The Judge

David Dobkin on aikaisemmin ohjannut mm. komediat Shanghai Knights, Kuokkavieraat ja The Change-Up ja onkin hieman yllättävää, että hän The Judgessa siirtyy hömppäkomedioista vakavasti otettavan draaman pariin.

The Judge on puhutteleva draama

The Judge on hyvin perinteinen kertomus rikki menneistä perhesuhteista ja pyrkimyksestä niiden korjaamiseen ennen kuin on liian myöhäistä. Kuvakulmaksi on otettu oikeussaliin sijoittuva draama, missä toisistaan eroon kasvaneet isä ja poika joutuvat kohtaamaan ensin toisensa ja lopulta vastaamaan teoistaan tuomarin edessä. Robert Downey Jr on suuressa kaupungissa asuva Hank Palmer, keski-ikäinen huippujuristi, joka on urallaan saavuttanut lakipisteen ja tasapainottelee nyt tällä huipulla odottaen kallistuuko matka alamäeksi. Henkilökohtaisessa elämässä lakipisteen jälkeinen laskusuunta on puolestaan jo alkanut, sillä avioero on vireillä ja perhe hajoamassa.

Kesken tärkeän oikeudenkäynnin Hank saa kuulla ikäviä uutisia ja joutuu vastahakoisesti palaamaan kotikonnuilleen. Siellä häntä vastassa ovat paikallisena tuomarina toimiva, ikääntynyt isä (Robert Duvall), kaksi veljeä (Vincent D’Onofrio ja Jeremy Strong) sekä nuoruuden rakastettu Sam (Vera Farmiga). Isän ja Hankin suhde on jäätävä, sillä menneisyydestä hiertävät monenlaiset salaisuudet. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun isä ja poika joutuvat oikeussalissa samalle puolelle, vastassaan tuomari ja valamiehistö.

The Judge pureutuu kahden henkilön tarinaan

The Judge on kahden päähenkilönsä loistelias taistelutanner. Hankin sulavapuheisen, mutta menneisyydeltään ongelmaisen älykön rooli on kuin luotu Downeyn taidoille – näyttelijä sisäistää roolihahmonsa elämän haasteet täydellisesti ja muokkaa tästä aidontuntuisen ihmisen. Duvall ärtyisänä isäukkona, joka ei osaa pukea rakkauttaan sanoiksi tai teoiksi, sopii erinomaisesti sähäkämmän Downeyn pariksi. Yhdessä he luovat tarinan hahmoihin uskottavaa kipua ja tekevät kissa-ja-hiiri -leikistään nautittavaa katsottavaa. Näiden kahden mittelöön keskityttäessä muut, myöskin mielenkiintoisilta tuntuvat hahmot jäävät syventämättöminä harmillisesti täysin taustalle.

Käsikirjoitukseltaan The Judge tallaa hyvin tuttuja uria, eikä tarjoa kovinkaan suuria yllätyksiä. Tarina koostuu perinteisistä opetuksista: röyhkeän pojan täytyy päästää egostaan ilmat pois, kylmäkiskoinen isähahmo ei lopulta olekaan niin jäätävä kuin aluksi annetaan ymmärtää, kotiseutu on monelle lopulta se rakkain, vaikka sitä ei menestyksen himossa suuressa kaupungissa aina muistakaan ja menneisyyden salaisuudet täytyy kohdata kasvokkain ennen kuin voi elää kokonaista elämää. Mikäli keskeisten roolien esittäjät eivät yhteenlasketulla karismallaan pystyisi valloittamaan tarinan keskiötä yhtä tehokkaasti kuin Downey ja Duvall, saattaisi The Judge jäädä keskivertoa heikommaksi oikeussali/ihmissuhdedraamaksi. Oivallinen roolitus kuitenkin pelastaa paljon.

Downey Jr:n lisäksi itselleen sopivassa sivuroolissa syyttäjänä nähdään Billy Bob Thornton, joka lataa lyhyestä valkokangasajastaan huolimatta hahmoonsa samaa herkullisuutta, mitä on viimeksi nähty mm. tv-sarjassa Fargo.

  • The Judge, 3 tähteä
  • Ohjaus: David Dobkin
  • Käsikirjoitus: Nick Schenk, Bill Dubuque
  • Näyttelijät: Robert Downey Jr, Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton, Vincent D’Onofrio, Jeremy Strong
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Draama