Siirry suoraan sisältöön

Niko 2 – Lentäjäveljekset

Heti ensimmäisenä pitää sanoa, että on aivan upeaa, kun Suomestakin on alkanut tulla kansainväliselläkin mittarilla mitattuna erittäin laadukkaita animaatioita. Vuonna 2008 ilmestynyt Niko – Lentäjän poika oli hieno tapaus ja elokuva menestyi Suomen rajojen ulkopuolellakin. Jatko-osassa tekijät ovat nostaneet rimaa edelleen korkeammalle ja tuloksena on erinomaisella animaatiolaadulla -varsinkin kun vertaa sen tuotantokustannuksia Hollywood-animaatioiden vastaaviin- rakennettu joulusatu.

Niko 2 – Lentäjäveljekset on odotettu jatko-osa

Niko 2 – Lentäjäveljekset lähtee siitä, kun Nikon äiti Oona (äänenä Elina Knihtilä) on löytänyt uuden poikakaverin Lennin (äänenä Riku Nieminen) ja Lennillä sattuu olemaan itselläänkin poika, Jonni (äänenä Juhana Vaittinen). Nikosta (äänenä Erik Carlson) tulee siis pikkuvasan isoveli, eikä se poropoikaa oikein huvita. Kun ilkeät kotkat sieppaavat Jonnin, Niko joutuu puntaroimaan omia tunteitaan ja lähtemään suorittamaan hurjaa pelastusoperaatiota.

Mukana seikkailussa Nikolla on ystävänsä, liito-orava Julius (äänenä Mikko Kivinen), kärppätyttö Wilma (äänenä Vuokko Hovatta) sekä vanha, ihanan omaperäinen porosetä Topias (äänenä Aarre Karén). Sekä tietenkin joulupukin lentojoukot, joihin Nikon oma isä, Raavas (äänenä Juha Veijonen), kuuluu, joskin kertaalleen nämä vauhdikkaat rämäpäät taitavat itsekin joutua pelastettavien listalle.

Niko 2 – Lentäjäveljekset toimii opettavaisena tarinana

Niko 2 – Lentäjäveljekset on kiinnostava kokonaisuus, sillä se yhdistää perinteiseen seikkailutarinaan opettavaista sävyä. Päällimmäisenä elokuvasta nousee opetus, että ketään ei saa jättää yksin -ei lasta eikä vanhusta. Toisena elementtinä nousee perheiden muuttuminen. Uusperheen synty on nyky-yhteiskunnassa yleinen ilmiö, mutta pienille lapsille aina erittäin suuri muutos. Kun perheeseen yhtäkkiä tuleekin uusi aikuinen ja mahdollisesti ainoa lapsi saakin yllättäen sisaruksia, on ero vanhaan melkoinen. Niko 2 ottaa käsittelyynsä aiheen ihmisten maailmasta ja vaikka lastenanimaatioiden eläinhahmojen liiallinen inhimillistäminen allekirjoittanutta henkilökohtaisesti tuppaakin ärsyttämään, toimii aihe elokuvassa hyvin.

Animaatiolaatunsa osalta Niko 2 näyttää upealta. Eläinten karvat ja höyhenet näyttävät realistisilta, hahmot ilmeikkäiltä ja Suomen Lapin luminen kauneus sykähdyttää piirrettynäkin. Hahmojen persoonallisuuksiin on satsattu ajatusta ja esimerkiksi ilkimyksinä nähtävillä kotkilla on jokaisella omanlaisensa ulkonäkö ja habitus (niistä tulee mieleen omat animaatiosuosikkini, Bolt-elokuvan pulut).

Jos Niko 2:sta jotain negatiivista haluaa sanoa, niin vaikka käsikirjoitus suhtautuu nykyperheisiin avoimesti, sen sukupuoliroolit ovat edelleen sadan vuoden takaa. Aivan liian stereotyyppisesti käyttäytyvät mies- ja naishahmot sekä jälleen kerran animaation naispuolisten hahmojen vähäisyys harmittavat valveutunutta katsojaa. Elokuvan kohderyhmä eli lapset tätä tuskin huomaavat.

Kokonaisuutena Niko 2 on suomalaisittain hieno saavutus. Se on laadukas ja tyylikäs animaatio, josta voivat nauttia niin lapset kuin aikuisetkin.

Lisämateriaalina on vartin mittainen kooste elokuvan teosta, lyhyt Rovaniemen mainosvideo sekä trailereita.

  • NIKO 2 – LENTÄJÄVELJEKSET ★★★★
  • Ohjaus: Kari Juusonen, Jørgen Lerdam
  • Käsikirjoitus: Marteinn Thorisson, Hannu Tuomainen
  • Suomenkielisissä ääniosissa: Erik Carlson, Elina Knihtilä, Vuokko Hovatta, Juhana Vaittinen, Mikko Kivinen
  • Alkuperämaa: Suomi / Saksa / Tanska / Irlanti
  • Genre: Animaatio