Shame

Jotkut jäävät koukkuun huumeisiin, Steve McQueenin ohjaamassa elokuvassa Shame Michael Fassbenderin esittämä Brandon addiktoituu seksiin.

Shame on kertomus seksiriippuvaisesta

Karskisti seksiriippuvaisen miehen auki repivä kertomus riisuu päähenkilönsä alastomaksi niin kuvaannollisesti kuin käytännössäkin. Shame ei anna vastauksia ilmaiseksi, se ei alleviivaa tapahtumia, mutta niin sen kuvasto kuin tunnelmakin hyökkäävät katsojan silmille armoa antamatta.

Brandon on hyvin toimeentuleva, yksin asuva mies, jonka ihmissuhteet eivät ole kovin syvällisiä. Hänen on mahdotonta muodostaa suhdetta esimerkiksi naisiin ja siksi hän käyttääkin naisia kertakäyttötavarana. Seksi täyttää hänen kaiken vapaa-aikansa kaikenlaisissa muodoissaan.

Shame pureutuu henkilöhahmojen lapsuuteen

Miehen elämä saa uudenlaisen sävyn, kun hänen sisarensa Sissy (Carey Mulligan) parkkeeraa itsensä asustamaan Brandonin sohvalle. Suhde siskoonkaan ei kuitenkaan ota sujuakseen. Jotain näille sisaruksille on tapahtunut lapsena, mikä vaikuttaa heidän elämässään voimakkaasti aikuisenakin. Selviä vastauksia ei kuitenkaan anneta.

Shame on yksi paljastavimpia elokuvia kautta aikojen. Se esittää molemmat päähenkilönsä hieman epämiellyttävässä valossa ja raapii molemmat vereslihalle. Fassbender tekee uransa rajuimman roolin seksiriippuvaisena miehenä, eikä kuva aina ole lainkaan kaunis. Työpaikan vessassa runkkaava mies tuntuu jopa säälittävältä.

Shame ei kerro suoranaisesti mitään tarinaa, vaan se maalaa katsojalle kuvan henkisesti tyhjästä ihmisestä, joka pyrkii täyttämään elämänsä tyhjiön likaisimmalla pornolla. Katsojaa Shame saattaa kauhistuttaa tai ärsyttää, mutta täysin vailla tunteita se tuskin ketään jättää. McQueen provosoi ja kuvaa nykyaikaisen elämän tyhjyyttä karun tyylikkäällä tavalla.

  • Shame ★★★★
  • Ohjaus: Steve McQueen
  • Käsikirjoitus: Abi Morgan, Steve McQueen
  • Näyttelijät: Michael Fassbender, Carey Mulligan
  • Valmistusmaa: UK
  • Genre: Draama