X-MEN-hahmot ja elokuvat

  • tehnyt
X-men leffajuliste

Ryhmä, johon X-MEN-hahmot kuuluvat, on Marvelin vanhimpia sarjakuvia. X-men, suomeksi käännettynä Ryhmä-X, on joukko mutanteista koostuvia supersankareita, jotka käyvät uskomattomia taisteluita pahiksia vastaan. Ensimmäinen numero on ilmestynyt vuonna 1963, joten sarjakuvan suosio on ollut hyvinkin kestävää. Siitä onkin johdettu myös televisiosarjoja, pelejä ja useampiakin elokuvia. Itse asiassa hulppeat 13 elokuvaa, joista kirjoitushetkellä viimeisin on ilmestynyt vuonna 2020.

X-MEN-hahmot ja ryhmä alun perin

Professori Charles Xavier perusti Lahjakkaiden nuorten koulun, jonka sisällä piilossa Ryhmä-X toimii. Professori itsekin on voimakas mutantti, hänellä on telepaattisia kykyjä eli on siis telepaatti. Hän opettaa nuoria mutantteja, jotta he pärjäisivät kykyjensä kanssa eivätkä käyttäisi niitä pahaan. Tavoitteena on käyttää kykyjä ihmiskunnan hyväksi. Aivan alkuperäisessä ryhmässä oli vain viisi jäsentä, jotka esittelemme seuraavaksi.

Ryhmän alkuperäiset jäsenet siis olivat Jean Grey, Ihmetyttö. Hän oli telepaatti ja telekineetikko. Henry McCoy, Peto. Hänen kykynsä olivat olla superketterä ja voimakkaampi kuin ihminen. Warren Worthington III, Enkeli. Hän omisti suuret siivet ja erittäin tarkat silmät. Sen lisäksi, että hänen luurankonsa oli ontto. Robert Drake, Jäämies. Hän kykeni luomaan jäätä ja muokkaamaan sitä. Scott Summers, Kyklooppi. Ampui silmistään optisia salamoita.

Millainen oli uusi Ryhmä-X?

X-MEN-hahmot muuttuivat, kun Lei Wein ja Dave Cockrum loivat täysin uuden ryhmän, kun Giant-Size X-Men lehden ensimmäinen numero ilmestyi. Se siis korvasi alkuperäisen sarjakuvan, joka ei niittänyt liikaa suosiota syystä tai toisesta. Vanhan lehden kertoessa teineistä, oli uusi ryhmä aikuisia henkilöitä, joilla oli jo oma paikkansa maailmassa. Kirjoittajat ja kuvittajat vaihtuivat vuosien kuluessa, mutta se ei sarjan suosioon vaikuttanut enää tässä vaiheessa.

Uudet X-MEN-hahmot Giant-Size X-Men sarjakuvissa olivat Wolverine, Storm, Painajainen, Kolossi, Ulvoja, Aurinkotuli ja Myrskylintu. Näissä lienee tuttuja nimiä myös elokuvien ystäville. Hahmoja on paljon ja juonenkäänteitä vielä enemmän. Sankarit ovat omalla tavallaan hyvin samaistuttavia, sillä heillä on myös omat heikkoutensa eivätkä he ole aina pelkästään hyviä.

Ryhmä-X Suomessa

Suomessa ensimmäinen Ryhmä-X sarjakuva alkoi ilmestyä vuonna 1982. Se oli Ihmeneloset-sarjakuvalehden jatkosarja. Tuolloin nimityksenä käytettiin X-miehet nimeä ja se oli käytössä aina vuoteen 1984 saakka, jolloin Ihmeneloset lakkautettiin. Myöhemmin samana vuonna kuitenkin ryhmä sai oman suomenkielisen lehtensä, Ryhmä-X. Lehden lukemisen välissä on tänä päivänä kiva kipaista katsomassa, mitä Suomikasino on keksinyt laittaa tarjolle vaikka erilaisten bonusten muodossa.

Ryhmä luoja, Stan Lee ja hänen työtoverinsa Jack Kirby olisivat varmasti ylpeitä luomansa sarjan menestyksestä näinä päivinä. Olikohan heillä aavistustakaan, millaisen kultakimpaleen he kehittivät. Sarjan fanit jaksavat odottaa edelleen uutta lukemista ja katseltavaa. Myös uusia faneja ilmestyy jatkuvasti lisää näiden uusien tuotantojen myötä.

X-MEN-hahmot elokuvissa

Ensimmäinen X-MEN elokuva näki päivänvalon vuonna 2000 ja se saavutti heti suuren suosion. Jatko-osa ilmestyi muutamia vuosia myöhemmin jatkaen suosion tiellä kulkua. Saman ovat tehneet muutkin elokuvat ja niitä on katsottu lukuisia kertoja. Tosi fanit ovat luoneet listan, missä järjestyksessä heidän mielestään elokuvat tulisi tänä päivänä katsoa.

Niissä hypellään ajassa ja esimerkiksi neljäs elokuva kertoo ajasta, joka oli ennen kolmea muuta elokuvaa. Saman tekee vuonna 2011 ilmestynyt X-Men: First Class, joka esittelee professori Xavierin nuoruutta ja ystävyyttä Magnetoon.

Nämä elokuvat kyllä selittävät paljon aiempien elokuvien jättämiä kysymyksiä ja täyttävät aukkoja katsojien mielessä. Joten jos sille tielle lähtee, kannattaa katsella kaikki elokuvat saadakseen täydellisen kokemuksen mutanttien maailmasta. X-MEN-hahmot seikkailevat elokuvissa hyvin tunnetuilla kasvoilla, esimerkiksi Halle Berry löytyy Stormin roolista ja Start Trekistäkin tuttu Patrick Stewart itsensä Professori X:n roolista.