Disneyn 19. klassikko vuodelta 1967, Rudyard Kiplingin kirjoihin perustuva Viidakkokirja on nyt julkaistu Suomessa ensimmäistä kertaa teräväpiirtona.
Viidakkokirja arvostelu
Pieni Mowgli-poika kasvaa viidakossa susiperheen pentuna ja oppii viidakon tavan elää. Mutta siitä huolimatta viidakko on ihmislapselle vaarallinen paikka ja kun julma, ihmisiä vihaava tiikeri Shere Khan aikoo palata seudulle, eivät Mowglin kasvattieläimetkään ole enää turvassa. Siispä Mowgli on lähetettävä takaisin ihmiskylään. Vapaana viidakossa kasvanut poika ei kuitenkaan haluaisi luopua elämäntavastaan.
Viidakkokirja kertoo Mowglin seikkailujentäyteisestä matkasta kohti ihmiskylää. Häntä saattavat niin Bagheera-pantteri kuin Baloo-karhukin, ja matkalla hän tapaa monenmoisia eläimiä helposti solmuun menevästä Kaa-käärmeestä keljuihin apinoihin ja lauleskeleviin korppikotkiin. Eikä seikkailu ole mitään ilman jännitystä, mitä tarjoaa raidallinen peto, Shere Khan.
Jatka lukemista Viidakkokirja
Viidakkokirja on satu, joka ei ole ajan kuluessa menettänyt viehätystään. Seikkailua viidakossa tuskin tehtäisiin nykypäivänä yhtä suoraviivaisena satuna kuin 60-luvulla, mutta juuri tämä yksinkertaisuus on osa Viidakkokirjan ja muiden sen aikalaisten viehätystä. Ne keskittyvät sadun tenhoon, kirkasotsaiseen seikkailuun ja naurattavat muutamilla hupaisilla kohtauksillansa. Mukana on pieni määrä jännitystä, mikä nostaa ikärajan K-7:ään.
Nykyisten moniulotteisia tarinankaaria, äärimmäiseen realistisuuteen vietyjä piirroshahmoja ja visuaalisesti täyteen ahdettuja kohtauksia hyväkseen käyttävien lastenanimaatioiden joukossa vanhat klassikot ovat kuin raikas tuulahdus entisajalta, jolloin kaikki oli yksinkertaisempaa. Niin myös Viidakkokirjassa katsoja pääsee nauttimaan kauniista kuvista ja käsin piirretyn näköisistä hahmoista ilman turhaa kiirettä ja hosumista. Toki käsikirjoituksessa on kohtia, joille varsinkin nykyajan aikuiskatsoja saattaa hieman hymähdellä, mutta ne ovat anteeksiannettavia elokuvan ikään nähden. Teknisesti Viidakkokirja näyttää ihastuttavalta teräväpiirtoisena. Animaation kunnioitettava ikä näkyy piirroslaadussa persoonallisena ilmeenä, mutta kuvanlaatu on Disneyn blu-ray -elokuville tyypillisen virheetön ja kaunis. Suomeksi dubatuista versioista blu-rayllä on tarjolla Pekka Lehtosaaren ihastuttavasti kääntämä ja ohjaama versio vuodelta 1993. Siinä Baloon hahmona kuullaan Lehtosaari itse, Bagheerana Veikko Honkanen, Mowglina Anthony Bentley, Shere Khanina Esa Saario ja Kaa-käärmeenä Antti Pääkkönen. Korppikotkina esiintyvät Veeti and the Velvets. Elokuvan laulut jäävät mieleen soimaan väkisinkin, mutta se ei haittaa, sillä “Karhun elämää” voisimme mekin kiireen keskellä elävät nykyihmiset välillä jäädä viettämään. Blu-rayn lisämateriaalina on mm. vaihtoehtoinen loppu, joka esitellään kuvakäsikirjoituksen avulla. Näin jälkeenpäin on helppo todeta, että animaation tekijät tekivät 60-luvulla oikean ratkaisun valitessaan elokuvalle loppuratkaisua. Mukana on myös yksi poistettu kohtaus: Kadonnut hahmo, Rocky the Rhino. Koosteita mukana on mm. Disneyn Animal Kingdom -huvipuiston esittely sekä Näin vartuin “yhdeksän vanhan miehen” seurassa.
- Elokuvan nimi ja tähtiarviot: The Jungle Book ★★★★
- Ohjaus: Wolfgang Reitherman (Suomekielisen version ääniohjaus: Pekka Lehtosaari)
- Käsikirjoitus: Larry Clemmons, Ralph Wright, Ken Anderson, Vance Gerry, perustuu Rudyard Kiplingin tarinoihin
- Suomenkielisissä ääniosissa: Anthony Bentley, Pekka Lehtosaari, Veikko Honkanen
- Alkuperämaa: USA
- Genre: Animaatio