton, Michael Caine, Mark Hamill
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia, USA
  • Genre: Komedia